Jaaroverzicht 2008: EK Voetbal (1)

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan deel 1 van het Europees Kampioenschap Voetbal.

Groep A

In Groep A trapten mede-gastland Zwitserland en Tsjechië het Europees Voetbalkampioenschap af. De Zwitsers begonnen met goede moed aan het duel in Basel, maar wisten de Tsjechische doelman Petr Čech niet te passeren. Tot overmaat van ramp moest sterspeler en aanvoerder Alexander Frei nog voor rust geblesseerd afhaken. Uiteindelijk zou Václav Svěrko¨, die in de tweede helft inviel, voor de enigszins onverdiende winst voor Tsjechië zorgen. In Genève wist Turkije titelkandidaat Portugal lange tijd af te houden, maar in de tweede helft stelden de Portugezen dan toch orde op zaken. Real Madrid-verdediger Pepe scoorde de openingstreffer na een uur spelen, en in blessuretijd besliste de ingevallen Raul Meireles het duel.

In de tweede speelronde verzekerde Luiz Felipe Scolari's Portugal zich reeds van een plaats bij de laatste acht. Middenvelder Deco zette de Portugezen al snel op voorsprong tegen Tsjechië, maar in het Stade de Genève kwam Tsjechië net zo snel weer langszij dankzij Libor Sionko. Ondanks een Portugees overwicht duurde het wederom lang voordat de beslissing viel. Cristiano Ronaldo maakte de tweede treffer na ruim een uur spelen, en wederom werd het duel pas in blessuretijd beslist. Ricardo Quaresma tekende voor de 1-3 eindstand. In een regenachtig Basel kreeg Zwitserland opnieuw een klap te verwerken. Nadat Hakan Yakin de Zwitsers in de eerste helft nog op voorsprong zette bleken de Turken bij betere omstandigheden ook het beste van het spel te hebben. Semih Şentürk en Arda Turan zorgden er met late goals voor dat de ploeg van bondscoach Köbi Kuhn al na twee duels uitgeschakeld was.

Het duel tussen Zwitserland en Portugal op de laatste speeldag was dan ook niet echt meer van belang. Desondanks wisten de Zwitsers de eer hoog te houden, en hielden zij Portugal lange tijd makkelijk op een gelijke stand. In de slotfase zorgde Hakan Yakin met twee treffers er zelfs voor dat er nog drie punten behaald zouden worden. Echt knotsgek werd het in Genève, waar Turkije en Tsjechië uitmaakten wie er tweede zou worden. In de 62e minuut zette Jaroslav Pla¨il de Tsjechen op een 0-2 voorsprong, nadat Jan Koller in de eerste helft al voor de openingstreffer had gezorgd. De Turken gaven echter niet op, en via Arda Turan maakten zij de aansluitingstreffer. Drie minuten voor tijd ging de Tsjechische keeper Čech in de fout en liet een voorzet uit zijn handen glippen. Voor sterspeler Nihat Kahveci was het vervolgens een koud kunstje de gelijkmaker binnen te schuiven. Omdat beide landen een gelijk doelsaldo hadden leek het op strafschoppen af te gaan. Maar Nihat was nog niet klaar, en ramde in de voorlaatste minuut de bal via de lat langs Čech, om zo de Turken naar de kwartfinale te schieten. Daar deed de rode kaart die doelman Volkan Demirel in blessuretijd nog kreeg niets meer aan af.

Groep B

Het andere gastland, Oostenrijk, werd vooraf gezien als het lelijke eendje. De Oostenrijkers presteerden al jaren niet meer, maar voor eigen publiek leek het af en toe toch ergens op. Zo ook in het openingsduel in Groep B tegen Kroatië. De Kroaten kwamen al snel op voorsprong, toen Luka Modrić een strafschop toegekend door arbiter Pieter Vink benutte. De Kroatische defensie bleek uiteindelijk te sterk voor de Oostenrijkers, maar uit het feit dat het slechts 0-1 bleef werd eveneens duidelijk dat ook Oostenrijk wist hoe te verdedigen. In Klagenfurt streden Duitsland en Polen niet alleen om drie punten, maar ook de eer. De Poolse bondschoach, Leo Beenhakker, zag hoe Lukas Podolski de Duitsers al vrij snel op een 1-0 voorsprong zette. Met Euzebiusz Smolarek in de spits konden de Polen maar weinig uitrichten, en ruim een kwartier voor tijd besliste Podolski, nota bene van Poolse afkomst, het duel met zijn tweede treffer.

Dat de Duitsers niet onverslaanbaar waren bleek in de tweede speelronde, toen Kroatië de tegenstander was in de Hypo-Arena. Op een kwart van de wedstrijd zette Darijo Srna de Kroaten voor door een voorzet van Danijel Pranjić binnen te tikken. Ivica Olić zorgde er in de tweede helft zelfs voor dat de ploeg van Slaven Bilić de winst zou pakken in Groep B. Een voorzet van Ivan Rakitić werd door Podolski aangeraakt en via de eigen paal kwam deze terug het veld in. Voor de spits was het vervolgens een koud kunstje het duel te beslissen. Podolski zorgde er nog wel voor dat de schade beperkt bleef met een late aansluitingstreffer. Doordat Roger Guerreiro Polen na een half uur op voorsprong zette tegen Oostenrijk leken ook de mannen van bondscoach Josef Hickersberger al na twee wedstrijden uitgeschakeld te worden. Diverse mogelijkheden om het duel te beslissen bleven onbenut, en dus was de woede van Beenhakker na afloop niet onterecht, aangezien invaller Ivica Vastić de Oostenrijkers in blessuretijd langszij bracht.

Alleen een verlies van Duitsland zou nog verandering kunnen brengen in de groep, maar in Wenen bleek Oostenrijk niet sterk genoeg om van de grote broer te kunnen winnen. Wel hielden Hickersbergers mannen de Duitsers lang af, en was het spel aan beide kanten bedroevend. Een pegel van Michael Ballack was uiteindelijk toch genoeg voor de drie punten voor Duitsland. Tegelijkertijd speelden in Klagenfurt Polen en Kroatië nog om voor Polen belangrijke punten. Beenhakkers mannen, die in de kwalificatie nog oppermachtig waren, leken het dit toernooi niet in zich te hebben. Kroatië werd het zelden moeilijk gemaakt, en ook dit duel zou uiteindelijk slechts één doelpunt tellen. Tien minuten na rust zorgde Ivan Klasnić voor de enige goal, en de derde winstpartij van de Kroaten.

Groep C

De groep des doods, zoals de groep met Nederland, Italië, Frankrijk en Roemenië werd genoemd, kende een belabberde openingswedstrijd. In Zürich kreeg het publiek een draak van een duel te zien tussen de Roemenen en vice-wereldkampioen Frankrijk. Kansen waren er zelden, en sterspelers zoals Franck Ribéry en Adrian Mutu konden maar weinig inbrengen. De 0-0 eindstand was dan ook een logisch gevolg. Meer spektakel was er in Bern, waar Oranje het opnam tegen wereldkampioen Italië. Ondanks dat Nederland het in de openingsfase lastig had was de eerste treffer in Groep C er toch één van Nederlandse makelij. Ruud van Nistelrooij stond op de goede plaats toen een voorzet zomaar voor zijn voeten kwam: 1-0. De Oranjetrein denderde voort en vijf minuten later was het feest compleet. Giovanni van Bronckhorst leverde een voorzet af, en Dirk Kuijts kopbal werd door Wesley Sneijder vakkundig langs Gianluigi Buffon gewerkt. Doelman Edwin van der Sar wist in de tweede helft meermaals de aansluitingstreffer te voorkomen, en dus kon Oranje counteren naar de beslisser. Die viel ook, toen Van Brockhorst tien minuten voor tijd zelf raak kopte.

Ook Italië had het extreem lastig tegen de mannen van bondscoach Victor Piţurcă. Roemenië was sterk in het verdedigen, en dat zorgde ervoor dat de Italianen ook op een 0-0 af leken te gaan. Tot tien minuten na rust althans, toen Mutu ineens vrij voor Buffon opdook. De spits van Fiorentina rondde vervolgens uitstekend af. Het Roemeense feestje was echter van korte duur, want een minuut later zorgde Christian Panucci voor de 1-1 eindstand. Dat Oranje op een missie was in Zwitserland werd nog duidelijker tegen Frankrijk. Al na negen minuten zette Dirk Kuijt Nederland op een 1-0 voorsprong vanuit een corner. Toch ging het niet allemaal van een leien dakje, en kregen de Fransen vaak mogelijkheden op de gelijkmaker. Van der Sar was echter alert en voorkwam tegengoals. Dit gaf Oranje de kans de voorsprong uit te bouwen, en via Robin van Persie lukte dat ook na een uur spelen. Thierry Henry kon vervolgens eindelijk wat terugdoen, maar binnen een minuut zorgde Arjen Robben met een knappe goal voor de herstelde marge van twee. In blessuretijd maakte Wesley Sneijder alweer de zevende Nederlandse goal: 4-1 tegen Frankrijk.

Het al geplaatste Nederland werd door bondscoach Marco van Basten met een B-opstelling het veld in gestuurd tegen Roemenië. De Roemenen lieten dit buitenkansje onbenut en Klaas Jan Huntelaar en Van Persie zorgden er beiden met een doelpunt voor dat Nederland ook het derde groepsduel zou winnen. In het Letzigrund Stadion werd intussen een herhaling van de WK-finale van 2006 gespeeld tussen Frankrijk en Italië. Beiden hadden een overwinning nodig om nog door te kunnen. Voor de Fransen werd het al snel moeilijk toen Éric Abidal een doorgebroken speler tegenhield, rood kreeg en een strafschop tegen. Vanaf de stip was Andrea Pirlo trefzeker. De Italianen kregen door de man-meer-situatie maar weinig kansen te verwerken en kon zich dus richten op het maken van de beslissende goal. Die viel uiteindelijk na ruim een uur, toen een schot van Daniele De Rossi van richting werd veranderd en Grégory Coupet passeerde. Doordat ook Roemenië niet won ging Italië dus alsnog door naar de kwartfinales.

Groep D

In Groep D troffen we in Guus Hiddink een oude bekende, als bondscoach van Rusland. Zijn elftal moest als eerste de wei in in Innsbruck, waar Spanje de tegenstander was. Beide defensies leken nog te moeten warmdraaien, want aanvallen ging beide teams goed af. Toch was Iker Casillas aan Spaanse kant verantwoordelijk voor het lange tijd houden van de nul, iets dat zijn collega Igor Akinfeev aan de andere zijde niet kon bewerkstelligen. Topspits David Villa had na vijf kwartier al drie doelpunten gemaakt, terwijl de teller aan Russische zijde nog altijd op nul stond. Vier minuten voor tijd redde Roman Pavlyuchenko dan toch de eer, al zou de marge van drie in blessuretijd weer hersteld worden door een goal van invaller Cesc Fàbregas. Regerend Europees kampioen Griekenland trad in Salzburg aan tegen Zweden. De Grieken waren geen schim van het elftal dat Otto Rehhagel in 2004 kampioen maakte, al duurde het lang voordat de Zweden profiteerden. Pas op driekwart van de wedstrijd kapituleerde Griekenland en wisten Zlatan Ibrahimović en Petter Hansson het net te vinden.

Zweden gaf Spanje in Innsbruck beduidend beter partij, ondanks een snelle goal van Fernando Torres. Ibrahimović was verantwoordelijk voor de Zweedse gelijkmaker. Sergio Ramos kon zijn draai in het begin van het toernooi niet vinden en kon de spits van Internazionale niet afhouden. Uit de draai schoot de Zweed vervolgens binnen. Beide teams leken vrede te hebben met het gelijke spel, maar in blessuretijd was een trap naar voren van Joan Capdevila te veel voor de verdedigers van Zweden, en Villa kreeg de bal op een presenteerblaadje. De aanvaller van Valencia schoot vervolgens koel binnen en loodste Spanje naar de kwartfinales. Rusland moest winnen van Griekenland om de droom op een goed resultaat levend te houden. Via Konstantin Zyryanov stonden de Russen in Salzburg na ruim een half uur dan ook op een 0-1 voorsprong. De Grieken stichtten weinig gevaar, maar omdat ook Rusland het aanvallend liet afweten bleef het lange tijd spannend. Het laatste fluitsignaal was echter te vroeg voor Griekenland om nog wat uit het duel te kunnen slepen.

Ook Spanje zette in het laatste duel een B-elftal in tegen het al uitgeschakelde Griekenland. De aanvallend ingesteld Spanjaaden lagen de Grieken beduidend beter en via Angelos Charisteas namen Rehhagels mannen vlak voor rust zelfs de voorsprong. Na de thee stelde Spanje echter orde op zaken, en Getafe-middenvelder Rubén de la Red knalde zijn land met een mooi schot langszij. In de slotfase voorkwam Daniel Güiza zelfs dat Griekenland nog punten over zou houden aan het treffen. In Innsbruck moest Rusland winnen van Zweden om de tweede ronde te bereiken. Vooraf leek het een moeilijk verhaal te gaan worden voor Hiddinks elftal, maar op het moment zelf gaven de Zweden niet thuis. Roman Pavlyuchenko schoot de Russen al snel op voorsprong en via de van een schorsing teruggekomen Andrei Arshavin besliste Rusland na de thee de wedstrijd. Hierdoor zou Rusland in de kwartfinale terechtkomen, en daarin Oranje treffen.

Morgen volgt het tweede deel van het EK-overzicht.

Submitter:  Bron: FOK!sport