Kabinet-Rutte komt in zicht

Het nieuwe kabinet komt echt in zicht nu VVD-leider Mark Rutte vrijdag als formateur aan de slag gaat met het zoeken van ministers en staatssecretarissen. Koningin Beatrix benoemde Rutte donderdagavond laat tot formateur. Naar verwachting staat het nieuwe kabinet donderdag op het bordes.

Vrijdag gaat hij officieel van start met de vorming van het kabinet. Achter de schermen is daar al volop over gesproken. Zo staat al vast dat VVD en CDA allebei zes ministers en vier staatssecretarissen leveren.

Als eerste spreekt Rutte met CDA-leider en beoogd vicepremier Maxime Verhagen. Ook zaterdag, maandag en dinsdag voert hij gesprekken met kandidaat-bewindslieden. Hij wil van hen weten of ze achter het regeerakkoord staan en of er compromitterende feiten uit hun persoonlijk leven zijn die het kabinet in problemen zouden kunnen brengen.

De kandidaten die nu nog geen minister zijn, worden ook gescreend door de inlichtingendienst AIVD. Van deze kandidaten wordt nagegaan of zij voorkomen in de bestanden van de AIVD. Ook wordt bekeken of zij een belastingschuld of een strafblad hebben.

Als het kabinet klaar is, komen de nieuwe ministers bijeen voor een eerste vergadering, het zogeheten constituerend beraad. Hierbij wordt onder meer de portefeuilleverdeling tussen de ministers definitief geregeld.

Op Paleis Huis ten Bosch beëdigt Koningin Beatrix vervolgens de nieuwe ministers en staatssecretarissen. Dit is ook het moment van de traditionele bordesscène op de trappen van het paleis. De koningin gaat met alle ministers op de foto, een traditie sinds 1971.

Na de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet legt Rutte in de Tweede Kamer de regeringsverklaring af. Daarin vertelt hij wat de plannen van het kabinet zijn. Hierover gaat hij daarna in debat met de Tweede Kamer. Dit zal in de laatste week van oktober plaatsvinden.