CPB: AOW-plan rammelt aan alle kanten

Icoon Economie Het Centraal Planbureau laat geen spaan heel van het aow-plan van het volgende kabinet. Een doorrekening van het economische orgaan zou wijzen op "fiscaal-economische bezwaren". Bovendien is het plan "niet goed uitvoerbaar" en "zeer complex".

Het huidige plan is een compromis van CDA en PvdA. De kern van het plan is dat ouderen die voor hun 65ste stoppen met werken gaan meebetalen aan hun aow. Dit wordt de 'bos-belasting' genoemd. Maar iemand die langer blijft doorwerken krijgt juist een bonus. Dat wordt in Haagse kringen de 'Balkenende-bonus' genoemd. De maatregel geldt alleen voor ouderen met een aanvullend pensioen vanaf 18.000 euro.

Vooral de bonus is lastig uit te voeren. Het plan gaat uit van gewerkte maanden, terwijl de fiscus dat helemaal niet telt. De fiscus meet alleen jaarinkomens. Een ander bezwaar is dat jarenlang verschillende belastingtarieven naast elkaar bestaan, terwijl de hoogte afhangt van het aantal maanden dat iemand stopt voor zijn 65ste. Dat tarief kan dus schommelen.

Het advies van het CPB is een flinke domper voor de nieuwe coalitie. Het aow-plan was een heikel punt voor beide partijen tijdens de verkiezingscampagne en de formatie. Mogelijk moet het plan nu opnieuw gewijzigd worden. Toch zijn de partijen niet bezorgd. "Het CPB is er om te wijzen op de problemen, de politiek is er om oplossingen te zoeken", aldus een ingewijde bron.
Submitter:  Bron: De Telegraaf (papieren editie)