Marokko.nl wil brede aanpak internethaat

De makers van de website marokko.nl pleiten voor een brede aanpak van haatzaaiende, kwetsende en discriminerende reacties op websites. Grote internetcommunities zoals Hyves en GeenStijl zouden het voorbeeld van de website moeten volgen en bezoekers de mogelijkheid moeten bieden foute reacties met één druk op de knop door te sturen naar de politie, zegt woordvoerder Khalid Mahdaoui.

Marokko.nl kwam deze week in opspraak wegens opmerkingen op de site. Minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) kondigde aan een onderzoek te starten naar de website, die een kleine 140 duizend euro subsidie ontving van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Op de site stond onder meer: "Je dient de kafit te haten omwille van hun ongeloof". Met 'kafit' worden ongelovigen bedoeld. Over de daders van de aanslagen in Mumbai zou iemand hebben geschreven: "Moge Allah deze helden belonen met het paradijs."

De reacties op de website worden niet vooraf bekeken door een moderator, maar achteraf verwijderd als ze niet door de beugel kunnen. Marokko.nl gaf deze week aan onmogelijk alle duizenden reacties achteraf te kunnen controleren. Nu hoeft dat ook niet meer. Naar eigen zeggen als eerste site in Nederland krijgt marokko.nl binnenkort een toepassing waarmee bezoekers reacties die ze als kwetsend ervaren kunnen melden bij de beheerders van de site én bij de politie.

Hij hoopt dat van de meldingen bij de politie een preventieve werking uitgaat. Het Korps Landelijke Politiediensten heeft aan de site laten weten de meldingen te bekijken.