Waarschuwing tegen medisch 'wondermiddel'

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft een waarschuwing uitgebracht over het zogenaamde medische wondermiddel Miracle Mineral Supplement, dat onder andere kanker, hiv en malaria zou genezen. De autoriteit adviseert vrijdag het middel niet te gebruiken.

De VWA heeft nog geen klachten binnengekregen over bijwerkingen van het supplement. "In de Verenigde Staten en Canada zijn wel klachten binnengekomen, over onder andere ernstige misselijkheid, diarree en lage bloeddruk", laat een woordvoerder weten.

Volgens het consumentenprogramma Tros Radar zijn er in Nederland al tienduizenden flesjes van het middel verkocht. De VWA kan dit niet bevestigen. "We zijn nog bezig alles in kaart te brengen", aldus de woordvoerder. In de uitzending van maandag stelt Radar dat het 'eigenlijk niets anders is dan een schoonmaakmiddel, met alle gezondheidsrisico's van dien'.

Het middel is te verkrijgen via internetsites. Volgens de woordvoerder is het ook mogelijk dat het via andere kanalen in Nederland is te verkrijgen. De woordvoerder meldt dat het voorlopig niet mogelijk is het middel uit de handel te halen. Wel moet de producent de bewering dat het een geneesmiddel is van de verpakking halen.