Pentagon gebruikte 'dubieuze' inlichtingen

BuitenlandsDe voormalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld liet zijn medewerkers 'alternatieve' rapporten van de inlichtingendiensten maken om de argumenten voor een oorlog tegen Irak te versterken. Dat bleek vrijdag uit een onderzoek van het Pentagon.

De onderminister voor Defensiebeleid Douglas Feith publiceerde rapporten waarin stond dat de Iraakse president Saddam Hussein had samengewerkt met het terreurnetwerk al-Qaeda. De Democratische senator Carl Levin, die het Pentagon-onderzoek naar buiten bracht, noemde de conclusies een ''vernietigende veroordeling'' van Feith en diens medewerkers.

Medewerkers van de onderminister ''bedachten, maakten en verspreidden vervolgens alternatieve informatie van de inlichtingendiensten over de relatie tussen Irak en al-Qaeda, waarin conclusies stonden die niet spoorden met de algemeen geldende opvattingen van inlichtingendiensten'', blijkt uit het rapport.

Bovendien baseerden zij zich op ''ruw materiaal van inlichtingendiensten, waaronder rapporten van dubieuze kwaliteit en betrouwbaarheid''. De rapporten werden echter gebruikt door de meest invloedrijke politici, onder wie vicepresident Dick Cheney. ''Vicepresident Cheney noemde de rapporten van Feiths dienst zelfs 'de beste bron van informatie' over de vermeende banden tussen Irak en al-Qaeda.''

Het Amerikaanse Congres gaf in 2005 opdracht voor het onderzoek naar Feiths dienst voor Bijzondere Operaties.



Rumsfeld liet 'alternatieve' rapporten maken.