Ministers nemen afscheid van Balkenende

Het vierde kabinet-Balkenende is vrijdag voor de laatste keer bijeengekomen. Precies op zijn drieduizendste dag als premier zat Jan Peter Balkenende (CDA) voor het laatst de ministerraad voor.

Balkenende heeft een korte toespraak gehouden, net als vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie). "Ik heb hem bedankt namens alle collega's", zei Rouvoet na afloop. "We hebben niet met zijn allen zitten sniffen, maar we hebben wel 3,5 jaar samengewerkt. Dat doet je toch wat."

Rouvoet is ook een van de ministers die niet terugkeert in het nieuwe kabinet, omdat zijn partij daar niet in zit. Dat betekent onder meer dat hij zijn dienstauto met chauffeur moet inleveren. "Als minister mocht ik niet met de trein. Nu gelukkig wel weer. Reuze gezellig."

Minister van Verkeer Camiel Eurlings zit ook niet in het nieuwe kabinet. Hij gaat de politiek uit, in elk geval tijdelijk. "Ik moet snel een nieuwe telefoon kopen, want mijn huidige is van het ministerie en die moet ik inleveren." Eurlings gaat ook op zoek naar een auto. Hij heeft wel een MG, maar zo'n sportauto 'is niet zo praktisch voor het dagelijkse verkeer'.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), die na zijn ruzie met CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen ook de politiek verlaat, zei te hopen dat het kabinet een jaarlijkse reünie zal gaan houden, zoals veel eerdere kabinetten doen. Daar moeten ook de PvdA-bewindslieden bij zijn, vindt Klink, ook al hebben die het kabinet laten vallen door er in februari uit te stappen.

De afgelopen kabinetsperiode heeft vooral in het teken gestaan van de financiële crisis, memoreerde Klink. "De aanpak daarvan was toch het meest een prestatie van Wouter Bos en de PvdA."