Game of the Year 2008

SummerBreeze
Eind december: de tijd van oliebollen, vuurwerk, lichtjes en jaaroverzichten. Naast het complete jaaroverzicht van 2008 - dat vanaf 31 december te lezen zal zijn - waarin wij terugblikken op de meest opzienbarende gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben wij ook een drietal top-10s opgesteld: de top-10 van games die in 2009 (zouden kunnen) uitkomen waar door de crew het meest van verwacht wordt, de top-10 van games uit 2008 die de crew het best vond en de top-10 van games die jullie als lezers de besten van 2008 vonden. Elke top-10 wordt in een aparte special behandeld.

Na veel input van jullie kant en een hoop gereken van onze kant is hier dan eindelijk de top-10 van games die jullie als lezers de beste van 2008 vonden. Hieronder worden ze allemaal kort besproken.

Op de tiende plek is Assassin\'s Creed geëindigd. Assassin\'s Creed verscheen in 2007 al op de Xbox 360 en PlayStation 3, maar afgelopen jaar konden ook PC-gamers aan de slag als de Hashashin Altaïr. Het spel speelt zich af tijdens de Derde Kruistocht in het huidige Midden-Oosten. De Hashashin beschermen de Heilige Graal waar de Tempeliers op jagen en Altaïr is aangewezen om enkele sleutelfiguren eens kennis te laten maken met de God waar ze zo hartstochtelijk voor vechten. Voordat je je doelwit mag omleggen, moet je echter eerst meer informatie over hem inwinnen. Wanneer je dat hebt gedaan mag je zelf beslissen of je hem stilletjes afmaakt of dat je hem in een duel uitdaagt.
De gameplay van Assassin\'s Creed is het sterkste punt van de game, de implementatie van parkour in de game was erg riskant, maar door een compleet nieuw bedieningssysteem te introduceren houd je ten alle tijde controle over Altaïr. Ook het verhaal achter Assassin\'s Creed is uiterst interessant, met verschillende plottwists en complotten die achter je rug gesmeed worden. Tel daar nog eens bij op dat de graphics om te watertanden zijn en je begrijpt waarom Assassin\'s Creed in de Top 10 2008 staat.


Assassin’s Creed wordt op de voet gevolgd door Burnout Paradise. Als je van snel racen en hard beuken houdt, dan ken je vast wel enkele delen uit de serie. Burnout Paradise geeft de spelers een grote, open stad om te verkennen met op elke hoek een uitdaging. Het is een plezier om door de stad heen te rijden op maximale snelheid, terwijl je de online-tegenstanders tot stilstand brengt tegen de vangrail of dichtstbijzijnde muur. Criterion blijft nog steeds content toevoegen aan de game. Zo werden er inmiddels motoren toegevoegd. Wat ons aan extra content voor 2009 te wachten staat houdt bij velen onder ons de gemoederen flink bezig. Burnout Paradise is ontwikkeld om een zo lang mogelijke levensduur te hebben en dat kun je merken. Met de aankomende PC-versie en de budgetprijs van de consoleversies kan je deze racer eigenlijk niet laten liggen.

We begonnen het aftellen met een game waar parkour in voorkwam en komen na een uitstapje naar het racen weer terug bij de sport waarbij je door de stad rent met de stad zelf als obstakel. Ik heb het natuurlijk over Mirror’s Edge. In deze game, één van de meest originele games van 2008, draait alles om free running. Vanuit een first-person perspectief bestuur je Faith. Faith leeft in een wereld waar de centrale overheid streng optreedt. Burgers worden op de voet gevolgd en de stad voelt bijna als een gevangenis. Faith hoort zelf bij de zogeheten Runners, een verzetsgroep die het huidige regime aanvecht. Dit doet ze door over de daken te klimmen en klauteren tijdens het uitvoeren van haar missies. Mirror’s Edge kent sterke controls om het klimmen en vechten erg soepel in elkaar over te laten lopen. Bovendien ziet de game er met zijn scherpe en felle kleuren anders uit dan de meeste first-person games. Mede door bovenstaande eigenschappen heeft Mirror’s Edge zich dit jaar weten te onderscheiden van de meeste games, en verdient zo een mooi plekje in de top tien van dit jaar.


We klimmen verder omhoog in de top-10 en komen aan bij de zevende plaats. Hier treffen we Left 4 Dead aan. De makers van deze game, Turtle Rock, moeten hebben gedacht “Co-op is de shit!”. In de game speel je met vier man door met zombies overladen levels heen, terwijl je vooral probeert te overleven. Door de AI-director zijn dezelfde levels steeds iets anders, waardoor de uitdaging blijft en je altijd scherp moet blijven. Want een Tank en een Boomer later zit je ineens tot je neus in een leger hongerige zombies. Altijd leuk om met vrienden te spelen, en door de nieuwe content die ongetwijfeld uit zal blijven komen, is dit een game waar je nog veel van zult horen.

Op nummer zes staat in plaats van een horde zombies een horde ‘hollow men’ op je te wachten. Fable 2 is een RPG die zich afspeelt in de wereld Albion, 500 jaar na de eerste Fable. Jij speelt één van de laatste helden van deze wereld en aan jou de taak om een groep van vier helden samen te brengen. Fable 2 is overigens voor elke speler anders: je karakter in de game ontwikkelt zich naar hoe jij je gedraagt in de game en ditzelfde geldt voor de omgeving waarin je speelt. Tijdens de game moet je verschillende quests voltooien, dingen verzamelen, zeldzame plekken vinden en dingen kapot maken. Daarnaast kun je een huis kopen, trouwen (ook met hetzelfde geslacht), kinderen krijgen en zelfs SOA’s oplopen.


In de volgende game, die op de vijfde plek staat, verandert de omgeving niet door hoe je je gedraagt, maar kun je actief de omgeving veranderen. Play, Create and Share is het motto van deze platform game. LittleBigPlanet is een unieke game die op geen enkele andere game lijkt. Je bestuurt een wezentje, een Sackperson. De Sackperson kun je aankleden zoals je zelf wilt door gebruik te maken van beschikbare kledingstukken. De story mode is slechts een fractie van de game. Het voornaamste deel van het spel draait om het maken van levels door middel van de uitgebreide level editor en om het spelen van door anderen gemaakte levels. Het leukst is het om samen met één of meerdere andere spelers, online of offline, LittleBigPlanet te ervaren.