Friesland Foods haalt melk uit schappen Hong Kong

Het Nederlandse zuivelbedrijf Friesland Foods roept al zijn in plastic verpakte melkproducten terug uit Hong Kong en Macau. Een van de in China gemaakte producten is besmet geraakt met melamine, waardoor in China meer dan 6200 baby's ziek zijn geworden en vier zijn gestorven.

Het gaat om melk van het merk 'Dutch Lady'. De autoriteiten van Singapore sloegen vrijdag alarm nadat de industriële chemische stof in de aardbeienmelkvariant van Dutch Lady werd aangetroffen. Friesland Foods in Hong Kong laat zaterdag weten dat het de producten 'uit voorzorg' terugroept, ondanks het feit dat lokale testen hebben aangetoond dat alle zuivelproducten vrij zijn van melamine.

De teruggeroepen producten en de vervuilde aardbeienmelk werden geproduceerd door Dutch Lady Dairy Products in de Noord-Chinese stad Tianjin, laat het bedrijf in een verklaring weten.

Eerder deze week werd bekend dat behalve in melkpoeder ook in melk van drie grote Chinese zuivelfabrikanten melamine is gevonden, een stof die nierstenen en nierfalen kan veroorzaken. De twee grootste supermarktketens in Hongkong haalden de melk van een van de drie betrokken zuivelmerken, Mengniu, uit de schappen. De Chinese warendienst had in bijna tien procent van de monsters van melk van de zuivelbedrijven Mengniu en Yili melamine aangetroffen. De stof werd ook in melk van zuivelfabrikant Bright gevonden.

Tot vrijdag waren achttien mensen gearresteerd in verband met het schandaal. Zes van hen zouden melamine hebben verkocht, de twaalf anderen zijn leveranciers die de stof zouden hebben gebruikt om te verdoezelen dat ze melk(poeder) aanlengden.

De stof werd voor het eerst aangetroffen in melkpoeder voor babyvoeding van Sanlu, een van de bekendste merken van China, maar al snel bleek dat het melkpoeder van twintig procent van de merken melamine bevatte. De meeste merken worden alleen in China verkocht, maar twee van de betrokken zuivelbedrijven exporteren hun producten naar andere Aziatische landen en Afrika.

Sanlu haalde zijn melkpoeder op 11 september van de markt, maar het bedrijf zou al begin augustus hebben geweten dat het poeder verontreinigd was. Vrijdag lagen er nog rond de dertienhonderd, overwegend pasgeboren, baby's in het ziekenhuis.


Friesland Foods haalt melk uit schappen Hong Kong  (foto: DAG)