Stroetinga en Zielman sterksten op marathon

Peterselieman
Arjan Stroetinga heeft in Assen de zesde marathon om de Essent-Cup op zijn naam geschreven. Hij bleef in de massasprint zijn ploeggenoot Bob de Vries en Carlo Timmerman voor. Bij de dames was Carla Zielman de sterktste voor Elma de Vries en Mariska Huisman.

Stroetinga had de luxe dat al zijn BAM-ploeggenoten bij de laatste 20 zaten en mee konden helpen om een zege voor het team binnen te halen. Stroetinga: "Ik werd vervolgens door mijn knecht Willem Hut in de luwte gezet en kon daardoor mooi van mijn krachtsinspanning herstellen. In de laatste bocht passeerde ik Timmerman en Bob de Vries aan de binnenkant. Op het laatste rechte stuk naar de eindstreep bouwde ik mijn voorsprong naar zo’n twee meter uit."

In het klassement van de Essent-Cup gaat Bob de Vries aan de Leiding. Hij heeft met 81 punten een kleine voorsprong op Cédric Michaud en Stroetinga.

Bij de dames was Zielman de beste. De 24-jarige schaatster uit Steenwijkerwold was bij de dames de sterkste in de eindsprint. "In tegenstelling tot Elma de Vries heb ik me tijdens de koers niet met de tussensprints bezig gehouden. Dat zou mij teveel energie gekost hebben en dan had ik zeker niet gewonnen," aldus Zielman.

Opvallendste deelneemster was Gretha Smit. Zij probeerde vele malen te ontsnappen, maar werd telkens weer gegrepen. In het klassement bleef Maria Sterk aan de leiding met 104 punten voor Zielman en Huisman.