'Computer bedreigt taalvermogen kind'

Computers op de basischool bedreigen het taal- en spraakvermogen van leerlingen. Daarvoor waarschuwt kinderarts Edmond Schoorel in het Nederlands Dagblad. Hij reageert op het advies van de Onderwijsraad om computers op alle mogelijke manieren bij het onderwijs te betrekken.

Volgens de arts moeten kinderen tot 16 jaar op school niet achter de computer zitten. Bepaalde hersenfuncties zouden bij teveel computergebruik niet optimaal ontwikkelen. Dat blijkt volgens Schoorel uit wetenschappelijk onderzoek. "Sommige hersenfuncties moeten in een bepaalde leeftijd worden ontwikkeld, anders is het te laat. Dan loopt het taal- en spraakvermogen ernstige schade op."

De Onderwijsraad bracht eerder deze maand een advies uit waarin staat dat scholen computers optimaal moeten benutten. Kinderen zouden gedemotiveerd raken wanneer dit niet het geval was. Een basisschoolleerkracht geeft in de krant aan er niet in te geloven. "De leerkracht was altijd de belangrijkste motiverende factor en dat is nog steeds zo."