150 moslims ontslagen wegens bidden op het werk

Tussen de 86 en de 150 moslims zijn gisteren en eergisteren ontslagen bij vleesverwerkingsfabriek JBS Swift in Grand Island, Nebraska. Tamara Smid, de woordvoerster van de fabriek, erkende gisteren 86 ontslagen. "De ontslagen vielen bij arbeiders die herhaaldelijk zonder toestemming hun werk verzaakten te doen," aldus Smid. 

Een woordvoerder van de ontslagen moslims, Mohamed Rage, geeft aan dat de ontslagen gelovigen vijfmaal daags moesten bidden tijdens de islamitische vastenmaand. Hier gaf de werkgever geen toestemming voor. Na waarschuwingen werden er volgens de gedupeerde gelovige donderdagnacht al 80 arbeiders ontslagen. Toen die vrijdag gezamenlijk gewoon weer op (inmiddels niet meer) hun werk verschenen, werden ze weggestuurd. Ook 70 andere moslims kregen vrijdag de zak.

Bij de fabriek werken plusminus 2500 mensen, waarvan ongeveer 500 moslim. De arbeiders hadden volgens Rage al maanden gevraagd of zij enkele malen per dag een paar minuten mochten bidden; desnoods zouden hun pauzetijden verschuiven, zodat ze in hun eigen tijd op de knieën zouden gaan. De fabriek weigerde een regeling te treffen, en kreeg hierin bijval van de niet-moslims. Die vonden de voorgestelde regelingen "voortrekkerij".

De ontslagen vielen bij werknemers die herhaaldelijk in de fout waren gegaan. Donderdagavond, rond zonsondergang, probeerden enkele moslims even pauze te nemen om te bidden. Dit hadden ze afgesproken met de manager. Toen ze wegliepen van hun taken, begonnen een paar Latino's te klagen. Er ontstond een gevecht, waarbij de politie werd gebeld. "Toen we aankwamen, was het alweer rustig," zegt politieagent Steve Lamken.

Het management stelde de vromen voor de keuze: of terug aan het werk, of naar huis gaan. Hierop vertrokken volgens de fabriek zelf 60 tot 80 mensen direct. Een deel keerde vrijdag terug, en werd weer weggestuurd. Ook vrijdag vielen ontslagen volgens dezelfde padstelling: aan het werk, of wegwezen. Het bedrijf zelf zegt haar "zeer diverse arbeidersgroep te waarderen." JBS heeft naar eigen zeggen altijd heel veel aanpassingen gemaakt voor de specifieke wensen van de werknemer, en trekt hier dus haar grens.