FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 februari 2007

[upd] Russen vangen merkwaardige vis

Icoon OpmerkelijkRussische vissers hebben een vis gevangen die veel weg heeft van een alien - of andersom. 'Het' werd twee weken geleden gevangen bij de Zuid-Russische havenstad Taganrog.

De vissers hebben het beest gelijk opgegeten. Ze waren namelijk bang dat de grote prooi anders zou worden ingenomen door de lokale autoriteiten. Over de smaak waren zij eensgezind: nog nooit hadden ze zoiets lekkers gegeten. Gelukkig hebben ze er eerst een filmpje van gemaakt.

Update 14.10 uur
Bovenstaand verhaal lijkt niet helemaal op de waarheid te berusten. Oplettende users melden dat de vis al een jaar geleden in het nieuws was. Ook zou de vis niet afkomstig zijn uit Rusland, maar uit Irak. Een zoektocht op de websites http://video.google.nl en http://www.youtube.com met als zoektermen 'alien fish' wijst uit dat het filmpje inderdaad een jaar oud is, en de vis in Irak is gevangen.

Vermoedelijk hebben derden dit filmpje op het internet gevonden, en met een geheel eigen verhaal de Russische/ Poolse pers opgezocht.

Alien of vis?
Alien of vis?

Ruimere vertalingen van bovenstaande Russische en Poolse bronnen zijn van harte welkom!

Uitslag Excelsior - FC Groningen

Vanavond werd er één wedstrijd in de Eredivisie gespeeld. Hieronder vind je de uitslag en de karakteristieken.

Excelsior - FC Groningen 0-2
23' Lovre (assist Fledderus) 0-1
49' Suárez (assist Van de Laak) 0-2

Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Kuipers
Gele kaart: Silva, Fledderus (FC Groningen)

Opstellingen
Excelsior: Zwarthoed, Bandjar, H. Drost, v. Nieuwstadt, Piqué (Grot/79), Bruins, (Luyckx/71), v. Dieren, Simr, Slory, Voskamp, Rojer (Steur/68)

FC Groningen: Roorda, Silva (Matthijs/46), Svejdík, Kruiswijk, v.d Linden, Meerdink (Suárez/46), Lindgren, Lovre, Fledderus, v.d Laak, Cornelisse (Slijngard/89)

Sneeuwbal

Sneeuw, tja gister viel er laagje maar dat was rap weer weg, niet echter winter dus, maar in Engeland viel gisteren iets meer, in ieder geval genoeg om wat leuks mee te doen.

En dat leuks is in dit geval een groepje jongens die het voor elkaar heeft gekregen om een meer dan manshoge sneeuwbal te maken. Zeg maar de moeder van alle sneeuwballen, of een sneeuwbal of massdesctruction als je hem tijdens een sneeuwballengevecht zou gebruiken. Hoe dan ook, de sneeuwbal is groot, erg groot.

Explosie in woning in Den Haag

Icoon BrandEen inwoner van Den Haag is vrijdagmiddag met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis, nadat in zijn woning vermoedelijk een gasophoping tot ontploffing was gekomen. Door de explosie zijn de voor- en achtergevel van het huis weggeblazen.

De explosie vond vanmiddag rond twee uur plaats in de Oosterhesselenstraat in het zuidwesten van de stad. Een auto die in de buurt van het huis was geparkeerd raakte beschadigd door de in het rond vliegende brokstukken van de woning.

Enkele bouwvakkers in de wijk, waar druk gebouwd wordt, waren spoedig ter plaatse. Zij zagen kans een aantal kleine brandjes in de portiekwoning te blussen. Een papegaai en een kat die in het pand aanwezig waren, zijn door de dierenambulance opgevangen.

WK Allround: Kramer leidt na eerste dag

Sven Kramer gaat na de eerste dag van het wereldkampioenschap allround in Heerenveen aan de leiding na twee afstanden. Op de 5.000 meter wist hij zijn twee grootste concurrenten, de Italiaan Enrico Fabris en de Amerikaan Shani Davis, op achterstand te rijden.

Op de 5 kilometer was Kramer een klasse apart. Met 6.12,97 was hij niet alleen sneller dan zijn eigen baanrecord, maar pakte hij ook veel tijd op Fabris (6.19,10) en Davis (6.26,20). Carl Verheijen eindigde nog voor de twee als tweede met een tijd van 6.16,16. De Lossenaar Wouter Olde Heuvel reed een nieuw persoonlijk record en ook Erben Wennemars liet zien dat hij wel degelijk kan allrounden, op de 5.000 meter eindigde hij als tiende.

In het algemeen klassement heeft Kramer een voorsprong van 1,42 seconden op Enrico Fabris, en 2,26 op Davis.



Uitslag 5.000 meter
#NaamTijd
1Sven Kramer (NED) 6.12,97
2Carl Verheijen (NED)6.16,16
3Enrico Fabris (Ita)6.19,10
4Havard Bökko (Noo)6.20,34
5Wouter Olde Heuvel (NED)6.20,37
10Erben Wennemars (NED)6.29,65

Algemeen Klassement

#NaamPunten
1Sven Kramer (NED) 73.707
2Enrico Fabris (Ita)74.180
3Shani Davis (Usa)74.460
4Havard Bökko (Noo)74.614
5Carl Verheijen (NED)74.746
6Erben Wennemars (NED)74.755
7Wouter Olde Heuvel (NED)75.157

Weer alarm?

Liefst vier artikelen in de Volkskrant over het weer van gisteren. En dan met name over het weeralarm. Want we zouden het zwaar krijgen gisteren, en eigenlijk ook vandaag maar dat is later bijgesteld.

Op de radio klonk donderdagochtend het volgende advies: drinken, eten, dekens, een zaklamp en een schep meenemen in de auto. Een volle tank plus een opgeladen GSM hoorden ook bij de aan te bevelen uitrusting. Automobilisten werd tevens gevraagd ook op de rechterstrook te rijden zodat deze niet zou ondersneeuwen. De NS haalde uit voorzorg de helft van de trein uit de roulatie, voor het geval de wissels zouden vastsneeuwen. Mensen met platte daken moesten goed opletten dat er niet teveel sneeuw op zou vallen.
Tot slot moest er rekening gehouden worden met een zware avondspits en grote vertragingen.

Want het zou gaan spoken. De sneeuw zou hel en verdoemenis brengen in Nederland.

En al die waarschuwingen lijken hun effect te hebben gehad. Er gebeurde namelijk...niets. Het aantal ongelukken was niet anders dan op een normale donderdag. De treinen reden redelijk normaal en de avondspits was zelfs uitzonderlijk rustig te noemen. En, zo stelde Gerrit Hiemstra, dat was allemaal te danken aan het weeralarm, iedereen anticipeerde op de sneeuw en dan krijg je dus weinig problemen.

Bullshit, Gerrit Hiemstra! Het stelde allemaal gewoon geen snars voor! Die paar vlokjes sneeuw die voor de avondspits al grotendeels waren verdwenen, zouden überhaupt voor weinig overlast hebben gezorgd. Veel mensen hebben gewoon de gelegenheid aangegrepen om, met geldig excuus, vroeg naar huis te gaan, of thuis te blijven.

Een weeralarm in Nederland wordt niet zomaar afgegeven. Daar zijn regels voor: meer dan windkracht 10, ijzel en ijsregen op grote schaal, tenminste 100 bliksemschichten per minuut, 75 millimeter regen per dag of 3 centimeter sneeuw per uur.

Kijk, als dat nu allemaal tegelijk gebeurt dan is een weeralarm op zijn plaats. Niet eerder. Al dat betuttel leidt uiteindelijk tot een nog veel gevaarlijker situatie: de mensen stoppen met nadenken.

Henin in halve finales Parijs

Justine Henin is er in geslaagd om de halve finales van het tennistoernooi in Parijs te bereiken. In de kwartfinale was de Belgische in drie sets te sterk voor Tatiana Golovin: 6-2, 3-6, 6-3.

In januari liet Henin de Australian open aan zich voorbij gaan. De reden hiervoor was dat ze in scheiding lag. Het is de eerste keer sinds deze gebeurtenis dat de tennisster weer aan een toernooi deelneemt.

In de halve finale moet Henin af zien te rekenen met Lucie Safarova. De Tsjechische presteerde het om in haar kwartfinale te winnen van Svetlana Koeznetsova. De Russin was als derde geplaatst voor het toernooi in de Franse hoofdstad.

Lehmann: "Bundesliga en Spanje alternatief"

Jens Lehmann, doelman van Arsenal, heeft laten weten dat hij graag in de Duitse of Spaanse competitie wil spelen. Er is namelijk een mogelijkheid dat de Duitse keeper de ploeg uit Londen gaat verlaten, wanneer hij zijn contract niet zal verlengen.

De trainer van Arsenal, Arsène Wenger, heeft namelijk niet de intentie om spelers boven de 30 jaar een meerjarige verbintenis aan te bieden. Dit zou voor de 37-jarige keeper betekenen dat hij slechts één seizoen bij zou mogen tekenen. De Duitse goalie beraadt zich nog altijd over het verdere verloop van zijn toekomst, maar heeft laten weten geen haast te hebben met een eventueel vertrek.

"Er is geen deadline voor waneer ik moet beslissen. De Bundesliga en Spanje zijn andere alternatieven. Ik hou van Londen, de club, het stadion, maar er zijn ook andere dingen die een belangrijke rol spelen", aldus Lehmann in het Duitse sportblad Kicker.

Name that bitchy blogger 5

Omdat de weblog vijf jaar bestaat, worden er veel prijzen weggegeven. Zo ook met 'Name that bitchy blogger'. Om de dag, op de oneven dagen van februari komt er om 20:30 een herkenbare of minder herkenbare foto van iemand van de weblogcrew. Om het iets makkelijker te maken staat er ook een kleine beschrijving bij. Als jij het antwoord denkt te weten, mail je dit naar namethatbitch@fok.nl, met als onderwerp het nummer van de aflevering (vandaag dus nummer 5). Zet het antwoord dus niet in de reacties!

Wat kun je winnen?
printatelier.nl stelt voor de winaar een foto naar keuze geprint op een linnen doek van 40x60 cm beschikbaar. Hierop kun jij dus je favoriete weblogbitch, je eigen bitch of een andere mooie foto af laten drukken.

De puntentelling gaat als volgt: Voor elk goed antwoord krijg je sowieso twee punten. Met een typefoutje (dus bijna goed) krijg je één punt. Bij elke opgave loot ik er één iemand uit die bovenop die twee punten, er twee extra krijgt. Zo is er dus geen gezeur met lifts en dergelijke. Degene die aan het eind van februari de meeste punten heeft, wint deze mooie prijs.

De vijfde opgave:

Deze knappe weblogster is 17 en vrouw. Ze woont in Aalst-Waalre en heeft sinds kort een lief vriendje. Ze hoeft nog niet te stemmen dus heeft nog geen voorkeur en ze is respecterend katholiek.

Een extra hint: ze pijpt de hele weblogcrew.

Weet jij wie deze bitchy blogger is? Mail naar namethatbitch@fok.nl met als onderwerp 'bitch 5'. Zet in het mailtje ook je nick erbij!

Rankovic biedt excuses aan

Aleksandar Rankovic heeft zijn excuses aangeboden aan scheidsrechter Kevin Blom. In het duel van zijn club ADO Den Haag tegen AZ, welke vorig weekend werd gespeeld, bedreigde de middenvelder de leidsman met de woorden: 'When I see you in the city, I kill you'.

De Telegraaf kwam het het bericht dat Rankovic dit zou hebben gezegd. De middenvelder van ADO Den Haag heeft op de website van de club spijt betuigd. Hij schreef het volgende:

"Allereerst wil ik benadrukken dat ik mij distantieer van de publicatie in De Telegraaf. Ik betreur ten zeerste dat ik tijdens de wedstrijd ADO Den Haag-AZ, in het heetst van de strijd, de dienstdoende scheidsrechter zowel fysiek als verbaal onheus heb bejegend. Daarom heb ik 23 januari jl. na overleg met de club het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal geaccepteerd."

"Graag bied ik ten opzichte van de scheidsrechter, mijn medespelers, de club en de supporters van ADO Den Haag mijn excuses aan. Bovendien spijt het mij dat ik door mijn manier van handelen alle betrokkenen in diskrediet heb gebracht."

Verkerk hoopt op rentree in Rotterdam

Er is een mogelijkheid dat Martin Verkerk deel zal nemen aan het ABN Amro-toernooi. De tennisser uit Alpen aan den Rijn hoop dat de directeur van het toernooi, niemand minder dan Richard Krajicek, hem een wildcard wil geven.

"Ik heb Richard vier dagen geleden gesproken", aldus Verkerk vanuit Florida. De tennisser verblijft hier al twee maanden. "Ik vroeg hem hoe het met mijn wildcard stond. Hij zei: ‘Als jij fit genoeg bent, staat de deur op een kier.’ Nou, ik heb hem vanochtend een sms-je gestuurd. Het gaat goed, ik ben fit genoeg om te spelen. Ik kan Richard alleen niks over mijn niveau garanderen, na al die tijd."

Het laatste jaar is voor Verkerk dramatisch verlopen. Een blessure aan zijn schouder en de ziekte van Pfeiffer gooide namelijk roet in het eten. "Pas in maart of april verwacht ik topfit te zijn", hoopt de Nederlander. Ondanks de spanning die het toernooi met zich mee kan brengen durft de tennisser het toch aan. Als hij daadwerkelijk een wildcard ontvangt, dan maakt hij zijn rentree namelijk voor eigen publiek. "Goed, ik zal zenuwachtig zijn. Maar je moet het niet groter maken dan het is."

Rijk gaat 15.000 banen schrappen

Icoon BinnenlandsSlecht nieuws voor veel ambtenaren. In de komende 4 jaar gaat het Rijk namelijk zo'n 15.000 banen schrappen. Er is in het nieuwe regeerakkoord afgesproken dat er per jaar 750 miljoen Euro bespaard zal worden op de rijksdienst.

Ongeveer de helft van de banen zal verdwijnen door natuurlijk verloop, zoals werknemers die met pensioen gaan, of zelf ergens anders een baan vinden. Voor de andere helft staat hoogstwaarschijnlijk toch gedwongen ontslag of herplaatsing te wachten.

De besparing van 750 miljoen per jaar heeft helaas ook nog een kostenplaatje. Voor de uitvoering van de bezuiniging is namelijk 500 miljoen Euro nodig voor een sociaal plan.

$500.000 filmpje Anna Nicole...

Zo als je waarschijnlijk wel weet is Anna Nicole Smith niet meer in ons midden. Een slimme paparazzi fotograaf dacht de exclusieve beelden te hebben van Anna Nicole terwijl zij gereanimeerd werd. Voor een kleine half miljoen dollar mocht de gelukkige de beelden kopen.

Gelukkig hebben wij Internet en zien wij het gratis.

Voor de liefhebbers uiteraard.

Met dank aan static voor de submit.

BERT loopt tegen de lamp door domme fout

Een 26-jarige man uit het Groningse Oosterwijtwerd die in plaats van de BOB (Bewust Onbeschonken Bestuurder) de BERT was (Beschonken En Rijdt Toch), heeft zichzelf afgelopen nacht onbewust een gele prent bezorgd. Nadat de man een nat pak opliep door met auto en al de sloot in te rijden, belde hij de politie met de mededeling dat hij de boel vandaag wel even zou opruimen en dat hij honderd procent nuchter was.

De politie die het zaakje niet helemaal vertrouwde, ging zelf maar even poolshoogte nemen bij de bewuste sloot. Daar constateerden ze al snel dat de bandensporen rechtstreeks van het café af bleken te komen. Dit heeft de politie vandaag bekend gemaakt.

Voor de politie was het een koud kunstje om het slingerende voetspoor te volgen, dat van de auto naar de voordeur van de man liep. De blaasproef toonde aan dat hij maar liefst 1,9 promille alcohol in zijn bloed had. Hierop kon de man meteen zijn rijbewijs bij Oom Agent inleveren. Het wrak is door een sleepdienst afgevoerd.

Met dank aan sjorti voor de submit.

Holleeder-tuig in de Gouden Kooi

Niet iedere FOK!ker is een liefhebber van De gouden kooi, het is ook een vervelend kut programma. Niet zozeer het concept is klote, maar de eerste dag dat Natasia haar stembanden gebruikte, was er al een scheiding gemaakt tussen de kijkers. Er ontstond een groep die meteen wegzapte en een groep die uit een soort machochistiche drang, bleef kijken.

Langzamerhand komen er toch meer vragen over de types die rond dit programma meedoen. Al vanaf het begin was Natasia degene die de meeste aandacht kreeg vanwege haar beslissing om in het huis te gaan zitten. Jeroen van Inkel, onze cokesnuifende uitgerangeerde plaatjesdraaier, bemoeide zich er mee en werd live door Natasia voor lul gezet. Ze weet haar mondje wel te roeren, tot veler ergenis.

Natasia heeft kinderen van vader die twee dagen nadat Natasia uit de bijstand werd getrapt, toetrad tot het evenementenbureau SLAMM Events die zo nu en dan wat vechtpartijtjes binnen de ring organiseren.
Hij en Natasia zijn geen stelletje meer, er past nu een surrogaat vader op de kinderen. De schat.

Afgelopen zondag werd Huub, ja ook een bewoner uit de gouden kooi, het huis uitgetrapt. Dit na een kleine ruzie die Nathanaël met wat duw en trek werk wilde beslechten. Niet iedereen is het daar overigens mee eens. Iets wat resultaat heeft opgeleverd overigens, maar dat terzijde.
Een innig afscheid begon met een fluisterachtig gesprekje tussen Natasia en Huub waar de oplettende FOK!DGK-users ons op wees. Bekijk het filmpje maar eens, doe je ogen dicht en luister wat er verteld wordt.

Wat horen we nu? Endstra? Gevaarlijke ex? Waarschuwingen hier en daar? Informatie waar Huub wat mee kan, maar niets mee zal doen?
Gebrabbel van een vent en gefluister van een aandachtsgeile trut! Alsof er ook maar een klein beetje verband ligt tussen de Gouden Kooi, Endstra, Holleeder en een paar gevaarlijke kickboxertjes.

Nou, die is er. Maar niet op de manier waarop Huub verslag doet. Zo geeft ene Hans Nijman kickboksles in de Gouden Kooi. Hans Nijman is een gelouterd sportman, maar toch heeft hij ook zijn naam hier en daar rond laten slingeren. Zo komt zijn naam voor op de bekende Endstra tapes(PDF), iets waar je als sportman niet echt trots op hoeft te zijn. Ookal is het van weinig betekenis, hij is wel in de kringen van Holleeder gesignaleerd.
Laat Holleeder nu ook snode plannen hebben gehad met de familie De Mol, zo rond de periode dat de Endstra tapes zijn opgenomen en over Nijman wordt gesproken.
Nijman wordt beschreven als die vent met een Varkenskop.
Zo zou John de Mol jr. bijna een tijdelijk onderkomen krijgen en Freddie Heineken in de voetsporen treden.
Tja, je hoeft geen Einstein te zijn om te weten dat je niet echt met deze gasten te maken wil hebben.

Je zal toch denken dat meneer De Mol sr. hier weet van heeft. Of is hij toch nogal naief? Nou, er is geen enkele reden om aan te nemen dat hij naief is.
Je vraagt je af welke banden er nu werkelijk zijn tussen de mensen rond Holleeder en rond John de Mol.
Is het toeval dat zijn ex-vrouw in de Gouden Kooi zit, of draven we nu door? In het gesprek tussen Huub en Natasia wordt de indruk gewekt dat Felders een gevaarlijk mannetje is en dat Huub voor hem gewaarschuwd is. Gelukkig is men erg bezorgd om het welzijn van Huub.
Mogen wij op onze plaats dan een waarschuwing geven aan John de Mol?
Blijf uit de buurt van mensen die hun slechte reputatie wel eens waar kunnen maken. Als dank voor deze waarschuwing, mag je Natasia het huis uit flikkeren.

WK Allround: Friesinger wint 500 meter

Anni Friesinger heeft de eerste afstand voor vrouwen bij het WK allround in Heerenveen, de 500 meter, gewonnen.

Friesinger zegevierde in een tijd van 38,38. De grootste verrassing was echter Ireen Wüst, die met een tijd van 38,44 als tweede eindigde en een nieuw persoonlijk record reed. De huidige wereldkampioene, Cindy Klassen, eindigde met een tijd van 38,68 als derde. Europees kampioene Martina Sábliková eindigde met een tijd van 40,96 als achttiende.



Uitslag 500 meter
#NaamTijd
1Anni Friesinger (Dui) 38,38
2Ireen Wüst (NED)38,44
3Cindy Klassen (Can)38,68
4Jekaterina Lobysheva (Rus)38,88
5Fei Wang (Chn)39.05
11Paulien van Deutekom (NED)39,94
12Marja Vis (NED)39,99
13Renate Groenewold (NED)40,24

Sony werkt aan vervolg LocoRoco

Goed nieuws voor alle barbapappa fans, want er komt een vervolg op het PSP spel LocoRoco. In deze game moest je door het bewegen van je PSP een fel gekleurde barbapappa look-a-like door levels heen laten hobbelen. Het blijde nieuws werd aangekondigd door Phil Harrison, president van Sony Worldwide Studios.

Veel informatie werd er verder niet vrijgegeven, zoals gewoonlijk. Maar, misschien dat we het vervolg van Locoroco (ook) op de PS3 kunnen verwachten, aangezien Harrison niet wou aangeven voor welk platform het spel uitkomt.



De hoofdrolspeler van LocoRoco op de PSP

WK Allround: Wennemars Morrison te rap af

Erben Wennemars heeft met een tijd van 35,79 de 500 meter voor mannen gewonnen tijdens het wereldkampioenschap allround in Heerenveen.

De Canadees Denny Morrrison eindigde met een tijd van 35,81 als tweede, voor tweevoudig wereldkampioen Shani Davis. Sven Kramer reed wederom een nieuw persoonlijk record met 36,41. Ook Carl Verheijen reed met een tijd van 37,13 een nieuw pr.

Later vandaag rijden de mannen de 5.000 meter.



Uitslag 500 meter
#NaamTijd
1Erben Wennemars (NED) 35.79
2Denny Morrison (Can)35,81
3Shani Davis (Usa)35,84
4Enrico Fabris (Ita)36,27
5Sven Kramer (NED)36,41
14Wouter Olde Heuvel (NED)37,12
15Carl Verheijen (NED)37,13

16. Flessenpost in het kielzog


Terwijl de zon die avond in april 1621 langzaam aan de rode hemel van de Zuiderzee omlaag zonk, zonk in het kielzog van het Hollandse piratenschip d'Enter ende Lete een ongelukkige drenkeling even langzaam naar beneden, zijn zeemansgraf tegemoet.
Deze ongelukkige was een ogenblik eerder van boord geslagen, maar de reden was onduidelijk. Een hevige storm kon de oorzaak van dit overboord slaan niet zijn; de zee was immers al dagen spiegelglad. Was hij geduwd, of was hij zelf gesprongen? De linkerhand van deze vooralsnog onbekende varensgezel van Hein Pietersz stak nog net boven water, en klemde om een lege fles rum, waar alleen nog een opgerold stuk papier in zat. Een belangrijk stuk papier.
Een ERG belangrijk stuk papier!

Hoe belangrijk deze flessenpost was wist Hein Pietersz, -kapitein van het schip dat inmiddels verderop aan de horizon voer-, niet. Hoe kon hij dat weten? Hij zat zat en dubbel dronken in de kajuit van d'Enter ende Lete. Hoe kon hij weten dat de fles, nog geen halve zeemijl verderop drijvend in de Zuiderzee, de ontbrekende bladzijde bevatte uit het boek der Ongedoopten, het boek dat NU voor hem op tafel lag?!
Nee, dat kon hij niet weten.
Ook kon hij niet weten dat uitgerekend DIT de fles was die bijna negentien jaar eerder, in juni 1602, de Amsterdamse haven in was gemieterd, amper een week na zijn geboorte (zie deel 2)!
Dat had zijn bloedeigen achternicht, dochter van een verre stieftante, gedaan. Zij was de dienstdoende nachtzuster in het Amsterdamse Gasthuis op de geboorteavond van Hein, ongeveer een jaar voor zijn eerste verjaardag. Nadat ze het kraambed van Heins moeder had verruild voor een sterfbed, nam ze de boreling van zijn overleden moeder weg. Onder het kussen van de dode vrouw lag blijkbaar ook nog iets wat van onschatbare waarde moest zijn, maar op het moment dat ze het weg wilde grissen, hoorde ze iets tikken tegen het raam. Ze keek geschrokken om. Het was maar een zwarte raaf, die buiten voor het vensterraam met zijn vleugels klapperde. Opgelucht draaide de zuster zich om, en haalde onder het kussen van de dode vrouw een kettinkje met een kleine ronde knop tevoorschijn. Ze glimlachte, borg het op, blies de kaars uit en verliet de kamer met het kind in haar armen.

De raaf voor het raam was Ruben geweest; de oude, zwarte vogel die nu al jaren trouw op Heins rechterschouder een oogje in het zeil hield.
Het beest had die bewuste avond de zuster vervolgens met de kleine Hein naar de Oude Kerk zien wandelen. Klokslag middernacht klopte ze aan bij het huis van de koster. De deur was opengegaan, en de zuster was met het kind naar binnen geslopen.

Binnen hoorde hij de zuster zachtjes giechelen. De raaf vloog nieuwsgierig om de hoek van het huis, naar het keukenraam. Daar zag het beest hoe de magere koster de zuster van achter beet greep, en hijgend in haar nek beet. Voordat hij echter naar haar weelderige borsten kon grijpen, legde de zuster de kleine Hein eerst in een hoekje weg. Terwijl de keukentafel even later piepend en krakend heen en weer bewoog met de hevig kreunende nachtzuster er half op, sabbelde de kleine Hein Pietersz op in rum gedrenkeld brood. Dat had de koster hem gegeven met de woorden: "Hier, tegen de pijn!" Toen de koster en de zuster klaar waren, en zich weer geheel hadden aangekleed, verlieten ze met de zuigeling de keuken. Waar ze heen gingen wist de raaf niet, maar hij besloot naar een kerkraam van de aangrenzende Oude Kerk te fladderen. Een juiste gok, want daar binnen zag de sombere vogel hoe de zuster een zwartgeblakerde bladzijde uit het Boek der Ongedoopten scheurde, en iets op de achterzijde schreef. Ze rolde dit op, duwde het papier in de lege fles rum, en deed er een kurk op. Na fluisterend wat overleg te hebben nam ze met een koude kus afscheid van de koster, niet wetende dat ze eerder op een hete daad was betrapt door de zwarte raaf, die buiten op straat wegfladderde.
Deze zwarte raaf zag vervolgens hoe ze de kleine Hein even later te vondeling had gelegd in de haven, en de lege fles rum in het water smeet. Maar dat die flessenpost bijna negentien jaar later, op nog geen halve zeemijl verderop in het kielzog van het schip dreef, wist ook de raaf niet.
Wat hij en zijn baas, inmiddels uitgegroeid tot een grote kaperkapitein, WEL wisten, was dat het boek der Ongedoopten voor hen op tafel, -minus Heins eigen ontbrekende pagina-, van J.A. Endenee was (zie vorig deel)! En die Endenee stond nu, al die jaren later, met twee dolken vastgenageld aan de grote mast van Heins schip!

"Toeval bestaat niet", zuchtte Hein, nog dronken van de vele rum. Hij veegde het zweet van zijn nek, waarbij het kettinkje met de kleine ronde knop zachtjes om zijn nek ratelde, en sloot het boek dat voor hem lag. Wat Endenee hier mee te maken had vond ie later wel uit, Hein was intussen ook wel benieuwd welke varensgezel zojuist in het water gevallen, en verdronken was. "Ik ben nu eenmaal erg betrokken bij het welvaren van mijn mannen!", mompelde hij, terwijl hij scheepsuitkijk 50-Floryn, die tegenover hem stond, aankeek.
Hein stond op, schoof zijn stoel piepend naar achteren, en wankelde vervolgens naar de deuropening van zijn hut. 50-Floryn week angstig opzij. Hein strompelde hem voorbij, en liep gebukt, met krakende laarzen richting het verdek. Eindbestemming: de grote mast!

Hein liep het dek op, en ging met zijn armen over elkaar tegenover de geblinddoekte J.A. Endenee staan. Deze stond vastgekluisterd aan de grote mast, en was letterlijk en figuurlijk uitgeteld, klaar om de andere zeeschuimers te gaan zoeken. Het grootste avontuur van die dag was nu eenmaal begonnen met een potje verstoppertje.
"Buut vrij!", zei Hein droogjes, terwijl hij de mast aantikte. De overige zeelui, die zich her en der op het schip verstopt hadden, kwamen tevoorschijn. Angstig keken ze naar hun stomdronken kapitein.
Deze was echter gunstig gestemd. Hij trok de dolken, waarmee J.A. Endenee aan de mast gekluisterd zat, eruit, waarna Endenee op zijn lippen beet om het niet uit te schreeuwen van de pijn. Daarna probeerde hij zich te ontdoen van zijn blinddoek.

Hein kauwde intussen op een homp brood dat hij uit de dikke handjes van Sjaak Hekkebraak ontfutseld had. Hij nam een ferme slok rum, en sabbelde op het mengsel van rum en brood. Ruben de raaf keek opzij, en herkende in Hein weer het kleine mannetje dat bij zijn geboorte, destijds in de keuken van de koster van de Amsterdamse Oude Kerk, op in rum gedrenkeld brood sabbelde. Endenee had zich intussen eindelijk ontdaan van zijn blinddoek.
De vogel zag kans om de schimmige dominee uit Leiden na al die dagen voor het eerst eens recht in de ogen aan te kijken. De raaf schrok!

Het waren de ogen van de koster!
Nu zag de raaf het pas! Endenee was destijds de koster van de Oude Kerk. De man die de pasgeboren Hein destijds het brood-en-rum-mengsel had gegeven om te kalmeren, zodat hijzelf zich kon vergrijpen aan de nachtzuster die met de boreling aangeklopt had.
Dit moment was dan ook symbolisch, want de rollen waren omgedraaid! Het was nu immers Hein die met dezelfde woorden als destijds het brood-en-rum-mengsel aan Endenee, de voormalige koster gaf; "Hier, tegen de pijn!". Hein duwde de natte broodkorsten in de wonden van Endenee.

Hein Pietersz besefte ondanks zijn dronkenschap intussen WEL dat hij sinds zijn geboorte een geheim met zich meedroeg. Een geheim waarvan vooralsnog slechts EEN zwijgende getuige was. Hein keek vanuit zijn ooghoeken naar de zwarte raaf op zijn rechterschouder, en nam een slok rum.
Hij had echter even geen zin meer in het verleden. Ze waren vrij, vrij op zee!
Hein boerde luid, en liep over het dek richting de fokkemast. Daar klom hij in, en draaide zich halverwege om naar zijn mannen:

"Mannen! Jullie zijn nog maar met ELF! Ik weet niet eens wie er van boord is gevallen, maar er is geen man overboord! We varen door! De schat ligt op ons te wachten!"
De mannen aan boord juichten luid.

"En om elkaar een beetje beter te leren kennen", vervolgde Hein schreeuwend, "is het vanavond BONTE AVOND!"

En wederom klonk er gejuich. Terwijl onder de rode hemel de bemanning zich opmaakte voor de bonte avond, dreef de flessenpost even verderop achteloos verder op de kalme golven van de Zuiderzee. Het avontuur kon eindelijk beginnen.

(wordt vervolgd)

Oblivion draait niet op Wii

Medewerker van Bethesda Pete Hines vertelde vandaag dat ze Oblivion best op de Wii willen releasen, maar dat de hardware dat niet aan kan. De game is vanaf het begin opgebouwd via een 360 dev kit en downgraden is niet mogelijk:
"[...]
"This time around we did Oblivion and again we designed a game that's really going to push some limits and would do the things we thought next-gen consoles might be able to do. When 360 dev kits were available, we did it on them because it was available. It's not really going to run on a Wii for example, but if it could we would put it there."
[...]"




Luirink niet tegen Willem II

Louis van Gaal kan morgenavond in de thuiswedstrijd van AZ tegen Willem II niet over Gijs Luirink beschikken. De verdediger herstelt van een buikgriep. Ook voor Simon Cziommer komt de wedstrijd te vroeg.

Khalid Sinouh verdedigt morgenavond het doel van AZ. Hij krijgt nog steeds de voorkeur boven de van SC Heerenveen overgekomen Boy Waterman. "Maar ik ben wel tevreden over Waterman. Hij voldoet aan de verwachtingen," aldus Van Gaal.

Brein wil censuur mp3-site

Icoon Piracy Antipiraterijstichting Brein gaat Nederlandse providers vragen de toegang tot de muzieksite AllofMP3 te blokkeren. Volgens Brein verkoopt de site muzieknummers zonder dat de artiesten daarvoor een vergoeding krijgen. Dat heeft directeur Tim Kuik bevestigd tegen NU.nl.

De muzieksite is omstreden. De site stelt zelf dat het legaal opereert onder Russische wetgeving. De site betaalt een vergoeding voor verkochte muziek aan de Russische auteursrechtenorganisatie ROMS. Deze is echter niet internationaal erkend, waardoor het geld niet bij de juiste artiesten terecht kan komen.

Brein vindt censuur de juiste aanpak van deze site, omdat het de enige manier is om de site dwars te zitten. Er is moeilijk actie te ondernemen tegen de site, omdat deze niet onder het Nederlands recht valt. Het lijkt dat Brein haar kans ruikt, aangezien UPC vorige week had aangegeven 3000 kinderpornosites te zullen blokkeren. Ook gaven de politieke partijen van de komende regering aan radicale en extremistische sites te willen censureren. Brein stelt echter dat de plannen al voor het nieuws in ontwikkeling waren.

Met dank aan Honky voor de submit.

Nostalgie...?

Met dank aan ImmovableMind voor de submit van deze column:

Tijd is geduldig en nostalgie is een instrument van ouderen om te verlangen naar de goede oude tijd, waarin niets te lachen viel. Tenminste, zo heb ik er jarenlang over gedacht. Anno 2007 moet ik echter bekennen dat ik al enkele maanden van mening ben veranderd. Met de geruststellende wetenschap dat het in realiteit nooit vreselijker kan worden dan vroeger, wil ik mij voor het eerst in 24 jaar op het gladde ijs van het ouderdom begeven.

Ik ben in hetzelfde jaar geboren als de smiley, 1982 (je bedenkt het niet) en dat betekend dat ik de tijd van Telekids en Punica bewust heb meegemaakt. Telekids was geweldig om heel veel verschillende redenen maar het grootste voordeel was dat je eindelijk de televisie helemaal voor jezelf had. De show werd namelijk uitgezonden in een tijd dat je ouders nog konden uitslapen. Carlo en Irene presenteren nog steeds het programma Telekids maar het heet nu Live and Cooking en de doelgroep is wat ouder geworden, de show an sich is precies hetzelfde gebleven.

Maar om terug te komen op nostalgie, ik kan me ontzettend ergeren aan de tekenfilms die de kids van tegenwoordig voor de kiezen krijgen. Het ziet er naar mijn weten niet alleen stukken slechter uit maar alles is ook nog eens nagesynchroniseerd in het Nederlands. Het feit dat ik op jonge leeftijd de Engels taal al redelijk onder de knie had, heeft vooral te maken met de Engelstalige tekenfilms van toen. Ze werden uitgezonden in de originele taal (Engels) met Nederlandse ondertiteling. Veel mensen hebben het over de slechte invloed van tekenfilms op de jeugd maar als je Optimus Prime op jonge leeftijd al moeiteloos kunt verstaan dan kunnen ze je de eerste jaren op school niet veel meer bijleren.

In mijn jeugd hadden we helden en stoere verhalen: Transformers, G.I. Joe, Thundercats en natuurlijk He-man Masters of the Universe. De kinderen van tegenwoordig moeten het doen met een infantiele spons en Kabouter Plop. Pure misleiding want Kabouter Plop is natuurlijk helemaal geen echte kabouter.

Kabouter Plop is de schuilnaam van Walter de Donder. Een redelijk normale man die er in België alleen vreemde politieke ambities op na houdt. David de Kabouter, dat is tenminste een echte kabouter. Hij woont onder de grond, accepteert dat kaboutervrouwtjes altijd mollig zijn, vecht tegen gevaarlijke trollen en rijdt op Swift de vos. David de Kabouter is, hoe triest het ook mag klinken, een schoolvoorbeeld van kindertelevisie.

Toen ik 10 was dacht ik altijd dat de toekomst mij veel meer betere televisie zou opleveren. Vooral omdat ik later op kon blijven en zelf keuzes kon maken maar onder ons gezegd: ook de toekomst was vroeger beter.

4-jarige uitgehuwelijkt aan 45-jarige man

ShockingIn Pakistan is een 4-jarig meisje in het huwelijk getreden met een 45-jarige man. De familie van kleuter Sumaira wilde op deze wijze een einde maken aan een ruzie.

De ruzie draaide om een 'schandalige' affaire van een oom van het meisje met de nicht van de bruidegom. Deze oom, Mohammed geheten, had een verhouding gehad met een jong nichtje van de latere bruidegom Mahboob. Stamoversten veroordeelden Mohammed tot een boete van 2.000 euro en gaven hem ook het bevel om een jong meisje van zijn familie uit te huwelijken aan Mahboob. Op deze wijze kwam de bruidegom aan zijn 41 jaar jongere bruid.

De Pakistaanse overheid is niet gecharmeerd van de illegale trouwerij die plaatsvond in het dorpje Dera Ismail Khan, 250 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Islamabad. Een deel van de familie is gearresteerd. Dat gebeurde nadat mensenrechtenorganisaties de autoriteiten hadden getipt over de affaire.

Voetbal: Feyenoord blijft uitgesloten

Icoon UEFA CupHet sporttribunaal in Lausanne (CAS) heeft geoordeeld dat Feyenoord blijft uitgesloten van Europees voetbal voor de rest van dit seizoen. Daarnaast blijft ook de boete gehandhaafd.

De beroepscommissie van de Europese voetbalbond (UEFA) sloot Feyenoord eerder voor de rest van het seizoen uit van deelname aan de UEFA Cup vanwege de ongeregeldheden in Nancy. Bovendien kregen de Rotterdammers nog een boete van 100.000 euro opgelegd.

Na de uitspraak van het CAS is het niet meer mogelijk voor Feyenoord om in beroep te gaan. Door de uitspraak van het CAS gaan de Spurs automatisch door in de UEFA Cup.

"We zullen ons er bij de beslissing neer moeten leggen", aldus Onno Jacobs namens de Rotterdamse club. "maar het blijft wrang dat onze club en echte supporters de dupe worden van het wangedrag van mensen waar wij niets mee te maken willen hebben."



Met dank aan hansie403 voor de submit.
Kijk voor meer sportnieuws op FOK!Sport

Timmer twijfelgeval voor Twente

Henk Timmer kan mogelijk aankomende zondag het doel van Feyenoord niet verdedigen in de competitiewedstrijd tegen FC Twente. De Rotterdamse sluitpost verstapte zich vandaag op de training, en hield daar een lichte blessure aan zijn lies aan over.

Erwin Koeman kan zondag in het uitduel met de Tukkers wellicht ook geen beroep doen op André Bahia. De Braziliaanse verdediger heeft last van zijn enkel. Hij ondergaat morgen net als Timmer een laatste test.

Universiteit Maastricht discrimineert mannen

Icoon OnderwijsDe Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft het voorkeursbeleid van de Universiteit Maastricht (UM) om meer vrouwen op hogere functies te krijgen, van de tafel geveegd. Volgens een woordvoerder van de universiteit is de commissie tot de conclusie is gekomen dat de UM mannen discrimineert.

Een mannelijke medewerker had de CGB ingeschakeld, nadat hij een nieuwe functie voor zijn neus voorbij zag gaan vanwege het afgeschoten voorkeursbeleid. In de advertentie van de universiteit stond dat bij 'gebleken geschiktheid' men een vrouw zou kiezen. De commissie oordeelt dat daar 'gelijke geschiktheid' had moeten staan.

De Universiteit Maastricht gaat akkoord met de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. Het voorkeursbeleid wordt met aangepaste terminologie voortgezet.

Sacha Baron Cohen op herhaling als Borat

Icoon FilmDe Britse komiek Sacha Baron Cohen heeft getekend voor het vervolg op de succesvolle film Borat. Mediatycoon Rupert Murdoch maakte dat donderdag bekend.

In de film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan speelt Cohen de Kazachse journalist Borat Sagdiyev die een reis maakt door de Verenigde Staten. De film heeft wereldwijd ruim 248 miljoen dollar opgebracht en werd overwegend positief ontvangen. Sacha Baron Cohen is onder meer bekend van zijn typetje Ali G., waarmee hij al eerder een film maakte: Ali G. in da House.

Wanneer het tweede deel van Borat zal worden opgenomen is nog onduidelijk. Filmstudio 20th Century Fox geeft aan dat het idee van een tweede Borat alleen nog maar wordt bestudeerd. Er zijn nog geen plannen voor opnames.

Manager Bratseth stopt na 13 jaar Rosenborg

Na 13 jaar stopt manager Rune Bratseth bij de Noorse eredivisieclub Rosenborg. De voormalige speler van de Duitse Bundesliga ergert zich te veel aan de steeds grotere rol van de media.

"De jacht naar nieuws gaat steeds vaker ten koste van fatsoen en betrouwbaarheid. Die ontwikkeling wil ik als trainer niet meer meemaken", aldus de 43-jarige Noor, die het seizoen zal afmaken en daarna een andere functie zal krijgen binnen de club.

Onder Bratseth werd Rosenborg alleen in 2005 geen landskampioen. Zelf speelde Bratseth tussen 1988 en 1993 voor Werder Bremen. De verdediger werd met de Duitse club twee keer landskampioen en twee keer bekerwinnaar en won bovendien in 1992 de Europa Cup II.

Kabinet wil Antillianen alsnog uitzetten

Het demissionaire kabinet heeft vandaag het voorstel gesteund om criminele jongeren uit de Antillen en Aruba uit het land te kunnen zetten, en gaat daar in mee met minister Rita Verdonk, die al langer dan een jaar met dit plan rondloopt. Tot nu toe is het wetsvoorstel al twee keer gedwarsboomd door de Raad van State, Verdonk gaat daar desalniettemin lijnrecht tegenin door het besluit toch voor te leggen aan de Tweede Kamer.

"Als Antilliaanse jongeren echt crimineel zijn, op straat rondhangen en overlast veroorzaken, dan houdt het een keer op. We vinden dat we jongeren onder voorwaarden moeten kunnen terugsturen." Het wetsvoorstel betrekt jongeren tussen de zestien en 24 jaar die ongeschoold naar Nederland komen en er een boeltje van maken. Het is de bedoeling dat de maatregel voorkomt dat jongeren uit deze groep in Nederland in de criminaliteit verzeild raken.

"Het is niet bedoeld voor goedwillende jongeren die naar Nederland komen voor een opleiding," aldus Verdonk. De Raad van State oordeelde de eerste keer negatief, omdat het in strijd zou zijn met Europese regels over gelijke behandeling. Daarna zijn er wijzigingen aangebracht. Over de gronden waarop de raad ook in tweede instantie bezwaren had, tast men in het onbekende. Verdonk benadrukte vandaag dat het plan alleen een heel specifieke groep aangaat.


Demissionair VVD-minister Rita Verdonk

Winnaars World Press Photo 2006 bekend

Kopstoot Zidane, foto Peter ScholsDe Amerikaanse fotograaf Spencer Platt is de winnaar van de World Press Photo 2006. Zijn foto van een groep jonge Libanezen in Zuid-Beiroet is vrijdag verkozen tot beste foto van het jaar.

De hip geklede Libanezen, met zonnebrillen en mobieltjes in hun hand, rijden in een cabriolet verdwaasd rond in een buurt die zwaar getroffen is door Israëlische bombardementen. Platt, werkzaam bij Getty Images, maakte de foto op 15 augustus 2006. Het was de eerste dag van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah. Duizenden Libanezen keerden terug naar hun huizen.

De jury roemde de werkwijze van de fotograaf. ''Het is een foto waar je naar kan blijven kijken'', aldus juryvoorzitter Michele McNally. ''Het heeft de complexiteit en tegenstrijdigheid van het echte leven, temidden van de chaos. Deze foto laat je verder kijken dan wat je op het eerste gezicht ziet.''

Tijdens de vijftigste competitie van World Press Photo kreeg de jury 78.083 foto's ingestuurd door 4460 professionele fotografen uit 124 landen. Twee Nederlandse fotografen vielen dit jaar in de prijzen. Peter Schols (Dagblad De Limburger, GPD en Reuters) kwam als winnaar uit de bus in de categorie 'sport verhalen' met beelden van de beroemde kopstoot van de Franse voetballer Zidane tijdens de finale van het WK voetbal in Berlijn.

Jeroen Oerlemans (Panos Pictures) kreeg een eervolle vermelding in de categorie 'hard nieuws' met een foto van een dode baby in Libanon. Platt ontvangt zijn prijs en een bedrag van 10.000 euro op 22 april in de Oude Kerk in Amsterdam.
Foto Spencer Platt, (c) Stichting World Press Photo, Amsterdam
'Vakantieman, gezellig hè!'

Capello doet toch weer beroep op Beckham

De trainer van Real Madrid, Fabio Capello, heeft David Beckham in zijn selectie opgenomen voor het uitduel tegen Real Sociedad dit weekend. Toen in januari de transfer van de Engelse middenvelder naar Los Angeles Galaxy was afgerond, zei Capello nog dat hij Beckham niet meer op zou stellen.

7 januari was de laatste maal dat de Brit in actie kwam in de Primera División. De middenvelder kwam toen in de uitwedstrijd tegen Deportivo La Coruña al na dertien minuten in het veld voor Guti.

Vier dagen later maakte Beckham bekend dat hij in de zomer naar de Verenigde Staten verhuist, waarna Capello de Engelsman in de ban deed. De Italiaanse oefenmeester is daar nu, na druk van binnen en buiten de club, op teruggekomen.

Jongen steelt Xbox 360 en belt Microsoft

Icoon BinnenlandsIn het Nieuw Zeelandse plaatsje Mt. Victoria was een jongen die heel erg graag een Xbox 360 wilde hebben. Zo graag dat hij er zelfs een inbraak voor overhad. Hij vergat echter de adapter en stroomkabel mee te nemen. Daarom besloot hij te bellen met de helpdesk van Microsoft om zijn adapter en stroomkabel te bestellen. Daarbij gaf hij het serienummer van het apparaat op. Toen het slachtoffer even daarna Microsoft belde om de diefstal te melden en hetzelfde serienummer doorgaf, werd meteen de politie ingeschakeld.

Microsoft weigerde in eerste instantie om het adres van de dief op te geven aan de Nieuw Zeelandse politie. Toen de politie echter met een gerechterlijk bevel op de proppen kwam moest het bedrijf wel overstag gaan, ook al was het geven van het adres in strijd met de privacyregels van het bedrijf.

Met dank aan Lariekoek en HoFhofleverancier voor de submit.
Voor meer games (gerelateerd) nieuws kun je uiteraard terecht op FOK!games

Kevin Costner wordt weer vader

Kevin Costner (Dances with Wolves, The Untouchables) krijgt er weer een kindje bij, de eerste van zijn twintig jaar jongere vrouw Christine Baumgartner. Bij zijn vorige vrouw, met wie de 52-jarige acteur van 1978 tot '94 was getrouwd, had hij er al drie.

Het stel vertelt erg verheugd te zijn met de komst van hun dreumes. Costner trouwde de Duitse handtassenontwerpster in de nazomer van 2004. Zijn oudste dochter, Annie Costner, is al bijna 23. Ook heeft hij een buitenechtelijk kind van ene Bridget Rooney genaamd Liam, geboren in 1996.


Het gelukkige bruidspaar

Dat is pas klantenservice

Dit is toch echt de beste telefoonprank die ik in tijden heb gehoord, een DJ uit Zuid-Afrika genaamd Darren Simpson doet alsof hij voor de Tesco (een Engelse supermarkt) staat en zijn dochter kwijt is.

En gelukkig is de klantenservice van de Asda winkel (een andere Engelse supermarkt) zo vriendelijk om de man te helpen en op zoek te gaan naar zijn dochter genaamd: Tess Cosis-Cheaper

De rest moet je zelf maar luisteren en het hele verhaal vind je hier.

Met dank aan een onbekend iemand voor de submit.

Jongen (18) verdacht van verkrachting zusjes

Een 18-jarige jongen uit de Utrechtse gemeente De Ronde Venen wordt ervan verdacht zijn zusjes van 8 en 13 jaar te hebben verkracht en misbruikt. Het misbruik zou tussen 2001 en 2005 hebben plaatsgevonden, zo maakt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

De zaak tegen de verdachte zou maandag dienen voor de rechtbank in Leeuwarden, maar de rechter heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden in afwachting van een onderzoek naar de persoonlijke gesteldheid van de verdachte. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.

Met dank aan Marcussi voor de submit.

5 jaar FOK!sport: Zoek de vraag

De komende tien dagen kan je wederom prijzen winnen bij ons in het kader van vijf jaar FOK!sport.

Wat is de bedoeling ?

Ook deze week kun je onder willekeurige nieuwsberichten een vraag vinden die gaat over de geschiedenis van FOK!sport. Het antwoord kan je via de search vinden.

Weet je het antwoord op de betreffende vraag, stuur dan een mailtje naar sportprijsvraag@fok.nl. De winnaar wordt een dag later bekend gemaakt.

Wat kan je aankomende week winnen ? De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Bestel.nl.

- De Waboba Ball, een bal die stuitert op water
- De Panic Button, een geruststelling om op je toetsenbord te hebben
- Een ringbieropener, een ring waarmee je je flesje bier of breezer kan openen
- Dolly het sexy opblaasbare schaap. Genetisch gemodificeerd voor jouw plezier.
- De Boynq PIXEL, Een makkelijke toegang tot een extra USB port op je desktop. De PIXEL is voorzien van een digitaal klokje en een geintegreerde 2.0 of 1.1 USB-poort.

En zoals bijna altijd is crew van FOK! uitgesloten van deelname.

Huub terug in de Gouden Kooi

 Gouden Kooi bewoner Huub zal vanavond rond 19:00 zijn rentree maken in de Gouden Kooi, nadat hij eerder wegens vermeend gebruik van fysiek geweld uit het programma werd gezet. Dit maakte Tien vandaag bekend op haar website.

"Nadere bestudering van de beelden heeft uitgewezen dat Huub zijn rivaal Nathanaël tijdens hun ruzie vorige week niet heeft geraakt.
Eenmaal thuis werd Huub veelvuldig aangesproken door mensen die meenden dat hij ten onrechte het programma had moeten verlaten. Nadat hij de beelden vaak heeft teruggekeken is inderdaad gebleken dat Huub weliswaar een licht schoppende beweging heeft gemaakt, maar daarbij een stoel - en dus niet Nathanael - heeft geraakt. Hoewel zijn gedrag provocerend was, is er van zijn kant geen fysiek geweld gebruikt."

Op ons eigen De Gouden Kooi-forum stond voor velen al vast dat Huub onterecht was weggestuurd. Na eerdere berichtgeving in onder meer RTL Boulevard meldde producent John de Mol dat de schop plaats zou hebben gevonden in een 'dode hoek' van de 102 camera's in het huis. Die verklaring is met de uitspraak van vandaag teniet gedaan.

Onlangs werd Huub met een overweldigende 33 procent van alle stemmen overigens nog ruimschoots verkozen tot meest populaire bewoner.

Voor wie vanavond live de rentree van Huub wil volgen, op FAQ, Policy, Streams en Bewoners vind je links naar de livestreams.

Nieuw Big Brotherhuis is apenkooi

Icoon Big BrotherOm de kijkbuiskindertjes meer bewust te laten worden van het dierenwelzijn, is een Chinese dierentuin een Big Brothervariant gestart waarbij de deelnemers in een apenhok moeten leven. De gelukszakken die gekozen worden kunnen dus binnenkort ervaren hoe ruim de dieren in hun vrijheid zijn.

Deze actie kan dan wel heel nobel zijn, niemand doet natuurlijk mee als er niets tegenover staat. Daarom krijgt de laatst overgeblevene van de zes een bedrag van ongeveer twaalfhonderd euro.


Bethesda over Fallout 3

In een interview met Shacknews heeft Pete Hines, vice-president van marketing bij Bethesda Softworks, het niet alleen gehad over PS3 versie van Oblivion, maar ook over de productie van Fallout 3.
Bethesda blijkt maar 1 development team te hebben, waardoor dus veel mensen die aan Oblivion hebben gewerkt ook aan Fallout 3 werken.

"We're a fairly good ways away. Projects reach different stages of development based on how many people are working on them. You can have eight people working on a project for a year and a half and still consider yourself in preproduction just because they spend so much time speccing out what they want to do and how it's going to be implemented. But yeah, we've got a full team working on it now. Of course, as we said with all of our stuff, we don't believe in showing it or even talking about it until we can say, "This is what we're going to do." That time is not that far off," aldus Hines.
Na wat doorvragen bleek die laatste opmerking te betekenen dat er dit jaar nog meer informatie zal komen. Verder maken ze zich zorgen over de Fallout community, over het feit dat ze bezig zijn aan een vervolg op een ontzettend geliefde game. Gelukkig voelen ze zich klaar voor de taak, en maken ze een game die ze zelf als Fallout geeks erg fijn vinden om te spelen.

Seksmuseum onderwijst prostituees

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Honderden Indiase vrouwen maken massaal een bedevaartstocht naar het mekka van de prostituees: een seksmuseum. De vrijetijdvormgeefsters verkiezen grafische uitleg boven gortdroge colleges over safe sex. Bij binnenkomst worden geïnteresseerden direct ontvangen met een fallusbeeldje, volgens het plaatselijke geloof één van de verschijningen van de god Shiva.

Een bezoeker die daardoor nog niet is afgeschrikt, wordt om de oren geslagen met allerlei Kama Sutra-versjes, houten en plastic poppen die de vermenigvuldigingsdaad uitvoeren, en beschrijvingen van diverse ziektes die je daarbij kunt oplopen.

Het gratis museum, dat wordt gesponsord door de Indiase overheid, is de beste plek om je seksuele horizon te verbreiden, vertelt de directeur. Hetgeen ook wel nodig is, als je bekijkt dat India met 5,7 miljoen HIV-besmette mensen het grootste Aids-land ter wereld is. Als men niet gauw bereid is openlijk over veilige seks te praten, vrezen onderzoekers dat in 2010 dat aantal verviervoudigd is.

Kesler teleurgesteld in vonnis CAS

Henk Kesler, de directeur betaald voetbal van de KNVB, is teleurgesteld over het vonnis van het CAS in de zaak Feyenoord. Vanmorgen handhaafde het CAS de straf van de UEFA om de Rotterdammers dit seizoen uit te sluiten van Europees voetbal.


"Vooraf hoop je op een mildere straf, zeker door de eerste uitspraak. Ik ken de motivering van het CAS niet, maar het resultaat is teleurstellend. In de eerste plaats voor Feyenoord, maar ook voor het Nederlands voetbal. De club is de dupe geworden van de regel dat men ten alle tijden verantwoordelijk is voor de eigen supporters, terwijl Feyenoord deze mensen niet heeft meegenomen", aldus Kesler.

TV-serie 24 inspireert Sony tot MMOG

Sony Online Entertainment is bezig met een MMOG (massive multiplayer online game) gebaseerd op thrillers, spionnen en spionage. Dit zegt de president van Sony Online John Smedley. Wat we ons bij de game moeten voorstellen is '24 meets Alias meets Counter-Strike'. De game zal een grote nadruk gaan leggen op PvP (player vs player) en teamplay. Op welk platform de game zal verschijnen is nog niet bekend.

'Nieuw bewijs Deventer moordzaak'

MisdaadJustitie lijkt weer meer bewijs te hebben dat fiscaal jurist Ernest Louwes terecht vastzit voor de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer, zo schrijft De Telegraaf vandaag. Het betreft nadere informatie over de bloes waarop DNA-materiaal van Louwes werd aangetroffen.

Opiniepeiler Maurice de Hond, die al geruime tijd verwoede pogingen doet om de moord in de schoenen van klusjesman Michael de Jong te schuiven, heeft als belangrijk steunpijler voor de onschuld van Louwes dat het DNA van de fiscaal jurist 's middags al op de bloes is terechtgekomen. Louwes was toen bij de weduwe om enkele financiële kwesties door te nemen en daarbij zijn volgens De Hond speekselresten op de bloes gekomen die het DNA van Louwes verklaren.

Naar nu zou blijken droeg de weduwe de bewuste bloes 's middag echter helemaal niet. Die zou ze pas later hebben aangetrokken, waarmee dat deel van De Honds ontlastende bewijs in een klap waardeloos wordt.

Van weduwe Wittenberg is bekend dat ze dol was op kleding en bovendien ongewoon schoon was, waardoor ze twee tot drie keer per dag haar kleding verwisselde. Het landelijk Openbaar Ministerie (OM) wilde gisteren niet op de kwestie ingaan. Maar volgens De Telegraaf zal de 'bloeskwestie' ongetwijfeld een belangrijk onderdeel vormen in het eindrapport over het oriënterend vooronderzoek dat het OM binnenkort uitbrengt.

AIAS awards uitgereikt

De Academy of Interactive Arts & Sciences heeft op de D.I.C.E. summit 2007 (Design Innovate Communicate Entertain) zijn jaarlijkse awards uitgereikt.
Hieronder volgt de waslijst van games die awards hebben gewonnen:

Best Animation - Gears of War
Best Art Direction - Gears of War
Best Handheld Game - Brain Age
Best Cellular Game - Orcs and Elves
Lifetime Achievement Award - Minoru Arakawa and Howard Lincoln
Outstanding Achievement in Soundtrack - Guitar Hero 2
Outstanding Achievement in Original Music Composition - Loco Roco
Outstanding Achievement in Sound Design - Call of Duty 3
Family Game of the Year - Guitar Hero 2
Children's Game of the Year - Locoroco
Outstanding Character Performance Male - Marcus Phoenix, Gears of War
Outstanding Character Performance Female - Leafos, Viva Pinata
Outstanding Achievement in Story and Character Development - Zelda: Twilight Princess
Role-playing Game of the Year - Elder Scrolls IV: Oblivion
Outstanding Achievement in Gameplay Engineering - Wii Sports
Best Online Game Play - Gears of Wars
Downloadable Game of the Year - Bookworm Adventures
Outstanding Achievement in Visual Engineering - Gears of War
Outstanding Achievement in Game Design - Wii Sports
Racing Game of the Year - Burnout Revenge
Outstanding Innovation in Gaming - Wii Sports
Hall of Fame Award - (the late) Dani Bunten Berry
Fighting Game of the Year - Fight Night Round 3
Action/Adventure Game of the Year - Gears of War
Game of the Year Sports - Tony Hawk Project 8
Simulation Game of the Year - Microsoft Flight Simulator X
Strategy Game of the Year - Company of Heroes
First-person Action Game of the Year - Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
Massively Multiplayer/Persistent World Game of the Year - Guild Wars: Nightfall
Computer Game of the Year - Elder Scrolls IV: Oblivion
Console Game of the Year - Gears of War
Game of the Year - Gears of War

Biseswar terug in selectie Heracles

Diego Biseswar sluit zich aankomende week weer aan bij de selectie van Heracles. Dit is de uitkomst van een gesprek dat de clubleiding gisteren had met de van Feyenoord gehuurde aanvaller.

Trainer Ruud Brood zette Biseswar onlangs uit de selectie, omdat Biseswar geen discipline toonde en niet kwam opdagen voor een duel van de beloftes. Aankomende maandag speelt Biseswar met het belofteteam tegen Willem II. Vervolgens krijgt hij de kans om zich te bewijzen voor het thuisduel tegenPSV.

Dikke patiënten naar dieren mri-scan

Icoon MedischDe Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht krijgt steeds vaker dikke mensen op bezoek die door een mri-scanner gehaald moeten worden. Door hun omvang kunnen ze niet in de normale mri-scanner die ziekenhuizen hebben.

Volgens Mirjam Martens, woordvoerster van de faculteit, is hun scanner niet groter, maar kan die wel zwaardere personen aan. ''In een ziekenhuis kan een tafel tot 200 kilo hebben, mensen die zwaarder wegen komen bij ons.'' Omdat de doorsnede van de scanner ook niet groot is, kunnen alleen de kop en de poten van de koeien en paarden erin. ''Dit geldt ook voor mensen. Dikke patiënten die problemen hebben met hun romp, kunnen dus ook bij ons niet terecht.''

Verpleegkundigen worden steeds vaker geconfronteerd met extreem dikke en zware patiënten. Een Haarlems ziekenhuis schakelde onlangs een vrachtwagen in voor het vervoer van een dikke patiënt. Volgens een woordvoerder van Verhuisbedrijf Deudekom wordt hij ongeveer zes keer per jaar ingeschakeld om dikke patiënten die niet in een reguliere ambulance passen, te vervoeren. Ambulancezorg Drenthe maakte daarom gisteren bekend voor een kwart miljoen euro een speciale, versterkte ambulance - 'De tank' genaamd - aan te schaffen die zelfs de zwaarste patiënten kan meenemen.

Zelda: Twilight Princess miljoen keer verkocht in VS

Perrin Kaplan van Nintendo heeft bekend gemaakt dat The Legend of Zelda: Twilight Princess inmiddels een miljoen keer is verkocht in de Verenigde Staten (NGC-versie niet meegeteld). Dat betekent dat de game, Wii Sports niet meegerekend omdat deze game bij de Wii gebundeld zat, de eerste million seller is voor de Wii in de Verenigde Staten. Kaplan zei ook dat er wordt verwacht zo'n zes miljoen Wii's te hebben verkocht tegen het einde van maart.



Opletten tijdens het oversteken

Wie in New York wandelt, jogt of fietst met een iPod in zijn of haar oor en de straat oversteekt krijgt een boete van $100 dollar. Althans, als de senator van de staat, Carl Kruger, deze wet goedgekeurd krijgt. Het verbod geldt ook voor het gebruik van mobiele telefoons, handhelds en andere elektronische apparatuur.

Typisch Amerika? Mwah, de senator heeft in ieder geval een reden. In september is er een 21-jarige man overleden die, luisterend naar muziek op zijn iPod, de straat overstak en werd geschept door een bus. Hetzelfde overkwam een 23-jarige iPod luisteraar afgelopen maand.

"[...]
"If you're so involved in your electronic device that you can't see or hear a car coming, this is indicative of a larger problem that requires some sort of enforcement beyond the application of common sense," Kruger said.
[...]"


De inwoners van New York reageren gemengd op het wetsvoorstel. Zo zegt de 16-jarige Charlotte Troisgros dat ze inderdaad niet op het verkeer let als ze aan het bellen is tijdens het oversteken. Christopher Murray denkt daar anders over. De advocaat vindt dat de overheid mensen niet zoveel regels moet opleggen. 'What's next, give someone a fine for not looking both ways?', aldus Murray.

De bedoeling is in ieder geval dat iemand best gebruik mag maken van de eerder genoemde apparatuur, maar dat de headphones even uitgedaan worden tijdens het oversteken. Opletten dus tijdens het oversteken. Wie dat niet doet riskeert een boete zodra de wet goedgekeurd wordt.

Pentagon gebruikte 'dubieuze' inlichtingen

BuitenlandsDe voormalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld liet zijn medewerkers 'alternatieve' rapporten van de inlichtingendiensten maken om de argumenten voor een oorlog tegen Irak te versterken. Dat bleek vrijdag uit een onderzoek van het Pentagon.

De onderminister voor Defensiebeleid Douglas Feith publiceerde rapporten waarin stond dat de Iraakse president Saddam Hussein had samengewerkt met het terreurnetwerk al-Qaeda. De Democratische senator Carl Levin, die het Pentagon-onderzoek naar buiten bracht, noemde de conclusies een ''vernietigende veroordeling'' van Feith en diens medewerkers.

Medewerkers van de onderminister ''bedachten, maakten en verspreidden vervolgens alternatieve informatie van de inlichtingendiensten over de relatie tussen Irak en al-Qaeda, waarin conclusies stonden die niet spoorden met de algemeen geldende opvattingen van inlichtingendiensten'', blijkt uit het rapport.

Bovendien baseerden zij zich op ''ruw materiaal van inlichtingendiensten, waaronder rapporten van dubieuze kwaliteit en betrouwbaarheid''. De rapporten werden echter gebruikt door de meest invloedrijke politici, onder wie vicepresident Dick Cheney. ''Vicepresident Cheney noemde de rapporten van Feiths dienst zelfs 'de beste bron van informatie' over de vermeende banden tussen Irak en al-Qaeda.''

Het Amerikaanse Congres gaf in 2005 opdracht voor het onderzoek naar Feiths dienst voor Bijzondere Operaties.



Rumsfeld liet 'alternatieve' rapporten maken.

COMA Deel V

Deel I, Deel II, Deel III.
Deel IV

Als ik wakker wordt voel ik me weer helemaal fit, ik heb in geen tijden zo goed geslapen. Ik ga rechtovereind zitten en merk op dat ik niet in mijn eigen huis ben, en zo te zien slapen Sofia en Frits nog steeds. Ik voel me net een huisvader, al ben ik daar het type niet voor, ik ben meer op mijn gemak in mijn eentje. Ik besluit om zelf op onderzoek te gaan, doe de deur op slot en loop in de richting van het centrum. Het is nog steeds doodstil en de lampen en de reclameborden zijn uit. De stroomvoorziening is nog steeds niet gerepareerd, en zo te zien zal dat ook niet spoedig gebeuren.

Als ik een stukje heb gelopen zie ik iets vreemds, midden op de weg. Twee auto’s zijn op elkaar in geramd. De bestuurders slapen rustig achter het stuur, op de leeggelopen airbag. De auto’s branden echter al een tijdje. Een dikke, zwarte wolk heeft zich boven de gesmolten motorkappen gevormd. Ik haal snel de bestuurders eruit voordat ze stikken of voordat ze levend verbranden en leg ze bij iemand voor de deur, bij gebrek aan beter. Hoe dichter ik bij het centrum kom, des te groter de chaos. Ik schrik van wat ik allemaal zie. Een aerojet heeft een flatgebouw doorboord en het gebouw staat in lichterlaaie. Mensen bungelen vanuit de ramen, stukjes schroot, misschien wel stukjes mensen, vallen naar beneden.

“Het is al zo sinds gisteren.” Ik schrik op en draai me om. Achter me staan twee mannen. De ene kijkt mij aan, en de andere staart naar de aerojet, alsof hij het niet kan begrijpen. “De ravage is enorm, ik heb gelukkig net op tijd kunnen ontsnappen uit dat gebouw met mijn vriend hier.” De man wijst naar de man die nog steeds naar het vliegtuig kijkt. “Ik ben Lucas, hij is Steven.” Ik groet ze beiden en vraag of zij er misschien meer vanaf weten wat er nu precies is gebeurt. Lucas fluistert zachtjes dat ik dan even met hem mee moet komen, Steven kijkt nog steeds naar het vliegtuig. Hij is duidelijk onder de indruk van het schouwspel. Ramptoerisme ten voeten uit. “Steven… Jij ziet hem ook?” Ja, antwoord ik zachtjes. Ik zie hem ook. Lucas kijkt ernstiger. “Zie je… Steven… Steven is niet echt. Hij is… nep. Verzonnen zeg maar.” Ik lach zachtjes, probeert hij me soms voor de gek te houden? “Nee, onthoud. Hij is nep. Ik ben echt. Geloof me.” Steven draait zich om en kijkt naar mij. “Zit Lucas nu alweer dat onzin verhaal te vertellen? Ik ben echt, jij bent echt. Hij is ook echt. Er is niets aan de hand.”

Lucas kijkt me nog een keer ernstig aan: “onthoud… Ik ben echt.” Een luidde knal. We kijken alledrie geschrokken in de richting waar het vandaan kwam. “Het kwam van die kant, kom, laten we gaan kijken!” Steven rent meteen richting de plek waar het geluid vandaan kwam. Lucas kijkt me aan. “Je kunt hem beter volgen, hij is diegene die me ook net op tijd had gered uit het gebouw. Hij weet zich wel te redden.“Kom snel! LUCAS! KOM SNEL! Shit man!” Lucas en ik renden snel naar Steven. Een man met een pistool. Een andere man ligt op de grond. Hij bloedt uit zijn oren. Een plas bloed heeft zich al om het lichaam gevormd. De man heeft zijn pistool al op Steven gericht. “KOM NIET DICHTERBIJ! IK SCHIET JE NEER ZOALS IK HEM NEER HEB GESCHOTEN! JE BENT ÉÉN VAN HEN!” Één van hen? Waar heeft hij het over? Lucas loopt rustig naar voren; “Leg het pistool rustig neer, we zien hem ook, ik heb er ook één.” “LUCAS! Pas op! En wat bedoel je met één van hen? We zijn allemaal echt!” De man met het pistool kijkt alleen maar dwazer. Het pistool trilt, de man trilt. Dan gebeurt het. Nog een harde knal. Ik schrik, sluit mijn ogen en duik ineen.

“SHIT! ZAG JE DAT LUCAS! FUCK!” “Ik zag het Steven. Ik zag het…” Ik doe mijn ogen open. De man met het pistool is alleen nog maar herkenbaar door de arm dat het pistool nog verkrampt vasthoudt. Een plas van bloed vormt zich rond de stoel.

Een passagiersstoel van het vliegtuig was op hem gevallen. In de stoel zat nog een persoon, halfverbrand, zijn huid is een verzameling schilfers. De geur, de walm. Het stinkt nogal. “Hij slaapt, net als de rest…”; merkt Lucas droogjes op. “Hij slaapt? Hij is levend verbrand en toch heeft hij niet geleden… Net alsof hij in een comatose verkeert.” Coma, je slaapt en je merkt niets van de buitenwereld, en toch ben je er. Raar, je leeft dan een dood leven: je bent er wel, maar je kan niets doen. We besluiten om naar het winkelcentrum te gaan. Daar gaan we eten en overnachten. Morgen zullen we zoeken naar anderen zoals wij. We kunnen niet de enigen zijn...

Rankovic bedreigde arbiter met dood

Aleksandar Rankovic heeft arbiter Kevin Blom tijdens de competitiewedstrijd ADO Den Haag - AZ van 19 januari met de dood bedreigd. Dat heeft voetbalbond KNVB vanmorgen bevestigd.

Rankovic duwde scheidsrechter Blom weg nadat hij AZ een penalty had gegeven. De Serviër zei daarbij: "When I see you in the city, I kill you". Die toevoeging leverde Rankovic de forse schorsing van vijf wedstrijden op.

Jongen (11) bedreigt kinderen met vuurwapen

Icoon MisdaadEen elfjarig jochie uit Bergen op Zoom heeft een groepje kinderen in zijn woonplaats bedreigd met een vuurwapen. Ook liet hij ze munitie zien. De bedreiging gebeurde woensdagmiddag. Na een melding zocht de politie de jongen op in zijn ouderlijk huis.

De elfjarige knaap bedreigde kinderen op de Vijverberg. De politie vond in het huis een wapen met munitie. Het wapen was echt, de munitie bleek nep. De knaap is aangehouden voor bedreiging en het in het bezit hebben van een wapen en munitie. Na een goed gesprek met de ouders mocht het jochie weer naar huis.

Radicale islampredikers trekken regio in

BinnenlandsIn Nederland zijn circa 20 radicaal-islamitische jongerenpredikers actief die ook geregeld de provincies intrekken, zo schrijft het Nederlands Dagblad vandaag op basis van gegevens van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De predikers verkondigen een niet-gewelddadige vorm van het salafisme, een orthodoxe stroming binnen de islam.

Het afgelopen jaar gaven de salafistische predikers lezingen in Amersfoort, Apeldoorn, Assen, Breda, Culemborg, Den Bosch, Ede, Enschede, Gouda, Heerlen, Leerdam, Roermond, Tiel en Utrecht. Daar verkondigden ze een sterk anti-westerse boodschap. Ze zien het als een plicht hun geloofsopvatting te verspreiden en zieltjes te winnen.

De bijeenkomsten werden soms bezocht door tientallen, veelal Marokkaanse, jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. De Nederlands sprekende geloofsverkondigers reizen het land door vanuit bestaande salafistische centra, zoals de As Soennah-moskee in Den Haag, de El Tawheed-moskee in Amsterdam en de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven.

De AIVD vreest dat de bijeenkomsten voor jongeren een opstapje zijn naar radicalisering of in sommige gevallen jongeren in de armen van een terroristisch netwerk drijft. Naast het 'gewone' salafisme bestaat er namelijk ook de het jihadistisch salafisme. Tot die stroming worden de leden van de Hofstadgroep gerekend.

Aanhangers van het salafisme streven naar een terugkeer van de zuivere islam ten tijde van de profeet Mohammed. Ze weigeren te integreren in de Nederlandse samenleving en zijn voor het stichten van een islamitische staat. Demissionair VVD-minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken zei vorige week nog in de Tweede Kamer dat de salafistische predikers moeilijk zijn aan te pakken. Ze blijven tijdens hun preken namelijk meestal binnen de wet. Volgens de AIVD komt het geregeld voor dat predikers zich gematigder uitlaten dan ze werkelijk zijn, onder druk van buitenstaanders.

-
Link: achtergrond artikel in het ND over de predikers.

Armed Assault krijgt extra content bij launch West-Europa

Armed Assault is al even uit in Duitsland, Polen, Tjechië en nog wat Oostbloklanden, maar de game moet nog verschijnen in onder meer Engeland en de Benelux. Omdat wij wat langer hebben moeten wachten, heeft ontwikkelaar Bohemia gezegd dat we bij de launch extra content krijgen in de vorm van wapens, voertuigen en zelfs een missie met een open einde. Nu kun je denken dat er bij Bohemia toffe peren werken die ons een cadeautje geven, maar deze content zal voor de al verschenen versies ook verschijnen in een patch. De game zal op 16 februari in de winkels komen te liggen.



Hardwareverkopen Japan

De wekelijkse hardwareverkopen vanuit Japan zijn weer bekend. Alles ging omlaag, behalve de oude Nintendo DS waarvan er blijkbaar weer een aantal nieuwe units gevonden werden voor de verkoop.

ConsoleAantalVorige weekTotaal 2007
DS Lite146.073194.526902.411
Wii65.74083.754524.928
PSP31.21635.700270.938
PS318.72719.996155.303
PS217.54020.995133.404
Xbox 3606.1307.36548.806
GB Micro1.0501.1779.361
GBA SP7241.0237.156
Cube3063473.076
NDS11982440
GBA2834292


5 jaar FOK!sport met....

FOK!sport bestaat deze maand vijf jaar. Behalve prijsvragen, hebben we ook andere leuke dingen. Zo kijken we terug op 5 jaar FOK!sport met drie oudgedienden. Tackleberry is de eerste. Hij kwam in 2002 binnen toen alleen nog de F1 manager bestond en is 5 jaar later nog steeds crew.

Sinds wanneer ben je FOK!sport crewlid?
Mijn eerste nieuwsbericht heb ik, na eerst de submit af en toe vol te hebben gegooid als niet-crewlid, gepost op 1 juni 2002. Dus ik ben al meer dan 4,5 jaar in de sportcrew te vinden. Meubilair, inboedel, onkruid, of hoe je het ook wil noemen...

Wat doe je precies op FOK!sport?
Ik ben officieel als nieuwsposter actief, hoewel ik me de laatste tijd me ook meer met andere zaken bezig probeer te houden. Ik kan flink muggenziften over spel- en stijlfouten, net als Svensational. Verder probeer ik op dit moment mee te denken in de voorbereidingen voor een nieuw seizoen van de FOK!f1manager. Denk aan aanpassingen aan het spelsysteem, nieuwe ideëen om het management-gedeelte te verbeteren etc.

Wat maakt het leuk om in de sportcrew actief te zijn?
Je zit in een club met enthousiaste sportliefhebbers en/of freaks. Met
z'n allen streef je één doel na: de users voorzien van actueel nieuws en het aanbieden en onderhouden van een aantal leuke en spannende managerspellen. Het is echt leuk om een steentje bij te dragen aan
zo'n grote community!

Welke sport(en) beoefen je zelf?
Sinds rond mijn 16e ben ik eigenlijk een fanatieke passieve sporter...
Tot die tijd was ik een aantal jaren op het voetbalveld actief, een *kuch* glansrijke carrière *kuch* die van de lage F-elftallen t/m de E3 reikte... Maar de meeste tijd besteedde ik aan fietscross, dat heb ik jarenlang, tot rond mijn 16e dus, met veel plezier (en vooral erg wisselende resultaten) gedaan.

Welke sporten vind je het leukste?
Formule 1 is voor mij de nummer één sport, het was ook de reden dat ik met fietscross was gestopt! Ik wilde graag Formule 1 kijken, dus bleef ik op de zondag voortaan lekker thuis! Ook andere autosporten vind ik erg leuk, het bezoeken van bijvoorbeeld een DTM of A1GP race in Zandvoort hoort daar uiteraard bij! Verder kijk ik graag naar voetbal en ik bezoek dan ook een keer of wat per jaar een wedstrijd van Ajax, PSV of het Nederlands Elftal. Ook darten kijk ik graag.

Wat wil je nog bereiken met FOK!sport?
Er is in mijn ogen geen einddoel voor FOK!sport, maar het zou mooi zijn als we het voor elkaar krijgen om een algemeen bekend 'sportportaal' kunnen worden. Het is natuurlijk moeilijk om voor ALLE (populaire en minder populaire) sporten in Nederland AL het nieuws bij te houden, maar wie weet gaat dat ooit lukken.

Verder hoop ik dat we het aantal managerspellen uit kunnen bouwen, maar dat is mede afhankelijk van de bekendheid, 'grootte' van de sport en het format van de sport. A1GP is een voorbeeld van een zeer leuke sport die erg moeilijk in een managementspel is te gieten.

Maar vooral de interesse van jullie, de users, is het belangrijkste ingrediënt voor een nieuw en/of verbeterd managementspel. Tips en ideëen zijn altijd welkom! Ook zijn we altijd op zoek naar enthousiaste nieuwe nieuwsposters, dus schroom niet om wat voorbeelden van je schrijfkunsten, op basis van een specifiek bronbericht, toe te zenden!

Square-Enix kondigt FFXII DS bundel aan

Square-Enix houdt van de Nintendo DS, na games als Final Fantasy III en Dragon Quest Monsters Joker (welke allebei zo'n 1 miljoen units verkochten in Japan) brengen ze ook een deel naar de DS dat zich afspeelt in de wereld van Final Fantasy XII. Het houdt hier echter niet op, naast de game brengen ze ook een Limited Edition Nintendo DS Lite op de markt welke in een bundel verkocht gaat worden.

De bundel bevat naast deze DS Lite natuurlijk ook de game zelf. De prijs is 21.840 Yen, wat overeenkomt met ongeveer 140 euro. De bundel is vanaf 26 april te koop in Japan.

Toch boot voor jonge homo's op Gay Pride

Tijdens de jaarlijkse Gay Pride door de Amsterdamse grachten vaart dit jaar toch een boot mee met homo's onder de 16 jaar. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Job Cohen donderdag besloten.

De veertienjarige Danny Hoekzema uit Bovenkarspel nam drie weken geleden het initiatief voor een boot waarop homo's van 11 tot en met 15 jaar konden meevaren. De jongen plaatste op zijn website Dannysparade.nl een oproep aan leeftijdsgenoten om hem te vergezellen tijdens de Gay Pride.

Vorige week maakte het stadsbestuur van Amsterdam bekend grote bezwaren te hebben tegen een boot met jonge homo's. Cohen besloot er bij homo-organisatie COC op aan te dringen de plannen voor de '16-min boot' in te trekken en een andere oplossing te zoeken voor de jonge homo's.

Die oplossing komt er, zo bleek donderdag tijdens een overleg tussen Cohen de de voorzitter van het COC. Een aantal ouders heeft de organisatie laten weten dat ze wil meevaren met de kinderen. Hiermee willen ze het statement maken dat ze achter hen staan. In plaats van de COC-begeleiders zal een beperkt aantal ouders meevaren, waarmee de zorgen van Cohen zijn verdwenen, aldus het COC.

Voor de boot van Danny hebben zich inmiddels ongeveer twintig jongeren gemeld.

CAS geeft Feyenoord geen gelijk

Het sporttribunaal in Lausanne (CAS) heeft geoordeeld dat Feyenoord blijft uitgesloten van Europees voetbal voor de rest van dit seizoen. Daarnaast blijft ook de boete gehandhaafd.

De beroepscommissie van de Europese voetbalbond (UEFA) sloot Feyenoord eerder voor de rest van het seizoen uit van deelname aan de UEFA Cup vanwege de ongeregeldheden in Nancy. Bovendien kregen de Rotterdammers nog een boete van 100.000 euro opgelegd.

Na de uitspraak van het CAS is het niet meer mogelijk voor Feyenoord om in beroep te gaan. Door de uitspraak van het CAS gaan de Spurs automatisch door in de UEFA Cup.

"We zullen ons er bij de beslissing neer moeten leggen", aldus Onno Jacobs namens de Rotterdamse club. "maar het blijft wrang dat onze club en echte supporters de dupe worden van het wangedrag van mensen waar wij niets mee te maken willen hebben."

Winkelier uit Premtime doodgeschoten

Bij een overval op een avondwinkel in Amsterdam Noord is gisteravond een 29-jarige man doodgeschoten. Twee overvallers kwamen rond 23.30 uur avondwinkel La Nuit op de Waddenweg binnen, maakten waarschijnlijk wat buit en schoten vervolgens de eigenaar van de zaak neer. De man overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Van de daders ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

De eigenaar van de winkel was deze week nog op televisie in het NPS-programma Premtime van Prem Radhakishun. In een item over drie eerdere overvallen in anderhalf jaar tijd op de zaak spraken het slachtoffer, zijn zus en zwager over de vraag of zij als slachtoffers voor eigen rechter mogen spelen. De eigenaar zei daarbij dat hij vond dat hij zich met een pistool of iets anders zou mogen verweren tegen gewapende overvallers.

De zwager van de eigenaar verklaarde eerder een overvaller de zaak te hebben uitgejaagd met een koekenpan. Daarbij werd hij in zijn voet geschoten. Eerder was de eigenaar al op zijn vingers getikt omdat ze een dief hadden neergeslagen. Iets waar de eigenaar zich boos over maakte, omdat hij hard aan het werk was om zijn brood te verdienen en dat niet door iemand laat wegroven.

In Premtime reageerde ook VVD-Kamerlid Fred Teeven op de vraag of en wanneer slachtoffers geweld mogen gebruiken tegen hun aanvallers.


Eigenaar Arkan Yildiz

Link: Uitzending Premtime (item start op 9 minuut 30).

Nighttown krijgt doorstart

Icoon MuziekDoor een bijdrage van 400.000 euro van de gemeente kan de Rotterdamse poptempel Nighttown een doorstart maken. Vorig jaar juli bleek Nighttown ineens failliet te zijn. De horecapoot van het bedrijf had ineens bijna twee miljoen euro aan schulden. Zo was er een huurachterstand, werd er geen afdracht aan sociale premies meer gedaan en had de Belastingdienst nog wat geld tegoed.

Tientallen werknemers stonden ineens op straat, zonder salaris. Grootste schuldeiser was de programmastichting Live at Nighttown. Die kon fluiten naar bijna zes ton die uitstond bij de kwakkelende horeca-afdeling.

De horeca-afdeling wordt nu overgenomen door twee Rotterdamse horeca-exploitanten. Stichting Live at Nighttown gaat in licht gewijzigde vorm verder.

Eigenlijk had Nighttown anderhalve week geleden al groen licht moeten krijgen van de gemeente. Maar vijf PvdA-raadsleden waren afwezig, waardoor de stemming niet door kon gaan. Even leek daarmee het lot van Nighttown bezegeld, omdat het voorlopig koopcontract per 1 februari afliep. Maar dat is intussen verlengd.

Kaas kijken is populair

SchimmelkaasHet klinkt saai: naar een kaas kijken terwijl die ligt te rijpen. Toch is de site Cheddarvision.tv populair. Ruim 160.000 mensen kwamen al kijken op de site. En dat is opmerkelijk, want er gebeurt vrij weinig.

Op de site is een kaas te zien die al aardig aan het beschimmelen is. In totaal duurt dat proces een jaar. Het enige wat op de website beweegt, is de tijd, die tot op de milliseconde nauwkeurig wordt weergegeven.

Volgens de makers is de cheddar qua naamsbekendheid vergelijkbaar met champagne, parma-ham en cognac. Philip Crawford, directeur van de West Country Farmhouse Cheesemakers, zegt dat alles begint met de liefde voor koeien. "We nemen het kaas maken serieus. We voeden onze koeien daarom zo goed dat ze heerlijke melk produceren waarvan wij op onze beurt exquise kaas maken. Sommigen vinden het misschien de saaiste website van het jaar, maar onze kaas is het wachten dubbel en dwars waard."

Acteur Russell Crowe dumpt cheerleaders

Russell CroweActeur Russell Crowe geeft de cheerleaders van zijn Australische rugbyclub de bons. Hij zegt dat het publiek zich stoort aan de springende meiden die zijn spelers moeten aanmoedigen.

Zijn echtgenote Danielle Spencer zou tegen hem hebben geklaagd. Gezinnen met kinderen die de wedstrijden bezoeken zouden volgens Crowe ook aanstoot nemen aan de schaars geklede dansmariekes.

Crowe is een van de eigenaren van de Rabbitohs in zuid-Sydney. Zijn rugbyspelers zullen voortaan worden opgezweept door een drumband.

Een van de cheerleaders stelt vraagtekens bij de beslissing: ''Hoe zouden wij de mensen in verlegenheid brengen? Het doel is dat wij er plezier in hebben en de fans vermaken met de sport.''

Cheerleaders van de South Sydney Rabbitohs rugbyclub
Te opwindend

Alonso: 'McLaren niet klaar voor Australië'

Tijdens een interview voor de Spaanse televisie heeft Fernando Alonso verklaard dat McLaren Mercedes nog lang niet klaar is met het ontwikkelen van de MP4-22. Eerder deden al geruchten de ronde dat McLaren voornamelijk met weinig brandstof aan boord aan het testen was.

De opmerking is des te verrassender aangezien beide McLaren coureurs tijdens de afgelopen testsessies voortdurend vooraan te vinden waren. De tweevoudig wereldkampioen is van mening dat de MP4-22 nog altijd grip tekort komt: "Ik weet niet wat ik moet zeggen. De tijden zijn positief en mensen volgen ons op de voet. Er is nog maar weinig tijd en de wagen is nog verre van klaar voor de race in Australië. Ik hoop dat we de wagen in de komende twee weken in Barcelona en Bahrein fatsoenlijk kunnen afstellen."

Maar ook als McLaren dit verholpen heeft verwacht Alonso een zwaar seizoen: "Ferrari ziet er op het moment heel goed uit. Renault zal het seizoen goed van start gaan, maar daarna zullen ze wegzakken, zoals altijd," analyseert de Spanjaard de concurrentie.

Tijdens de test in Valencia was het vaak erg druk op de testdagen. Duizenden supporters waren aanwezig om hun held toe te juichen. Alonso heeft hierover een dubbel gevoel: "Ik heb genoten van de aanmoedigingen van de Spaanse fans gedurende het voorseizoen. McLaren denkt er echter over na om niet terug te komen in Jerez, omdat ze te veel mensen toelaten in de paddock. Het is uit de hand gelopen en het is jammer als we niet terug kunnen keren naar Spanje om te testen slechts omdat mensen zich niet in bedwang kunnen houden."

Kandidaat-burgemeester naar Madurodam doorverwezen

Icoon OpmerkelijkEen zeer jonge inwoner van Alphen aan de Rijn heeft gesolliciteerd naar de vacante burgemeesterspost van Deventer. De Commissaris van de Koningin in Overijssel heeft de jongen in zijn antwoordbrief doorverwezen naar Madurodam. Het bestuur daarvan wordt door jongeren gevormd.

De jongen was zo wijs om zijn leeftijd niet te vermelden in zijn sollicitatiebrief, maar zijn bijgevoegde pasfoto heeft hem door de mand doen vallen. Een woordvoerder van de provincie schat hem op "acht of negen, hooguit tien jaar oud".

De kandidaat-burgemeester schrijft in zijn brief "het wel te zien zitten om burgemeester te worden van de historische stad Deventer". Hij wil zorgvuldig omgaan met vragen van burgers. Als verdere speerpunten noemt hij het bewaren van de historie van de stad, en het zoeken naar ruimte om huizen te bouwen.

De huidige burgemeester van Deventer vertrekt op 1 juli. Daarom is de 96 duizend inwoners tellende gemeente op zoek naar een nieuwe burgervader. Voor de vacante functie meldden zich naast de jonge kandidaat gelukkig ook nog 34 andere kandidaten.

Toro Rosso presentatie op 13 februari

Het is nog niet zeker of de nieuwe bolide aanwezig zal zijn, maar dinsdag zal Scuderia Toro Rosso haar teampresentatie verzorgen op het circuit in Barcelona. Naar alle waarschijnlijkheid worden de racecoureurs dan ook bekend gemaakt.

In het persbericht van het team wordt gesproken van een STR platform op het Spaanse circuit. "De auto zal misschien klaar zijn, maar misschien ook niet, wel is 13 februari onze officiële persdag," aldus het persbericht. Wie de bolides komend seizoen gaan besturen is nog niet bekend. De verwachting is echter dat zowel Vitantonio Liuzzi en Scott Speed gepresenteerd gaan worden als racecoureurs.

Boek: Pam van Vliet - Eilandergevoel

Pam van Vliet, ik dacht altijd dat dat best een pittige meid was, die dingen deed die niet door de beugel konden. Ik weet niet precies hoe ik bij dat beeld kom, maar dat maakt ook niet uit, want nu heb ik een ander beeld van Pam. Want haar verzameling columns in het nieuwe boekje Eilandergevoel zijn een beetje flauw, een beetje oubollig, een beetje gewoontjes en een beetje, had ik al flauw gezegd?

Jaar cel voor katjes in vuur gooien

Icoon JustitieEen Amerikaan die vier jonge katjes in het vuur gooide is veroordeeld tot een jaar celstraf. De dieren waren van zijn vriendin. Die vroeg de rechter om genade voor haar lover, maar de rechter vond haar ongeloofwaardig. Ze had namelijk al veel variaties van het kattendrama verteld.

De rechter besliste ook het aandeel van de vrouw in het doden van de katjes te onderzoeken. De 22-jarige Robert Tomlin overtrad de oplegde regels van de rechtbank door een paar dagen na schuldbekenning aan zware dierenmishandeling weer bij zijn vriendin en haar vijf nog levende katten in te trekken. De twintigjarige vriendin wees hem eerst als schuldige aan voor de kattenmoord, maar trok die verklaring later in.

Merendeel Nederlanders kent RSS niet

Icoon DigitalBijna 70 procent van de Nederlanders weet niet wat RSS is. Dat blijkt uit een onderzoek van NationaleVacaturebank.nl. Slechts zeven procent van de ondervraagden zegt gebruik te maken van de functionaliteit. Het onderzoek is gehouden onder 774 werkzoekenden en gaat in op de functionaliteiten van websites.

Bijna een kwart gaf aan wel te weten wat RSS is, maar er geen gebruik van te maken. "Het is verrassend dat RSS nog zo weinig wordt gebruikt en vooral dat het nog zo ontzettend onbekend is", zegt Nicolette van Duuren van NationaleVacaturebank.nl. "De functionaliteit biedt veel mogelijkheden, maar stoort ook de werkzaamheden waar je mee bezig bent. Dit kan een reden zijn waarom het niet wordt gebruikt."

Uit onderzoek blijkt verder dat massaal wordt afgehaakt als een pagina niet snel genoeg laadt. 45 procent van de respondenten gaf aan een website dan niet meer te bezoeken.

Wat gebeurde er op........

In het kader van vijf jaar FOK!sport brengen we je de gehele maand februari de serie Wat gebeurde er op...... Aan de hand van nieuwsberichten duiken we terug in de geschiedenis van FOK!sport.

9 februari

2006
- Talpa koopt voor één euro de uitzendrechten van de Gouden Gids Divisie.
- Het IOC stemt definitief tegen het plan om honkbal en softbal als Olympische sporten te laten blijven.

2005
- Jean Todt onthult dat Ferrari op het punt heeft gestaan de Formule 1 te verlaten door geldproblemen.
- Het Nederlands elftal speelt gelijk in een oefenwedstrijd tegen Engeland.
- Raymond van Barneveld imponeert tijdens de Masters of Darts.

2004
- De selectie voor het nationale elftal van de Nederlandse Antillen wordt bekend gemaakt en bevat slechts zes spelers die op de eilanden voetballen. De andere twaalf spelers komen uit voor Nederlandse clubs.

2003
- De topper Ajax-Feyenoord eindigt in een 1-1 gelijkspel.
- Henrik Larsson loopt een dubbele kaakbreuk op tijdens een Schots competitieduel.

Hoeness haalt uit naar Platini

De manager van Bayern Munchen, Uli Hoeness, heeft zich op een congres voor economen uit Beieren zeer laatdunkend uitgelaten over de pas gekozen UEFA-voorzitter Michel Platini. "Hij moet een ding goed begrijpen, zonder de wil van de topclubs te respecteren kan hij nooit zijn plannen doorvoeren."

Hoeness toonde zich opmerkelijk fel. "Platini komt alleen maar voor de zwakke landen op, maar hij vergeet daarbij dat niemand in Europa zit te wachten op een finale van de Champions League tussen Rosenborg Trondheim en Legia Warschau. Het is misschien wel goed om op te komen voor de armen, maar het is verstandiger om rekening te houden met de vraag en het aanbod op de markt."

Hoeness zei verder dat Platini is verkozen dankzij de stemmen van de kleine landen. De door Platini gewenste hervorming van de Champions League is waarschijnlijk de reden van Hoeness' uitval in het openbaar. Zoals blijkt uit het binnenkort te verschijnen boek 'Verdachte voorzetten' van Jurriaan van Wesse, is Bayern de grootverdiener geweest in dit toernooi. Zonder dat ze sportief beter presteerde, verdiende de Duitse club bijvoorbeeld twintig miljoen euro meer dan Real Madrid of Manchester United. Hoeness weigerde echter op dat detail in te gaan.

Boek: James Patterson - De vijfde vrouw

Boeken die in series geschreven worden doen het vaak goed. Denk aan de delen van Harry Potter, of de boeken van Virginia Andrews, waarin je als het ware met de hoofdpersoon meegroeit. Ook James Patterson borduurt al een aantal jaren voort op het succes van de hoofdpersoon uit veel van zijn boeken, detective Alex Cross. Daarnaast schrijft hij sinds 2001 de serie over de women's murder club; vijf vrouwen die, ieder met hun eigen expertise, samen misdaden weten op te lossen. Inmiddels is ook het vijfde deel uit deze serie vertaald in het Nederlands.

Leonardo nog geen Nederlander

Leonardo, de aanvaller van Ajax, is voorlopig nog niet beschikbaar voor het Nederlands Elftal. De Braziliaan is gezakt voor zijn inburgeringscursus en kan pas over een half jaar nog een poging wagen.

De geboren Brazilliaan wordt de laatste tijd vaak in verband gebracht met het Nederlands Elftal. Toch heeft Leonardo nog niet besloten voor welk land hij wil gaan spelen. Bovendien moet hij op herhaling voor zijn inburgeringscursus.

Bondscoach Marco van Basten verklaarde als volgt: "Wij zijn altijd blij met goede spelers, dus ook met Leonardo. Ik heb echter sinds de affaire met Kalou slechte ervaringen met zulk soort spelers".

Titel Zweden op mixed-estafette biatlon

Zweden is wereldkampioen geworden op het onderdeel mixed-estafette bij het WK biatlon. De twee mannen en twee vrouwen bleven Frankrijk en Noorwegen voor. Zweden beheerste de wedstrijd vanaf de start.

Bij de mixed estafette leggen de heren elk 7,5 kilometer af en de vrouwen elk 6 kilometer. Het was voor het eerst dat dit niet-olympische onderdeel op een wereldkampioenschap werd gehouden.

"We hebben speciaal toegewerkt naar dit onderdeel. We wisten dat dit onze beste kans was op goud", aldus trainer Wolfgang Pichler, die na afloop van de wedstrijd zijn tranen niet kon bedwingen.

Van der Sar hoopt op rentree binnen twee weken

Edwin van der Sar hoopt dat hij binnen twee weken weer onder de lat kan staan bij Manchester United. Afgelopen zondag, in de competitiewedstrijd tegen Tottenham Hotspur, brak Van der Sar zijn neus. Hierdoor kon hij niet meespelen in de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Rusland.

Van der Sar denkt de training over een week te kunnen hervatten. De FA Cup-wedstrijd tegen Reading, volgend weekend, komt waarschijnlijk nog te vroeg voor de Oranje-doelman. De Poolse Tomasz Kuszczak neemt voorlopig zijn plek in.

Jorritsma overleeft motie wantrouwen

Icoon PolitiekBurgemeester Annemarie Jorritsma van Almere heeft een motie van wantrouwen overleefd. De oppositiepartijen van de Almeerse gemeenteraad zegden het vertrouwen in hun burgemeester op.

Dit gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens het debat over haar integriteit inzake de illegale warmte-installatie bij haar huis.

Jorritsma genoot nog wel het vertrouwen van de coalitiepartijen van Almere, alhoewel zij ook vonden dat de burgemeester hen eerder had moeten informeren over de zaak. De burgemeester zei na een vraag van de PvdA toe dat zij niet verder zal procederen om de pompinstallatie te behouden. Ook draagt zij haar portefeuille 'Handhaving' over aan een wethouder, zolang de procedure loopt. Dit om de schijn van rolvermenging te voorkomen.

De gemeenteraad kwam bijeen naar aanleiding van het rapport dat woensdag verscheen over de integriteit van de burgemeester. In haar verklaring tijdens het debat gaf Jorritsma aan dat ze ''dom'' had gehandeld, door niet meteen de raad op de hoogte te stellen toen de provincie Flevoland haar in mei 2006 beschuldigde van de illegale boringen. ''Ik heb een serieuze inschattingsfout gemaakt'', gaf Jorritsma toe.
Annemarie Jorritsma

Guitar Hero naar Wii?

Op een persconferentie van Activision liet CEO Mike Griffith zich ontvallen dat het bekende muzikale spel ook op de Wii uit zal gaan komen.

"The key difference in our strategy versus the prior cycle, is that in addition to full support on Sony and Microsoft platforms, we will aggressively target the Nintendo platforms consistent with our multi-platform strategy and Nintendo's expected growth. In fiscal 2008, we will double our offerings on the DS and the Wii, including Spider-Man, Shrek, Transformers, and Guitar Hero."

Hij gaf verder geen details over release datum, besturing, of inhoud van het spel, dus daarvoor moeten we even de officiële bevestiging afwachten.

Voor de liefhebbers is de conference call **hier** in zijn geheel te beluisteren.

Vrouw rijdt door muur heen

Icoon Ongeluk Een 66-jarige Hilversumse bestuurster miste een bocht van een parkeergarage en reed daardoor dwars door een muur. De eigenaresse van de kelderbox waar de auto ingereden was stond vreemd te kijken naar de aangerichte schade.

Van de boekencollectie in haar kelderbox was niet veel over. De voorkant van de auto had zich in de garagebox geboord. Het ongeluk gebeurde in de parkeergarage Seinhorst in Hilversum-Oost. De bestuurder bleek de bocht niet gezien te hebben. Ter plekke kon ze door ambulancepersoneel geholpen worden, maar ze had geen letsel.

CPB: AOW-plan rammelt aan alle kanten

Icoon Economie Het Centraal Planbureau laat geen spaan heel van het aow-plan van het volgende kabinet. Een doorrekening van het economische orgaan zou wijzen op "fiscaal-economische bezwaren". Bovendien is het plan "niet goed uitvoerbaar" en "zeer complex".

Het huidige plan is een compromis van CDA en PvdA. De kern van het plan is dat ouderen die voor hun 65ste stoppen met werken gaan meebetalen aan hun aow. Dit wordt de 'bos-belasting' genoemd. Maar iemand die langer blijft doorwerken krijgt juist een bonus. Dat wordt in Haagse kringen de 'Balkenende-bonus' genoemd. De maatregel geldt alleen voor ouderen met een aanvullend pensioen vanaf 18.000 euro.

Vooral de bonus is lastig uit te voeren. Het plan gaat uit van gewerkte maanden, terwijl de fiscus dat helemaal niet telt. De fiscus meet alleen jaarinkomens. Een ander bezwaar is dat jarenlang verschillende belastingtarieven naast elkaar bestaan, terwijl de hoogte afhangt van het aantal maanden dat iemand stopt voor zijn 65ste. Dat tarief kan dus schommelen.

Het advies van het CPB is een flinke domper voor de nieuwe coalitie. Het aow-plan was een heikel punt voor beide partijen tijdens de verkiezingscampagne en de formatie. Mogelijk moet het plan nu opnieuw gewijzigd worden. Toch zijn de partijen niet bezorgd. "Het CPB is er om te wijzen op de problemen, de politiek is er om oplossingen te zoeken", aldus een ingewijde bron.

Jaar cel geëist tegen bedreiger Balkenende

JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam een jaar celstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen de 41-jarige Jeroen de K. voor het bedreigen van premier Balkenende.

De voormalig advocaat had in oktober vorig jaar op zijn website www.verkiezingen.nl geschreven dat de liquidatie van de minister-president dreigt.

''Hoewel eigenrichting afgekeurd moet worden, is de standrechtelijke executie van Jan Peter Balkenende misschien wel de verstandigste beslissing'', had hij op zijn site gezet. ''Hoe anders kan voorkomen worden dat Balkenende na de verkiezingen van 22 november 2006 zich voldoende gesteund voelt om de volgende 650.000 Irakezen te endlösen.''

De K. verklaarde tegen de rechter dat hij zijn teksten ziet als ''slechts een column waarin ik het publiek wijs op de gevaren van Balkenende.'' Volgens de man, die sinds zijn aanhouding in oktober in de cel zit, is de premier een ''oorlogsmisdadiger'' door de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak.

Bloedwraak
Hij zei dat de bedreiging niet van hemzelf was. ''Ik heb een heleboel gesprekken gehad met moslims die bloedwraak willen nemen.'' In september heeft De K. aangifte gedaan tegen de premier en het CDA. Hij wilde ook lid worden van D66 en zo zelf minister-president worden ''om de arrestatie van Balkenende te kunnen bewerkstelligen.''

De aangifte van de premier tegen hem noemde hij ''een politieke aanval op mijn persoonlijke integriteit. Hij wil me monddood maken.'' De K. is in 2004 ook al veroordeeld voor het bedreigen van Balkenende. Hij stapte in 2000 uit de advocatuur omdat hij het werk niet meer aankon en werd toen Irak-activist.

Justitie vond het bijzonder ernstig dat De K. zijn teksten neerzette ''op een site die vlak voor de verkiezingen waarschijnlijk veel wordt geraadpleegd.'' Het OM heeft de ex-advocaat daarom ook opruiing ten laste gelegd. Dat Balkenende de aangifte volgens De K. zou gebruiken als politiek motief is een ''bizar argument'', vond justitie. De rechtbank doet op 22 februari uitspraak.

Geen aanwijzing ontvoeringsplan De Hond

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft ''geen enkel aanknopingspunt'' voor een verdenking dat Maurice de Hond de vriendin van klusjesman Michael de Jong wilde laten ontvoeren. Dat liet een woordvoerder donderdag weten.

Eerder op de dag meldde het OM dat het een verklaring van een privédetective hierover onderzocht. ''Noch de nationale recherche noch het landelijk parket beschikt over aanwijzingen dat een plan voor zo'n ontvoering heeft bestaan'', meldde het OM.

Volgens De Hond is De Jong de dader van de zogenoemde Deventer moordzaak en niet fiscalist Ernest Louwes die voor het misdrijf is veroordeeld. De zaak draait om de gewelddadige dood van de weduwe Jacqueline Wittenberg. Zij werd in september 1999 in haar woning in Deventer vermoord.

Louwes werd aanvankelijk vrijgesproken maar in latere instantie alsnog veroordeeld tot 12 jaar cel. Een eerdere herziening van zijn strafzaak leidde eveneens tot een veroordeling, zij het op andere gronden. De opgelegde celstraf van twaalf jaar bleef gehandhaafd.

De Hond voert al sinds december 2005 actie ten gunste van Louwes. Het OM in Amsterdam vervolgt hem wegens smaad dan wel laster jegens de klusjesman. De civiele rechter heeft hem verboden de klusjesman nog langer publiekelijk als dader aan te wijzen.

In de verklaring van de privédetective zou hebben gestaan dat De Hond opdracht gaf om de vriendin van J. desnoods tegen haar wil mee te nemen naar een afgelegen plek. Daar moest zij aan de tand worden gevoeld. Maurice de Hond wilde niet inhoudelijk reageren op het bericht. ''Wie dit serieus neemt, neem ik niet serieus.''

Zegels voor jaar van het Zwijn zonder varken

Indonesië brengt volgende week een serie postzegels uit om het begin van het Chinese jaar van het Zwijn te vieren. De hoofdrolspeler komt echter op de afbeeldingen niet voor. In het grotendeels islamitische land wordt een zwijn of varken als onrein beschouwd.

De serie toont de twaalf dieren uit de Chinese dierenriem, met uitzondering van het zwijn. Het is de eerste keer dat Indonesië een dergelijke serie uitbrengt. Sinds het jaar 2000 is het Chinese nieuwjaar een officiële feestdag in het land, waar de Chinezen een grote minderheid vormen. Het Chinees nieuwjaar valt dit jaar op 18 februari.

Onlangs bracht China in het kader van het jaar van het Zwijn postzegels uit met een varkenssmaak.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.