J.K. Rowling doneert aan Labourpartij

Schrijver J.K. Rowling, de geestelijke moeder van Harry Potter, heeft bijna 1,3 miljoen euro gedoneerd aan de Britse Labourpartij. Met de donatie wil ze premier Gordon Brown, die momenteel onder vuur ligt, een zetje in de rug geven, zo meldt het Britse persbureau Reuters. Volgens Rowling, die ooit een alleenstaande moeder was, heeft de Labourpartij meer oog voor de zwakkeren in de samenleving dan de Conservatieven.

Het terugdringen van armoede onder kinderen is volgens de 43-jarige kinderboekenschrijfster een van de verdiensten van de Labourpartij. Een voorstel van de Conservatieven om getrouwde koppels belastingvoordeel te geven, valt bij Rowling in minder goede aarde. "Dat doet me denken aan de regering van de Conservatieven die ik meemaakte als alleenstaande ouder."

Het voorstel zorgt volgens haar voor ongelijkheid. "Het wekt de indruk dat de Conservatieven nog altijd geloven dat een kinderloos, maar getrouwd koppel met een dubbel inkomen een financiële meevaller meer verdient dan mensen die, zoals ik ooit, moeten knokken om te zorgen voor hun gezin in moeilijke tijden."

Over het lot van Brown wordt naar verwachting dit weekeinde beslist. Dan vindt in Manchester een congres van de Labourpartij plaats. Mogelijk wordt door enkele deelnemers aangestuurd op het aftreden van de premier. De politieke partij doet het slecht in de peilingen en ligt achter op de Conservatieven.

Rowling publiceerde vorig jaar het zevende en laatste boek in de reeks over tovenaarsleerling Harry Potter, 'Harry Potter and the deathly hallows'. Naar schatting zijn wereldwijd vierhonderd miljoen boeken uit de reeks verkocht. Het kapitaal van Rowling wordt geschat op meer dan zevenhonderd miljoen euro.


Foto bij: J.K. Rowling doneert aan Labourpartij  (foto: DAG)