Gebroken hart kan dodelijk zijn

Letterlijk ziek zijn van liefdesverdriet of sterven aan een gebroken hart. Het kan, en het gebeurt. Het zogenaamde 'gebroken hart syndroom' is zelfs een medisch erkende term. Liefdesverdriet heeft alles te maken met stress. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam was al gebleken dat een gebroken hart een serieuze aangelegenheid is. Een kwart van de 154 ondervraagde mensen met liefdesverdriet bleek dezelfde klachten te hebben als mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis. Denk daarbij aan woede-uitbarstingen, slaapproblemen en prikkelbaarheid.

Uit onderzoek van de University School of Medicine in Stanford blijkt nu dat een gebroken hart ook letterlijk dodelijk kan zijn, en dat vooral voor vrouwen. Het komt regelmatig voor dat mensen sterven aan een hartaanval na een traumatische ervaring, zoals het plotseling overlijden van een geliefde of een verbroken relatie. Bij hoge mate van stress komen er hormonen vrij (zoals adrenaline) die zorgen voor een onregelmatige hartslag. Volgens professor John Hopkins uit Stanford, is er bij twee procent van de hartaanvallen sprake van het gebroken hart syndroom. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste serieuze gebroken harten voor komen bij vrouwen tussen de leeftijd van 58 en 77 jaar. Deze gebroken harten zijn dan zo heftig dat ze gezondheidsrisico's met zich mee brengen.

Op oudere leeftijd hebben weduwnaars het na het overlijden van hun vrouw vaak moeilijker dan andersom. Dit komt omdat zij minder praten over hun problemen met vrienden en familie. Mannen hebben een grotere kans op een depressie en kunnen over het algemeen minder goed voor zichzelf zorgen. Liefdesverdriet is een serieuze aandoening en verschillende wetenschappers hameren er dan ook op dat er meer aandacht voor moet komen, met name bij werkgevers.

 

Door: DAG / Sanne van Ettinger

Foto: Flickr


Foto bij: Gebroken hart kan dodelijk zijn  (foto: DAG)