'Dierenactivisten hebben vrij spel'

Dierenactivisten in Nederland hebben vrij spel. Dat zegt het Openbaar Ministerie vandaag in het Nederlands Dagblad. "Deze wereld is dusdanig gesloten dat we er simpelweg niet bijkomen", zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM in de krant.

Volgens de woordvoerder vertrouwen dierenactivisten elkaar al nauwelijks, laat staan een buitenstaander. Ook praten dierenactivisten niet met elkaar over de telefoon.

Bij onderzoeken van het Openbaar Ministerie naar brandstichtingen, vernielingen en bedreigingen door radicale milieuactivisten is de afgelopen tijd niemand aangehouden. Dit terwijl het landelijk parket dierenactivisme in 2004 als speerpunt heeft aangemerkt.

Een voorbeeld van speurwerk zonder resultaat is het onderzoek naar bedreigingen rond de aanleg van proefdiercentrum Science Link in Venray. Door de bedreigingen werd uiteindelijk van de aanleg afgezien.

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma zegt in de krant dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zich met dierenactivisme moet bemoeien. Hij noemt het 'frustrerend' dat zo weinig resultaat wordt geboekt.