Cel en werkstraffen voor bagagedieven Schiphol

Zestien van de twintig verdachten van bagagediefstal op Schiphol zijn vrijdag veroordeeld tot straffen variërend van een werkstraf van tachtig uur tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Vier verdachten zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De verdachten werkten als bagageafhandelaars op het vliegveld. Ze maakten stelselmatig koffers en tassen open om daaruit waardevolle goederen te stelen.

De marechaussee kwam de bende op het spoor nadat een reiziger aangifte had gedaan van diefstal uit zijn koffer. Toen ook een bagageafhandelingsbedrijf op Schiphol in november aangifte deed, werd de diefstal vastgelegd op camerabeelden. Daarbij gebruikte de marechaussee ook 'lokkoffers' waarin dure spullen werden gestopt om de bagageafhandelaars tot diefstal te verleiden.

Justitie eiste eerder straffen van maximaal anderhalf jaar. De rechter heeft in het vonnis meegewogen dat de reizigers hun bagage in goed vertrouwen meegaven aan de bagageafhandelaars. Ook de maatschappelijke afkeuring van dit gedrag en de 'aantasting van de goede naam van Schiphol' komen in de opgelegde straffen tot uiting.