Rutte benoemd tot formateur

VVD-leider Mark Rutte is door koningin Beatrix benoemd tot formateur. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdagavond weten.

Rutte was sinds 21.00 uur bij de koningin op paleis Huis ten Bosch, waar het staatshoofd eerder op de avond het eindverslag van informateur Ivo Opstelten (VVD) in ontvangst nam. Hij bleef daar een kleine drie uur.

Opstelten adviseerde Beatrix om Rutte tot formateur te benoemen. Zij heeft Rutte nu verzocht 'op de kortst mogelijke termijn een kabinet te vormen bestaande uit VVD en CDA', aldus de RVD. Dat kabinet zal worden gedoogd door de PVV van Geert Wilders.

Rutte heeft aangegeven volgende week donderdagmiddag het kabinet op het bordes bij koningin Beatrix te willen hebben staan. Hij zal vrijdag eerst spreken met CDA-fractievoorzitter en beoogd vicepremier Maxime Verhagen. Daarna is het de beurt aan de overige kandidaten voor ministersposten en staatssecretarissen. In totaal zullen de VVD en het CDA ieder zes ministers en vier staatssecretarissen gaan leveren.