Vrouw Johan Heesters woest op DWDD

Simone Rethel is woedend op de redactie van het VARA-programma De Wereld Draait Door. Het onderdeel De Jakhalzen zond afgelopen woensdag een interview uit met de 105-jarige Johan Heesters, de echtgenoot van Rethel. In dat interview noemde hij Adolf Hitler "een goede vent".

Dit had volgens Simone nooit uitgezonden mogen worden; ze heeft daarom ook geprobeerd de reactie niet uit te laten zenden, maar De Wereld Draait Door deed dit toch. "Ze hebben ons er op een perfide manier ingeluisd", aldus Simone. "Ik heb de hele week geprobeerd de redactie ertoe te bewegen, deze merkwaardige zin die hij nooit zo heeft bedoeld, uit het interview te knippen, maar ze waren niet te vermurwen."

Jakhals Erik bracht een bezoek aan Johan Heesters vanwege zijn 105e verjaardag. Aan het eind van het gesprek maakte hij deze pijnlijke uitglijder. Simone sprong wel onmiddellijk in op de reactie van haar man. "Jopie, Hitler was de grootste misdadiger van de wereld. Hoe kun je dit nou zeggen?" Heesters antwoordde: "Maar dat weet ik poppie, maar hij was aardig voor mij".

De advocaat van Heesters reageerde gisteren in het VARA-programma de Leugen Regeert. "Ik vind dat men het interview met de heer Heesters onder valse voorwendselen heeft weten te regelen. Het zou gaan om een interview ter gelegenheid van zijn verjaardag, zijn optreden en over de prijzen die hij voor zijn verjaardag krijgt en niet over de oorlog." Volgens hem besefte Heesters niet wat hij zei. "Nee, want hij zal met zekerheid bepaalde dingen niet meteen zo opvatten zoals een jongere man. Die vlieger ging hier ook op. Hij besefte niet hoe gevoelig die vraag lag en stond alleen stil bij hoe vriendelijk Hitler hem benaderde. Hij zag er niet de objectieve vraag in: Was Hitler een aardige man? Die vraag is echt absurd. Maar meneer Heesters had dat waarschijnlijk niet door."

Een zegsvrouw van de VARA gaf als reactie in de Telegraaf dat ze vond dat de De Wereld Draait Door niet fout zat. "Heesters kreeg tot vier keer toe de kans op een reactie. We hebben hem niets in de mond gelegd".

Jakhals Erik bij Johan Heesters