Knapen beoogd staatssecretaris Buitenlandse Zaken

Oud-journalist Ben Knapen is de beoogd staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag. Knapen wordt zaterdag bij formateur Mark Rutte verwacht.

Rutte praat zaterdagmiddag ook met CDA-senator Hans Hillen, die de nieuwe minister van Defensie moet worden, en oud-informateur en VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Uri Rosenthal, de beoogd minister van Buitenlandse Zaken. De namen Hillen en Rosenthal zongen al rond.

Ben Knapen, die langdurig buitenlandcorrespondent voor NRC Handelsblad is geweest en van 1990 tot 1996 hoofdredacteur was van de krant, werd nog niet eerder genoemd als bewindspersoon in het nieuwe kabinet-Rutte. Knapen is sinds 2008 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Vrijdag ontving Rutte al verschillende kandidaat-ministers, onder wie Henk Kamp (VVD), die de nieuwe minister van Sociale Zaken moet worden. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wordt onder Rutte vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Piet Hein Donner (CDA) verruilt het ministerie van Sociale Zaken voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en oud-informateur Ivo Opstelten gaat de scepter zwaaien over het nieuwe ministerie van Veiligheid. Melanie Schultz van Haegen (VVD) wordt de nieuwe baas van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Verder zou oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers (CDA) de nieuwe minister voor Immigratie en Asielbeleid worden en demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) zou op het departement van Onderwijs blijven, maar ditmaal als minister.

Edith Schippers (VVD), medeonderhandelaar naast Rutte, wordt genoemd als de nieuwe minister van Volksgezondheid. De huidige CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager zou daarnaast mogelijk opnieuw bij dit ministerie aan de slag mogen.

Als staatssecretarissen worden verder genoemd de VVD-Kamerleden Fred Teeven (Veiligheid), Paul de Krom (Sociale Zaken), Halbe Zijlstra (Onderwijs) en Frans Weekers (Financiën).

Van CDA-zijde wordt partijvoorzitter Henk Bleker genoemd als mogelijke staatssecretaris Landbouw. Liesbeth Spies, tot juni Tweede Kamerlid voor het CDA en oud-vicefractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer, zou kans maken om de nieuwe staatssecretaris Ruimte te worden.