Minder psychiatrisch patiënten in isoleercel

Psychiatrisch patiënten worden steeds minder vaak in een isoleercel gestopt. GGZ Nederland streefde naar een afname met tien procent in drie jaar tijd, maar bericht vandaag dat 42 instellingen een afname hebben gerealiseerd van tussen de 17 en 75 procent.

De 42 instellingen -op een totaal van ongeveer honderd instellingen in Nederland- deden mee aan projecten om het aantal patiënten in isoleercellen terug te brengen. Het ministerie van VWS stelde hiervoor vijftien miljoen euro beschikbaar.

De instellingen zijn gestart met het terugdringen van de zogenoemde separaties nadat was gebleken dat die in Nederland in vergelijking met omringende landen vaker voorkomen. De instellingen hebben zelf projecten opgezet, zoals het trainen van personeel of het uitvoeren van verbouwingen. De resultaten van de projecten worden donderdag op een conferentie gepresenteerd.

De Tweede Kamer drong begin oktober bij minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) aan op minimumnormen voor zorginstellingen waar het gaat om isoleerbeleid. Klink zei dat die normen er komen. Aanleiding voor het debat was het overlijden van een patiënt in een isoleercel van een gesloten psychiatrische kliniek in Amsterdam.

De GGZ stelt dat het aantal separaties nog verder teruggedrongen moet worden. Zo moet meer worden ingezet op het begeleiden van patiënten op afdelingen voor intensieve zorg.