Reisgedrag Britse automobilisten vijf jaar bewaard

Het reisgedrag van Britse automobilisten blijkt vijf jaar bewaard te worden door de politie in plaats van de afgesproken twee jaar. Het enorme netwerk van camera’s in Groot-Brittannië zou de per dag miljoenen geregistreerde kentekens twee jaar opslaan, maar middels gebruikmaking van de wet Openbaarheid van Bestuur heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd dat de gegevens voor vijf jaar worden bewaard.

Duizenden beveiligingscamera’s brengen het reisgedrag van de burger in kaart, doordat ze zijn aangepast om kentekens automatisch te kunnen herkennen. Over vier maanden is het Automatic Number Plate Recognition (ANPR) systeem volledig operationeel en worden er vijftig miljoen kentekens per dag geregistreerd. Volgens de Britse regering zijn de camera’s nodig in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme, terwijl uit eerder bericht bleek dat de Britse veiligheidscamera's een fiasco waren.

Bij de Information Commissioner’s Office is inmiddels een klacht ingediend door Privacy International, een burgerrechtenbeweging, die de bewaartermijn onnodig en buiten proportie noemt. Momenteel worden er tien miljoen kentekens per dag geregistreerd door politiediensten in Engeland en Wales waarvan de helft op het systeem is aangesloten. In 2009 kan de database 18 miljard geregistreerde kentekens bevatten.

De database geeft de politie “buitengewone mogelijkheden tot surveillance”, waarschuwt directeur van Privacy International, Simon Davies.
Normaal gesproken worden kentekens geregistreerd door CCTV voor 31 dagen opgeslagen, zo zegt Peter Fry van de CCTV User group. “Het is niet op een logische manier te verklaren dat dezelfde geregistreerde kentekens voor vijf jaar worden opgeslagen.