'Aanleg Noord/Zuidlijn niet tegen te houden'

Stoppen met de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam is geen optie. "Dat staat niet op mijn lijstje", zegt verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema zaterdag in Het Parool. Stoppen is volgens hem niet het antwoord op de problemen die bij de aanleg van de metrolijn komen kijken.

Ook het aanpassen van het project, waardoor het minder riskant zou worden, gaat volgens de wethouder niet gebeuren. Hij noemt het 'dodelijk' om bij een groot project de omvang ervan halverwege de rit te veranderen. Toch is nog niet gezegd dat na de verzakkingen van de afgelopen tijd aan de Vijzelgracht de problemen voorbij zijn.

"We moeten nog het Damrak in met de boortunnel. Die gaat langs cruciale plekken, dat zijn geen risicoloze momenten." Herrema stelt in de krant dat ten onrechte het beeld is ontstaan dat de aanleg helemaal geen risico's met zich meebrengt. "Ik zou naïef zijn te beloven dat er niks meer kan gebeuren. Het is niet van: even een tunneltje graven en klaar."

Herrema meent dat de mate van noodzakelijke aansturing van een dergelijk project is onderschat. De verantwoordelijken zouden er volgens hem veel meer bovenop moeten zitten. Hij vreest niet voor financiële problemen, omdat het project sinds vorig jaar is verzekerd. De schade door de verzakkingen wordt dan ook grotendeels vergoed. "Daar dank ik God op m'n blote knieën voor. Het risico dat de stad failliet gaat, zie ik niet."

De afgelopen maanden verzakten zes panden door bouwwerkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn. De bouw aan het station dat ondergronds bij de Vijzelgracht moet komen was in juni ook al stilgelegd na verzakkingen.