Boek: James Patterson - De vijfde vrouw

Boeken die in series geschreven worden doen het vaak goed. Denk aan de delen van Harry Potter, of de boeken van Virginia Andrews, waarin je als het ware met de hoofdpersoon meegroeit. Ook James Patterson borduurt al een aantal jaren voort op het succes van de hoofdpersoon uit veel van zijn boeken, detective Alex Cross. Daarnaast schrijft hij sinds 2001 de serie over de women's murder club; vijf vrouwen die, ieder met hun eigen expertise, samen misdaden weten op te lossen. Inmiddels is ook het vijfde deel uit deze serie vertaald in het Nederlands.

Lindsay Boxer, Cindy Thomas, Claire Washburn, Yuki Castellano en Jill Bernhardt vormen samen de women's murder club. Werkend als detective, journalist, patholoog-anatoom en advocaat lossen zij samen misdaden op in San Francisco, waarbij ze de aanwijzingen bespreken onder het genot van Mexicaans eten in hun favoriete diner Susie's.
In De vijfde vrouw overlijden patiënten op onverklaarbare wijze in het San Francisco Medical Center, waarna de moordenaar knopen met een esculaapteken op hun ogen legt. Wanneer Yuki's moeder door een klein herseninfarct in dit ziekenhuis belandt, sterft ook zij geheel onverwacht en wordt aangetroffen met deze mysterieuze knopen op haar ogen. Yuki zet daarop al haar vriendinnen in om de moordenaar te pakken. Hun zoektocht komt al gauw uit bij dokter Dennis Garza, die bij alle sterfgevallen dienst zou hebben gehad. Deze ontkent echter elke betrokkenheid, maar leidt ondertussen wel een openlijk dubieus leven waar ieder van de dames zo haar vraagtekens bij heeft...

Mijn mening over James Patterson was tot op heden alleen gebaseerd op de boeken omtrent detective Alex Cross. Het was dan ook een leuke afwisseling Patterson in de vrouwelijke vorm te zien schrijven, de dames doen geen van allen onder voor de populaire mannelijke detective. Het is uiteraard wat lastig je in alle vijf de personen in te leven, zeker als je bedenkt dat alleen detective Lindsay Boxer vanuit de ikpersoon vertelt; het verhaal draait voornamelijk om haar en de moorden die ze oplost. Het is dan ook wat jammer dat er tussen de ontwikkelingen door een moordzaak beschreven wordt die totaal niets met de rest van het verhaal te maken heeft. Het lijkt wel alsof Patterson bladzijdes is gaan tellen en er vervolgens nog een paar moorden tussen heeft gezet om aan de gewenste hoeveelheid te komen.

Wat mij betreft had het 'hoofdverhaal' wat meer aandacht mogen krijgen. Je wordt weliswaar een aantal keren op het verkeerde been gezet over de moordenaar, wat je als lezer nieuwsgierig houdt, maar aan het einde van het boek blijf je toch enigszins onbevredigd achter. De sterrentelling komt uit op 3 voor het verhaal en 4 voor de spanning en het lekker weg lezen. Deze drieëneenhalve ster wordt dan in het voordeel van Patterson afgerond op 4 sterren.


Uitgever: A.W. Bruna ISBN: 9789022992586 Pagina's: 320
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!