Jaaroverzicht 2008: Amateurvoetbal

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan het amateurvoetbal en dan vooral de hoofdklasse.

Terugblik amateurvoetbal

In mei viel in de zes afdelingen van de hoofdklasse de beslissing om het kampioenschap. Bij de zaterdagamateurs ging het in de hoofdklasse A net als in de twee seizoenen daarvoor tussen FC Lisse en Rijnsburgse Boys. Na een spannende strijd wist FC Lisse uiteindelijk toch de titel te bemachtigen, waarmee het de eerste kampioen van de zaterdaghoofdklasse werd. Voor SHO en TOGR viel in deze afdeling het doek. Beide teams werden daarmee de eerste degradanten van de zaterdaghoofdklasse, nadat ze eigenlijk een jaar lang achter de feiten aanliepen. De KNVB greep overigens diverse keren in op de ranglijst, door punten in mindering toe te kennen na ongeregeldheden. Ter Leede werd met vier minpunten het zwaarst gestraft en werd daardoor veroordeeld tot het spelen van een play-off om handhaving. Ook kampioen FC Lisse (-3), Katwijk (-1) en Noordwijk (-1) werden door de bond gestraft.

In de hoofdklasse B viel IJsselmeervogels, een seizoen eerder nog zaterdagkampioen, zwaar tegen. De ploeg eindigde slechts op de vijfde plaats en speelde geen rol in de titelstrijd. Lang leek Sparta Nijkerk de verrassende kampioen te worden, maar in de laatste weken van de competitie bezweek men onder de druk. Spakenburg mocht op de slotdag een feestje vieren en pakte, na flink wat jaren wachten, weer eens een titel. Overigens kreeg ook Spakenburg een punt in mindering van de KNVB, net als Geinoord, AFC Ajax en Kloetinge. Deze clubs werden door de bond gestraft wegens ongeregeldheden. Degradatie was er voor Nivo Sparta en Kloetinge, LRC Leerdam werd twaalfde en moest een play-off om handhaving gaan spelen.

In de hoofdklasse C was HHC Hardenberg opnieuw de sterkste. De ploeg denderde in het begin door de competitie heen, viel even wat stil, maar bleef belager Be Quick '28 toch nog vrij ruim voor. Zo mocht de ploeg van trainer Michel Jansen, die eerder had laten weten de club na het seizoen te verlaten om bij de jeugdopleiding van FC Twente te gaan werken, wederom het kampioenschap vieren. Het roemruchte ACV, in de top tien van de best presterende zaterdagclubs aller tijden, degradeerde, net als DOS Kampen. VVOG moest zich opmaken voor een play-off.

In de strijd om de zaterdagtitel was FC Lisse vervolgens oppermachtig. De ploeg won drie keer en hield daarmee Spakenburg en HHC Hardenberg achter zich. Op 3 juni werd de titel behaald na een klinkende zege bij HHC Hardenberg, waarbij spits Glynor Plet, die in de zomer naar Telstar zou verkassen, een goede rol speelde.

Promotie vanuit de eerste klasse werd bewerkstelligd door de kampioenen Volendam, Scheveningen, Heerjansdam, SDC Putten en het oppermachtige Harkemase Boys. ARC en Berkum wisten zich ten koste van VVOG en LRC Leerdam naar de hoofdklasse op te werken, Ter Leede redde het vege lijf tegen Drachtster Boys.

In de zondaghoofdklasse ging de titel in de hoofdklasse A naar Hollandia, dat een bijzonder sterk seizoen kende. Ondanks nederlaag wist men dankzij de eveneens falende concurrentie op 20 april al de titel te grijpen. Landskampioen Argon eindigde als tweede en was daarmee de voornaamste concurrent. Onderin beleefden DCV en DWS een rampjaar. Beide ploegen degradeerden afgetekend. DWV werd twaalfde en wist zich later middels een play-off tegen een eersteklasser toch te handhaven.

In de zondaghoofdklasse B streden sv Deurne, UNA en Papendrecht om de titel. De slotdag werd bijzonder spannend. Papendrecht ontving op eigen veld sv Deurne en kon bij een overwinning gelijk komen met de Brabanders. In dat geval had er een beslissingsduel gespeeld moeten worden. Dit hoefde echter niet, want in een rechtstreeks gevecht werd Deurne kampioen. Voor UDI '19 / Beter Bed, dat ooit bekend werd door een bekerduel tegen Ajax, en Geldrop / AEK viel het doek. Nummer twaalf Schijndel / Bol Accountants wist zich later ook te handhaven na een play-off met een eersteklasser.

In de hoofdklasse C was er ook een beslissing op de slotdag. De rivalen uit Groesbeek, Achilles '29 en De Treffers, speelden tegen elkaar. De Treffers stond één punt achter op Achilles '29 en kon bij winst dus de titel pakken. Het werd echter Achilles '29 dat won en daardoor een feestje kon vieren. Onderin moesten Rheden en SC Enschede verplicht afdalen richting de eerste klasse, het als twaalfde geëindigde SVBO moest dit na een verloren play-off uiteindelijk ook.

De strijd om de zondagtitel was spannend. Zowel Achilles '29, Hollandia als sv Deurne verloor verrassend hun eerste thuisduel, waardoor de ploegen halverwege allemaal drie punten hadden. Hollandia won vervolgens twee keer en mocht zich op 5 juni laten kronen tot nationaal zondagkampioen.

Promotie vanuit de eerste klasse was er voor de zes kampioenen FC Hilversum, HBS, LONGA, sv Venray, Germania en SC Joure. Alcides promoveerde via de nacompetitie.

In de strijd om de landstitel bleek FC Lisse over twee duels te sterk voor Hollandia. De ontmoeting in Lisse eindigde in 2-3, mede doordat de snelle Willy Overtoom een plaag was voor de defensie van FC Lisse. Overtoom zou in de zomer naar Heracles Almelo vertrekken. De return in Hoorn werd een prooi voor FC Lisse. De ploeg boekte een 1-3 overwinning, waarbij Michael van der Laan de beslissende derde goal vanaf de stip maakte. Het was voor Lisse de eerste landstitel uit de clubhistorie.

In juni greep Rijnsburgse Boys de landelijke amateurbeker, door in de finale Achilles '29 met 2-0 te kloppen. De bekerwinnaar moest in augustus de supercup aan landskampioen Lisse laten.

Submitter:  Bron: FOK!sport