Van Agt: Israel begaat oorlogsmisdaad

Oud-premier Dries van Agt noemt vanavond in NOVA de aanval van Israel op Palestina en de Hamas een oorlogsmisdaad en genocide. Van Agt vindt dat de aanvallen buitenproportioneel zijn en zegt ook dat Nederland veel meer had moeten doen om vrede te bewerkstelligen in het gebied.

Volgens Van Agt zijn er eerlijke verkiezingen geweest bij de Palestijnen en zou de Hamas door Israel maar ook door Nederland en de EU als rechtmatige regering van de Palestijnen moeten worden erkend. De politicus zegt verder dat volgens de Nederlandse grondwet ons land de vrede en goede rechtsgang in het buitenland zou moeten bevorderen maar dat dit helemaal niet het geval is bij Israel en Palestina.

Veel doden

Op dit moment wordt er melding gemaakt van 225 doden aan de zijde van de Palestijnen. Recentelijk zijn er 4 raketten van Hamas richting Zuid-Israel geschoten. De volledige Gazastrook is omsingeld door Israelische tanks volgens een verslaggeefster van NOVA ter plaatse.

Israëlische burgers binnen een straal van 30 kilometer van Palestijnse gebieden zijn opgedragen om in hun schuilkelders te blijven. De verwachting is dat de aanval van Israel nog lang zal duren. Premier Olmert van Israel heeft dit zelf bevestigd in een persconferentie. Verwacht wordt dat Israel uit is op de vernietiging van Hamas en dat mogelijke grondaanvallen en ook een aanval vanaf water op Palestijnse gebieden niet uit te sluiten zijn.

Steun

Israel heeft zijn bevolking achter zich staan: 70 procent van de bevolking, voornamelijk het Joods-Israëlische deel, drong al dagen op actie aan bij de regering. Ook uit het buitenland is er steun voor Israel: Amerika steunt de aanval en zelfs Egypte zegt dat Hamas dit zelf over zich heeft afgeroepen door de raketaanvallen van Hamas van de afgelopen dagen op Israel.