'Keer terug naar indirecte vredesgesprekken'

Israël en de Palestijnen moeten de indirecte vredesbesprekingen hervatten. Dat hebben gematigde Arabische landen voorgesteld in een poging te voorkomen dat de vredesonderhandelingen definitief stuklopen.

Het voorstel werd gedaan tijdens een bijeenkomst van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de leiders van de Arabische Liga dit weekeinde in Libië. Zij kwamen bijeen vanwege de crisis die is ontstaan na de weigering van Israël de bouwstop in de Palestijnse gebieden te verlengen.

De directe gesprekken tussen Israël en de Palestijnen begonnen vorige maand na verschillende maanden van indirect contact. Abbas heeft echter gezegd dat hij niet langer met Israël kan onderhandelen als het de bouwstop die in september na tien maanden ten einde kwam niet verlengt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigert dat.

De Verenigde Staten hopen dat Netanyahu van gedachten zal veranderen en dat hij zal instemmen met een eenmalige, afgebakende stop. De Palestijnen zeiden donderdag dat ze een voorstel van de VS om de bouwstop met twee maanden te verlengen hebben geaccepteerd. Ze gaan ervan uit dat in die periode onderhandeld kan worden over de definitieve grenzen van een Palestijnse staat. Abbas benadrukte dat hij nog steeds bereid is tot onderhandelingen en zegt dat hij wacht tot Israël van gedachten verandert.

Egypte en Jordanië -de enige landen met vredesovereenkomsten met Israël- en enkele andere gematigde Arabische staten steunen het voorstel om terug te keren naar indirecte gesprekken. Syrië daarentegen is gekant tegen enkele poging om terug te keren naar de onderhandelingstafel.


'Keer terug naar indirecte vredesgesprekken' (Foto: Novum)