Donau neutraliseert giftig slib

De machtige rivier de Donau heeft ogenschijnlijk het giftige rode slib dat dat maandag weglekte uit een reservoir van een aluminiumfabriek in Hongarije geabsorbeerd zonder dat er ernstige schade is aan het milieu. Dat heeft de regering vrijdag bekendgemaakt. In totaal lekte maandag zes- tot zevenhonderdduizend kuub slib weg en kwamen vijf mensen om het leven. Drie mensen worden nog vermist.

Philip Weller, het hoofd van de Internationale Commissie voor de Bescherming van de Donau, zei dat de 'consequenties niet zo dramatisch lijken te zijn'. De pH-waarde van het water op het punt waar de modder de Donau instroomde was 9, fors lager dan de pH-waarde van 13,5 die werd gemeten in kanaaltjes nabij Kolontar. Een pH-waarde van 9 zorgt niet voor schade aan het milieu; de pH-waarde van water ligt normaal gesproken tussen de 6,5 en 8,5.

Toch is er een risico op langdurige schade aan het ecosysteem. Uit laboratoriumanalyses, die op verzoek van milieuorganisatie Greenpeace werden uitgevoerd, blijkt dat er hoge concentraties giftige stoffen in het slib zitten.

Uit monsters die een dag na de ramp werden genomen bleek dat er honderdtien milligram arseen per kilo droge stof werd gemeten. Deze waarde is bijna twee keer zo hoog als de waarde die normaal wordt gemeten in de zogeheten 'rode modder'. Uit een analyse van een watermonster dat werd genomen in een riviertje nabij Kolontar, bleek dat de hoeveelheid arseen in het water 25 keer zo hoog was als toegestaan.

De Hongaarse minister van milieu Zoltan Illes zei dat de rode modder een gebied van 41 vierkante kilometer heeft bedekt en dat het slib grote concentraties zware metalen bevat. Sommige van deze zware metalen kunnen kanker veroorzaken. Hij waarschuwde tevens voor mogelijke gevaren voor het milieu, in het bijzonder voor het grondwater.

Nu de regen die de afgelopen dagen in het gebied viel plaats heeft gemaakt voor droger en warmer weer, wordt steeds meer opdrogende slib als stof op de wind meegevoerd. Hierdoor kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. De reddingsdiensten hebben inwoners van het getroffen gebied aangeraden mondkapjes te dragen.

De waarschuwingen van de regering staan haaks op de opvatting van de prestigieuze Hongaarse Academie van Wetenschappen die zei dat, hoewel het slib gevaarlijk blijft, de concentratie zware metalen niet schadelijk is voor het milieu.

Reddingsploegen hebben vrijdag een ander bassin bij de aluminiumfabriek leeg laten lopen om een nieuwe ramp te voorkomen. Ruim honderdduizend kuub vloeistof uit een reservoir werd geleidelijk in een riviertje gepompt, dat na de ramp van maandag al dood werd verklaard. Er werd gips in het water gestrooid om het alkalische effect van de vloeistof te neutraliseren.


Donau neutraliseert slib (Foto: Novum)