Donald Trump gaat voor presidentschap VS

Zakenman Donald Trump neemt wellicht deel aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. Dat liet hij vrijdag doorschemeren tijdens een bezoek aan Schotland, waar hij een eredoctoraat in ontvangst nam.

De Amerikaanse vastgoedtycoon zei dat zijn land beter leiderschap nodig heeft en dat hij het misschien zou opnemen tegen president Barack Obama, die 'het zwaar heeft'. "Ik denk dat hij de eerste is om toe te geven dat het niet gemakkelijk voor hem is geweest. De Verenigde Staten zijn een fantastisch land en het gaat niet zo goed als zou moeten. Het zou veel beter kunnen gaan en ik denk dat, met adequaat leiderschap, het zelfs ongelooflijk goed met het land zou kunnen gaan", aldus Trump.

Trump ontving het eredoctoraat van de Robert Gordon-universiteit in Aberdeen, ondanks protesten van bewoners dat zijn daar geplande golfresort van 860 miljoen euro hen uit hun huizen zou kunnen verjagen. Ook sommige universitaire docenten deden mee aan de protesten; zij vinden dat Trump het doctoraat niet verdient. De universiteit is echter van mening dat studenten veel kunnen leren van zijn zakenkennis.

David Kennedy, voormalig rector van de universiteit, zegt dat Trump het lokale bestemmingsplan negeert bij zijn plannen voor het luxe resort. "Dat is niet het werk van een integer zakenman", vindt Kennedy. "De universiteit moet doctoraten verlenen aan mensen die integer zijn en worden gerespecteerd vanwege hun bijdrage aan de maatschappij en, het belangrijkste, als voorbeeld kunnen dienen voor de studenten. Trump is dat allemaal niet."

De protestbeweging, die gekant is tegen het golfresort en het doctoraat, haalde in vier dagen 6500 handtekeningen op van mensen die het niet eens zijn met de universitaire onderscheiding voor Trump. Een bewoner, Susan Munro, bood de petitie aan. "Als ik één ding zou mogen zeggen tegen meneer Trump dan zou het zijn, 'Ga naar huis'", aldus Munro. "En wat betreft de Robert Gordon-universiteit, het gaat ze alleen maar om het geld, ze zitten gewoon achter het geld van meneer Trump aan."


Donald Trump gaat voor presidentschap VS (Foto: Novum)