Verhagen: laat Nobelprijswinnaar vrij

Nederland blijft pleiten voor de vrijlating van Liu Xiaobo. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag gezegd. De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar de Chinese dissident, die in een Chinese gevangenis vastzit.

Nederland heeft, net als de Europese Unie als geheel en verschillende afzonderlijke lidstaten, bij herhaling aandacht gevraagd voor de vrijlating van Liu Xiaobo en andere Chinese mensenrechtenverdedigers. "Ik hoop dat de toekenning van de Nobelprijs zal leiden tot de versterking van de positie van mensenrechtenverdedigers overal ter wereld", zegt Verhagen.

Liu wordt onderscheiden voor zijn 'lange en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in China', maakte het Nobelcomité in Oslo vrijdag bekend. Volgens het testament van de Zweed Alfred Nobel is de vredesprijs bedoeld voor een persoon of instelling die zich op buitengewone wijze inzet voor het bevorderen van vrede en ontwapening.

Liu is een van de auteurs van het Charta '08, waarin opgeroepen werd tot hervorming van het Chinese politieke stelsel. Naar aanleiding hiervan werd Liu aangehouden en in 2009 veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens 'het aanzetten tot het ondermijnen van de staatsmacht'.

De onderscheiding valt verkeerd bij de Chinese regering, die het Nobelcomité eerder al waarschuwde Liu de prijs niet toe te kennen. De Chinese regering zei in een reactie dat het Nobelcomité zijn eigen principes schendt. "Liu Xiaobo is een misdadiger die door Chinese gerechtelijke instanties is veroordeeld wegens overtreding van de Chinese wet", stond in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.