Schaatsen: Overzicht dag 1 NK Allround

Sabine (sbientje)

Dit weekend strijden de Nederlandse schaatsers om de allroundtitel. Vandaag was de eerste dag. Voor de heren stond er een 500 meter en een vijf kilometer op het programma. De dames schaatsten ook een 500 meter, maar sloten de dag af met de drie kilometer. Na vandaag gaan Sven Kramer en Ireen Wüst aan de leiding. Morgen schaatsen de mannen nog een 1.500 meter en de uiteindelijke beslissing valt op de tien kilometer. Ook de dames doen een 1.500 meter, maar zij schaatsen de vijf kilometer als laatste afstand.

Heren

De heren begonnen de dag dus met de 500 meter. Deze werd gewonnen door Erben Wennemars. De sprinter reed zijn snelste 500 meter van het seizoen en won in een tijd van 35,82. Rhian Ket werd tweede in 36,65 en Sven Kramer eindigde enigszins teleurstellend als derde (36,73). Wouter Olde Heuvel, vorig jaar nog tweede op het NK, eindigde pas als twaalfde. 

De tweede afstand was de vijf kilometer, waarop Sven Kramer oppermachtig was. Kramer won in een tijd van 6.16,77 en was met die tijd verreweg de snelste. Wouter Olde Heuvel eindigde op zeven seconden achterstand als tweede. Bob de Jong reed de derde tijd. Erben Wennemars werd veertiende in 6.39,93.

In het algemeen klassement mag Kramer morgen op de 1.500 meter bijna vier seconden verliezen op de nummer twee, Wouter Olde Heuvel, en ruim vier seconden op Erben Wennemars die nog wel derde staat.

Dames

Ook de dames begonnen met een 500 meter. Op de kortste afstand was Ireen Wüst de snelste, ze won in 40,05 seconden. Marrit Leenstra eindigde in 40,08 daar net achter als tweede en Jorien Voorhuis werd met 40,35 derde. Marathonrijdster Elma de Vries liet zien ook op de korte afstanden mee te kunnen en reed met 40,41 naar een vierde tijd, nog voor Paulien van Deutekom en Renate Groenewold.

Op de drie kilometer moest Groenewold het in de laatste rit opnemen tegen Wüst. Groenewold wist te winnen, maar Wüst verloor niet zoveel tijd en behield zo de koppositie in het klassement. Van Deutekom werd tweede op de drie kilometer maar staat in het klassement pas op de vijfde plek. Marrit Leenstra staat in het klassement nog steeds op plaats twee. Groenewold vinden we terug op de derde plek, net voor Elma de Vries. 

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!