Parlement Oekraïne steunt meer macht president

Het parlement van Oekraïne heeft donderdag een beslissing van het Constitutionele Hof om president Viktor Janoekovitsj meer macht te geven ten koste van het parlement geformaliseerd. De bekrachtiging door het parlement kan gezien worden als een overwinning voor Janoekovitsj, die eerder dit jaar de presidentsverkiezingen wist te winnen.

Door de uitspraak van het Hof en de formalisering door het parlement krijgt de president nu het recht om de premier en andere regeringsvertegenwoordigers te benoemen.

De stemming in het parlement volgde op een uitspraak van het Hof dat bepaalde dat een omstreden politieke hervorming die tijdens de Oranje Revolutie in 2004 werd doorgevoerd ongrondwettig was en moest worden teruggedraaid. Deze hervormingen gaven het parlement aanzienlijk meer macht en verzwakten juist de macht van de president.

Wat de juridische gevolgen van de uitspraak zijn is niet duidelijk. Sommige waarnemers zeiden dat de beslissing van de rechter de vraag opwerpt of de huidige president en het parlement wel legitiem zijn. Oppositieleidster Joelia Timosjenko heeft de uitspraak een coup genoemd en heeft opgeroepen tot nieuwe verkiezingen.