Geen aanwijzing ontvoeringsplan De Hond

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft ''geen enkel aanknopingspunt'' voor een verdenking dat Maurice de Hond de vriendin van klusjesman Michael de Jong wilde laten ontvoeren. Dat liet een woordvoerder donderdag weten.

Eerder op de dag meldde het OM dat het een verklaring van een privédetective hierover onderzocht. ''Noch de nationale recherche noch het landelijk parket beschikt over aanwijzingen dat een plan voor zo'n ontvoering heeft bestaan'', meldde het OM.

Volgens De Hond is De Jong de dader van de zogenoemde Deventer moordzaak en niet fiscalist Ernest Louwes die voor het misdrijf is veroordeeld. De zaak draait om de gewelddadige dood van de weduwe Jacqueline Wittenberg. Zij werd in september 1999 in haar woning in Deventer vermoord.

Louwes werd aanvankelijk vrijgesproken maar in latere instantie alsnog veroordeeld tot 12 jaar cel. Een eerdere herziening van zijn strafzaak leidde eveneens tot een veroordeling, zij het op andere gronden. De opgelegde celstraf van twaalf jaar bleef gehandhaafd.

De Hond voert al sinds december 2005 actie ten gunste van Louwes. Het OM in Amsterdam vervolgt hem wegens smaad dan wel laster jegens de klusjesman. De civiele rechter heeft hem verboden de klusjesman nog langer publiekelijk als dader aan te wijzen.

In de verklaring van de privédetective zou hebben gestaan dat De Hond opdracht gaf om de vriendin van J. desnoods tegen haar wil mee te nemen naar een afgelegen plek. Daar moest zij aan de tand worden gevoeld. Maurice de Hond wilde niet inhoudelijk reageren op het bericht. ''Wie dit serieus neemt, neem ik niet serieus.''