'Freemen' drijven schapen over London Bridge

(Novum/AP) - Wie zich vroeger een 'freeman' van de City of London, het historische en financiële hart van de Britse hoofdstad, mocht noemen had het recht met ontbloot zwaard rond te lopen, stomdronken te worden en zijn schapen gratis over de London Bridge te drijven.

Zwaarden worden niet meer gedragen en dronkenschap wordt niet meer geapprecieerd, maar vrijdag maakten de 'freemen' van de City voor een keertje gebruik van hun derde voorrecht. Voor de ogen van geamuseerde voorbijgangers dreven zij een kudde ooien over de London Bridge, begeleid door tromgeroffel en voorafgegaan door de burgemeester van de City.

De vrouw van de burgemeester sprak de hoop uit dat de stunt - om geld in te zamelen voor een goed doel - een beetje vrolijkheid zou brengen voor de mensen die in de City werken en door de financiële crisis weinig te lachen hebben.

Vrije burgers waren in de Middeleeuwen mensen die burgerlijke en politieke vrijheid genoten en vaak lucratieve handelsrechten of andere privileges verwierven. Voordat de City of London het financiële hart van de stad werd waren er slagers en abbattoirs gevestigd. De vrije burgers mochten hun vee over de brug drijven zonder tol te betalen en hadden het recht een zwaard zonder schede te dragen en naar huis te worden gebracht als ze dronken waren.

Nog steeds worden elk jaar ongeveer 1.700 mensen tot vrij burger verklaard, maar de bijbehorende privileges zijn in onbruik geraakt. Alleen de schapen waren vrijdag even terug.


Foto bij: 'Freemen' drijven schapen over London Bridge  (foto: DAG)