Bedrijven toegang tot patiŽntdossiers

De Britse overheid wil patiëntendossiers zonder toestemming van patiënten toegankelijk maken voor de farmaceutische industrie. Dit leidde tot fel protest van de Britse Medische Associatie (BMA) die het "een dans met de duivel" noemt, aangezien onderzoekers, inclusief commerciële organisaties, daardoor toegang zouden krijgen tot een gigantische database met patiëntendossiers.

Ook de waakhond van de overheid zelf heeft zijn bezorgdheid geuit over de plannen die het mogelijk maken dat ook de namen en adressen in handen komen van commerciële bedrijven. Deze persoonsgegevens inclusief de medische dossiers zijn een ware goudmijn voor farmaceutische bedrijven die deze data voor hun eigen verkoop kunnen gebruiken.

Het hoofd van ethiek van de BMA waarschuwt dat dokters de publieke strijd aan zullen gaan met de premier als de plannen niet van tafel worden geveegd. "Dit is net zoals de DNA database, de informatie kan worden gebruikt voor een bepaald doeleinde, maar we weten niet waar het verder voor gaat worden gebruikt. Het fundamentele punt is dat als data over een patiënt wordt gebruikt voor welk doeleinde dan ook, dan moet eerst toestemming aan die patiënt worden gevraagd", aldus dokter Tony Calland.