FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 mei 2005

Nederlander positiever over kilometerheffing

Icoon Binnenlands nieuwsDe helft van de Nederlanders staat positief tegenover de kilometerheffing. Dit is een hoger percentage dan in vergelijking met een aantal jaren geleden, toen nog maar 22 procent van de Nederlanders de kilometerheffing een goed idee vond. Dit blijkt uit een zaterdag vrijgegeven onderzoek van TPS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.

Op de vraag of men vindt dat de kilometerheffing alleen zou moeten gelden op bekende verkeersknelpunten, antwoordde 65 procent positief. Overigens is een werkgroep, samengesteld uit medewerkers van de ANWB en werkgeversorganisatie VNO-NCW, tot overeenstemming gekomen over een gefaseerde invoering van de kilometerheffing.

In eerste instantie zal er een heffing worden ingevoerd op vier tot zes knelpunten. Dit zal in 2009 zijn; pas in 2012 of 2014 zal de kilometerheffing worden ingevoerd. Voorzitter P. Nouwen van de werkgroep was tevreden over de groeiende hoeveelheid mensen die voor de heffing zijn. "De mensen waren zeven of acht jaar geleden veel negatiever. Door ervaring en informatie zijn ze erg opgeschoven naar pro", aldus Nouwen.

Indiase firma ontwikkelt crematorium op wielen

funnyfox had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsIn India kunnen hindoes hun doden voortaan cremeren in een mobiel crematorium. Een firma uit Zuid-India heeft een verbrandingsoven ontwikkeld die uitstekend verplaatsbaar is. De firma denkt dat er een grote afzetmarkt voor de mobiele crematoria is en overweegt grote aantallen van het apparaat te gaan produceren.

Het verbranden van een lijk duurt ongeveer een half uur in het mobiele crematorium, en kost omgerekend elf euro. Dit is goedkoper dan een traditionele brandstapel, waar hindoes nu hun doden op verbranden. Dat is namelijk zeven euro per verbranding duurder. Volgens de firma is het mobiele crematorium ook nog beter voor het milieu.

Grotschilderen voor beginners in ECHO-demo

ECHO: Secrets of the Lost Cavern is een adventure over een jonge Cro-Magnon. Arok moet leren jagen, maar zelf zou hij veel liever leren om grotschilderingen te maken. Het spel speelt zich af rondom de beroemde Franse Lascaux-grotten.

Uitgever The Adventure Company en developer Kheops Studio hebben een demo van het spel beschikbaar gemaakt. De demo is zo'n 275 MB groot en te downloaden van Gamer's Hell en 3D Gamers.

Zeven jongeren vast na gooien aansteker

Haunter had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe politie in Middelburg heeft vrijdagavond zeven jongeren aangehouden die een aansteker van een viaduct op een auto zouden hebben gegooid. Het gaat om zes jongens en één meisje, in leeftijd variërend van veertien tot zestien jaar.

De bestuurder van de auto, een 32-jarige man uit Middelburg, bleef ongedeerd en ging achter de jongeren aan. Hij belde vervolgens de politie, die het zevental kon arresteren. Tegen de jongeren is een proces-verbaal opgemaakt. Het viaduct waar de aansteker vanaf werd gegooid ligt net buiten de bebouwde kom. Op het stuk mag 80 kilometer per uur worden gereden.

Containers met inhoud van miljoenen gestolen

Dennisscholing en webzapper hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Onbekenden hebben afgelopen vrijdag twee gevulde zeecontainers van een industrieterrein in Moerdijk ontvreemd. Eén van de containers was volgeladen met sigaretten, en had een totale waarde van ongeveer vier miljoen euro. Van de andere container, gevuld met drank en elektronica, is de waarde onbekend. De politie is een onderzoek gestart.

Het bedrijf, waarbij de containers stonden opgeslagen, merkte vrijdag dat deze verdwenen waren. Er werd direct een intern onderzoek gestart, waarbij het hele terrein en het schip dat de containers naar Cuba zou brengen werden afgezocht. Iedereen die 's nachts op het terrein was geweest werd ondervraagd, maar niemand had iets verdachts gezien.

Om het terrein waarop de containers stonden staan hekken, maar die bleken bij inspectie allemaal nog intact te zijn. Wat er is gebeurd, is dan ook totaal nog niet duidelijk.

Miljardair huurt Destiny's Child in voor zoon

Icoon opmerkelijk nieuwsDe Britse miljardair Philip Green hoeft niet bepaald op de kleintjes te letten. Om zijn zoons bar mitswa, de traditionele opname van een dertienjarige joodse jongen in de geloofsgemeenschap, te vieren trekt winkelmagnaat Green maar liefst zes miljoen euro uit de portemonnee. Zo zal popgroep Destiny's Child een optreden verzorgen op het feest.

Zo'n tweehonderd gasten zijn dit weekeinde met een speciaal vliegtuig naar Cannes in Zuid-Frankrijk gevlogen, waar ze verblijven in het exclusieve Hotel du Cap. Voor de bar mitswa is in de tuinen van het gebouw zelfs een tijdelijke synagoge gebouwd, waar de officiële ceremonie plaatsvindt. Volgens geruchten zou ook zanger Justin Timberlake zijn opwachting maken.

Overigens haalt dit 'feestje' het niet bij het feest dat Green organiseerde ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag, ruim drie jaar geleden. In een luxueus vakantieoord op Cyprus traden onder anderen Elton John, Rod Stewart, Tom Jones en Robbie Williams op voor de jarige job. Een speciale 150 kilo wegende verjaardagstaart werd destijds ingevlogen vanuit Frankrijk, en prins Albert van Monaco behoorde tot de genodigden. Kosten van dat feest: om en nabij de negen miljoen euro.

Oranje -17 verliest in EK-finale

Het Nederlands Elftal voor spelers tot 17 jaar heeft in de finale van het EK met 2-0 verloren van Turkije en daarmee zilver gepakt. Italië wist op het EK het brons te pakken.

In de finalewedstrijd tussen Nederland en Turkije lieten beide teams zien aanvallende intenties te hebben. Nederland kwam in de eerste helft tweemaal dicht bij de 1-0, maar Jeffrey Sapong zag zijn schot op de paal ketsen, terwijl Marvin Emnes op de lat knalde.

In de tweede helft was het Turkije dat beter uit de startblokken. In de 46ste minuut kon Deniz Yilmaz de 1-0 voor Turkije inschieten en in de 51ste minuut werd het ook nog 2-0 voor Turkije door een doelpunt van Tevlik Köse. Nederland wist de Turken nog wel vast te zetten en kreeg verschillende goede kansen, maar wist niet meer te scoren, waardoor de Turken het goud op het EK opeisen.

Nederland - Turkije 0-2
46' Yilmaz 0-1
51' Köse 0-2

Open brief aan Jan Smeets

Terwijl anderen uit hun plaat gaan op Pinkpop, stuurde Dr.E via de Columnsubmit de volgende column in:

Beste meneer Smeets,
Nog twee nachtjes slapen en dan is het weer zover! Dat wat 35 jaar geleden begon als prestigieus festival: Pinkpop. Van Status Quo tot The Police en van U2 tot de Red Hot Chili Peppers, allemaal kwamen ze ooit in het Pinksterweekend naar Geleen of Landgraaf, al waren ze op de momenten dat ze kwamen nog niet echt doorgebroken. Ook dit jaar heeft u weer een hoop veelbelovende bands geprogrammeerd. Toch laat het publiek het opeens massaal afweten en u liet onlangs zelfs weten dat u getwijfeld heeft om de stekker uit het festival te trekken!

Canada naar finale WK IJshockey

Canada heeft voor de derde maal op rij de finale van het WK IJshockey weten te bereiken. In Wenen versloegen ze Rusland met 4-3.

Canada wist al snel op een 3-0 voorsprong te komen in de halve finale tegen Rusland, maar zo makkelijk als de Canadezen begonnen, zo moeizaam ging het uiteindelijk. Rusland wist terug te komen en tegen het einde werd het erg spannend met een 4-3 stand op het bord. Canada wist de minieme marge vast te houden en zich zo te plaatsen voor de derde WK-finale op rij. De voorgaande twee finales wisten de Canadezen te winnen.

Dany Heatly, één van de forwards van Canada, heeft er dit jaar een speciaal gevoel bij: "Elk jaar is anders, maar dit jaar is speciaal. Het is een nieuw team. We zijn langzaam naar elkaar gegroeid en het is goed weer in de finale te zitten. Ons doel was om een kan te hebben op WK-winst en nu hebben we die kans."

Politie arresteert agressieve man

dwarel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 48-jarige man uit Pingjum, Friesland is vrijdagmiddag aangehouden in Witmarsum. De man bedreigde mensen op straat en vernielde auto's met een stuk hout. Ook viel hij een rijdende bus aan. Getuigen verklaarden aan de politie dat de man in de richting van Harlingen liep.

De politie trof de man uiteindelijk aan op het terrein van een ziekenhuis. De Fries had een stuk hout van 75 centimeter bij zich. Aanvankelijk probeerden agenten hem met pepperspray te overmeesteren. Dit had echter weinig effect op de man, die bleef dreigen. Uiteindelijk trok één van de agenten zijn dienstwapen, waarop de man zich overgaf.

De Pingjummer is geboeid overgebracht haar het politiebureau. Inmiddels zijn ook de GGD en GGZ ingeschakeld. De man is overgedragen aan het Medisch Zorgkader. Tot nu toe hebben zeven mensen aangifte gedaan van bedreiging of vernieling.

WRC: Ongevallen zorgen voor twee neutralisaties

De tweede dag van de rally van Cyprus beloofde vooraf weer veel spektakel en waarschijnlijk veel uitvallers. Nadat op dag één de favorieten Grönholm en Solberg al uit zijn gevallen heeft Loeb op plek één in het algemeen klassement geen directe druk van zijn concurrenten in het wereldkampioenschap.

Stage 7
De zevende stage van de wedstrijd beloofde weer wat meer spanning dan de proeven van dag één waarop Loeb heer en meester was. Ook deze stageoverwinning ging naar de Fransman maar hij had maar een voorsprong van 0.3 sec. op Peugeot rijder Märtin. Deze liep hiermee in op Henning Solberg, die derde staat in het klassement, zijn achterstand op de Noor is nu 2.8 sec. Gardemeister pakt de derde plek op de proef gevolgd door Rovanperä en Stohl, die zijn tweede plaats in het algemeen klassement moet verdedigen.

Stage 8
Loeb pakt zijn zevende achtereenvolgende stageoverwinning op de proef. Ditmaal is hij sneller dan Gardemeister met zijn Focus WRC. Als derde eindigt de teamgenoot van Loeb, Duval, met een achterstand van 9.5 sec. op zijn kopman. De Belg Duval probeert de vijfde plaats over te nemen van Warmbold, hij verkleint op deze proef zijn achterstand naar 20.5 sec. Märtin blijft Solberg op de hielen zitten en weet de achterstand te verkleinen naar 0.7 sec.

Stage 9
Ook op deze stage zit Toni Gardemeister dicht achter Loeb, maar weer is het niet voldoende om de overwinning te pakken. De Ford rijder eindigt op 0.2 sec. van Loeb, die de rally domineert. De Fransman vergroot hierdoor zijn voorsprong op de nummer twee, Manfred Stohl, naar meer dan drie minuten. Henning Solberg reageert op de proef op de aanval van Märtin en zet de derde snelste tijd neer, hij pakt één seconde op de Peugeot rijder. Ook Duval pakt wat tijd op Warmbold, hij ligt nu nog maar 17.2 sec. achter.

Stage 10
Na de middag werd weer opnieuw dezelfde ronde van drie proeven gereden, ook nu was Loeb weer de snelste op de proef en zette als enige een tijd van onder de negen minuten neer. Teammaatje Duval was tweede en Rovanperä zet met zijn Mitsubishi zijn beste prestatie tot nu toe neer door de derde plek op de proef te pakken. Märtin loopt in deze proef weer wat in op Henning Solberg, hij verkleint zijn achterstand met 0.4 sec, zijn totale achterstand bedraagt nu 1.3 seconden.

Stage 11
Francois Duval raakt op deze proef na vier kilometer van de weg af, zijn Xsara WRC raakt een boom en vliegt in brand. Rijder en navigator kunnen ongedeerd uit het wrak klimmen maar de stage wordt gestopt en alle coureurs die de stage niet hebben kunnen voltooien krijgen een standaard tijd toegekend. Warmbold raakt ook in de problemen, hij verloor oliedruk en moest zijn Focus WRC aan de kant zetten. Henning Solberg maakt veel tijd goed op deze stage, hij weet de stage wel te voltooien en vergroot zijn voorsprong op Märtin met 13 seconden.

Stage 12
Ook de laatste stage van de dag wordt voortijdig afgelast vanwege een aantal crashes op de proef, en vertraging van deelnemers die nog van stage elf af moesten komen. Ook hier kregen de coureurs die de proef niet voltooiden een standaard tijd toegekend. Gilles Panizzi had voordeel bij deze situatie, de Mitsubishi rijder pakt zijn eerste stageoverwinning van de rally voor Chris Atkinson. Solberg pakt opnieuw wat meer voorsprong op zijn naaste rivaal Märtin. Rovanperä en Gardemeister waren de pechvogels van de stage. De Mitsubishi rijder moest op de proef stoppen nadat hij zijn rechter voorband was verloren. De Ford coureur verloor meer dan een minuut op de proef door een lekke band.
Aan het einde van dag twee staat Loeb met een comfortabele voorsprong op plek één in het klassement, gevolgd door Stohl en Solberg.

Algemeen klassement na dag 2:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.S. LoebCitr3:35:33.9
2.M. StohlCitr3:39:06.6+3:32.7
3.H. SolbergFord3:39:49.3+4:15.4
4.M. MärtinPeug3:40:08.8+4:34.9
5.T. GardemeisterFord3:42:45.7+7:11.8

Persconferenties Microsoft en Nintendo live op internet

Waar je vorig jaar nog bijvoorbeeld IGNinsider moest zijn om persconferenties op internet te volgen, gaan Microsoft en Nintendo ze dit jaar zelf streamen op hun sites.

Aanstaande dinsdag kun je om half 5 's ochtends onze tijd de Microsoft presentatie bekijken op xbox.com en diezelfde dag om 6 uur 's middags de Nintendo presentatie op nintendo.com.

Of ook Sony dit zal doen is vooralsnog onbekend.

Duitse vader belaagt dochters met mes

R_Style had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn het Duitse stadje Witten, in de buurt van Dortmund, heeft vandaag een familiedrama plaatsgevonden. Een 58-jarige man ging zijn drie dochters te lijf met een mes, en probeerde vervolgens zelfmoord te plegen. Eén van de meisjes bezweek later in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De politie tast nog in het duister omtrent het motief.

De meisjes van respectievelijk 11, 6 en 5 jaar waren vanmiddag op bezoek bij hun vader, die sinds kort gescheiden leeft van de moeder van de kinderen. De politie werd gealarmeerd door één van de dochters, die in paniek opbelde. Toen de agenten de woning bestormde troffen ze een bloedbad aan.

Clubhuizen scouting vaak doelwit brandstichting

RichardNB en LittleNurse hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsOngeveer eens per maand is een clubhuis van een scoutinggroep het doelwit van brandstichting. Ook heeft de scouting te maken met hangjongeren en vandalisme. Iedere week wordt er wel ergens in het land een clubhuis door inbraak of vandalisme beschadigd. Dit heeft een woordvoerder van Scouting Nederland zaterdag gezegd.

In Nederland zijn zo'n 1500 clubhuizen van Scouting Nederland. De gebouwen zijn veelal van hout en liggen op afgelegen plaatsen, vooral op plekken waar veel groen in de buurt is. De schade bij brandstichting is meestal zo groot, dat nieuwbouw of in ieder geval gedeeltelijke herbouw vaak onvermijdelijk is.

Na een brand sturen gemeentebesturen vaak aan op herbouw in een buurt met meer bebouwing, zodat meer sociale controle uitgeoefend kan worden. De scoutinggroepen zien echter meer in iemand die toezicht houdt op het gebouw, iemand van de vereniging die een oogje in het zeil kan houden.

Brandslang blijkt boa

Icoon opmerkelijk nieuwsBrandweerlieden in de Oekraïense stad Donetsk kregen bij een brand in een sauna de schrik van hun leven toen een vermeende brandslang een boa constrictor bleek te zijn. De eigenaar van de sauna hield het reptiel als mascotte in zijn bedrijf. De boa was bewusteloos geraakt door de rook en lag op de grond.

De brandweerman die met de boa de brand wilde blussen rende van schrik het gebouw uit, gevolgd door zijn collega's. Smeekbedes van de sauna-eigenaar zorgden er uiteindelijk voor dat één dappere vuurbestrijder terug het gebouw in ging om de slang, genaamd Yasha, in veiligheid te brengen.

Video S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Ondertussen zal iedereen er wel van gehoord hebben, S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl. Je speelt in het gebied rond de kerncentrale van Chernobyl waar een tweede explosie heeft plaatsgevonden. Een groep mensen betreedt dit afgezette gebied om de ware aard van de explosie te onderzoeken, deze mensen worden S.T.A.L.K.E.R.S. genoemd. Het hele speelgebied is tot in de kleinste details nagemaakt en geeft zo een indrukwekkend beeld van Chernobyl.

THQ heeft een video van S.T.A.L.K.E.R. online gezet met nieuwe DirectX 9 effecten. Dit zie je vooral terug in onder andere de lichteffecten die er zeer indrukwekkend uitzien.

Een leuk detail is dat alle developers van S.T.A.L.K.E.R. zelf uit het echte rampgebied kwamen en dus alles van dichtbij hebben meegemaakt.Veel mensen van het team waren eigenlijk ingenieurs voor bijvoorbeeld raketten maar er was stomweg geen werk meer.

Hier is de video te downloaden.

SOCOM: Fireteam Bravo screenshots

Naast dat er een SOCOM 3 voor de PS2 in de maak is, is Zipper Interactive ook bezig met een SOCOM versie voor de PSP genaamd: Fireteam Bravo.

In Fireteam Bravo zal je in de singleplayer mode 14 missies moeten doorkruisen om de mensheid weer veilig te stellen van terroristen. Ook zal de multiplayer mode weer aanwezig zijn. De gameplay zal echter anders worden dan zijn broer op de PS2 doordat de PSP natuurlijk maar één analoge stick heeft.

Om te zorgen dat de CPU van de PSP de game goed en vloeiend op het scherm toont heeft Zipper Interactive besloten om het team uit maar twee seals te laten bestaan in plaats van de gebruikelijke vier. Je zal echter wel je wapens kunnen aanpassen en combineren met anderen. In het totaal zullen er zo'n 30 wapens in het spel beschikbaar zijn.

Ook zal het mogelijk zijn je PSP met Fireteam Bravo erop aan te sluiten op een PS2 met SOCOM 3, hierbij zullen beide games invloed op elkaar hebben.[GERUCHT]Zelda: Four Swords DS een port?

Volgens het tijdschrift NGC Magazine zal The Legend of Zelda: Four Swords voor de DS een port zijn van de gelijknamige Gamecube versie. Hoewel er nog maar weinig bekend is over deze game wisten Japanse ketens al te vertellen dat de game een Port is. Vlak voor de druk van het tijdschrift zei Eiji Anouma dat het spel zelf vergelijkbaar is, maar dat het concept veranderd is. Zekerheid kan pas worden gegeven tijdens de aankomende E3.

Open dag gevangenis 'groot succes'

Dennisscholing had ons via de nieuws-submit te melden:

De jaarlijkse open dag van het gevangeniswezen bleek dit jaar weer een groot succes te zijn. Door zo'n 8500 mensen werden in totaal 46 inrichtingen bezocht. Het aantal bezoekers is dit jaar 10 procent hoger dan vorig jaar toen de dag voor het eerst werd georganiseerd. Dit jaar waren de 8500 te vergeven plekken binnen enkele dagen "volgeboekt".

Dit jaar werden door meer dan de helft van de in totaal 86 justitiële inrichtingen haar deuren geopend. Onder een van de geopende inrichtingen was observatiekliniek Pieter Baan Centrum in Utrecht.

De open dagen dienen ondermeer om de vooroordelen over de detentie weg te nemen. Zo bestaat bij veel Nederlanders het beeld dat gevangenen er maar een luxe leventje op na houden en dat de belastingbetaler daar voor op kan draaien. "En dat is duidelijk niet het geval", aldus een woordvoerder van het ministerie van justitie. Nederland telt ruim 21.000 celplekken.

Contactgegevens

FOK! wordt gemaakt door ruim 200 vrijwilligers die op dagelijkse basis hun bijdrage leveren op verschillende onderdelen van de site. Elk van deze onderdelen valt onder de eindredactie van de Site-Admins.

Hoofdredactie / beheer
Alle onderdelen van FOK! vallen onder de eindverantwoordelijkheid van de Administrators. Voor vragen of opmerkingen over een specifiek onderwerp dient echter contact gezocht te worden met de SA's van dat specifieke onderdeel. Ook gebruikers kunnen voor problemen op een specifieke site het beste mailen naar het algemene adres van deze subsite. De adressen van subsites vind je verderop deze pagina.

Problemen met registreren, wachtwoorden en inloggen
Voor problemen met registreren op FOK! en verloren passwords is forum@fok.nl het juiste adres.

Public Relations en Adverteren
Voor contacten over promotiemateriaal ten behoeve van prijsvragen of redactionele inhoud op FOK!, kunt u contact opnemen met pr@fok.nl. Ons PR-team bestaat uit:

PR-medewerkers      
Manager PR   PR FOK!forum  
Senesta pr@fok.nl Anne anne@fok.nl
PR FOK!frontpage   PR FOK!sport  
Algemeen emailadres pr@fok.nl Algemeen emailadres pr@fok.nl
FOK!PR reviews frontpage PR FOK!film  
    Robbert Willegers robbert.willegers@fok.nl
PR FOK!games   PR Fotografie  
Ron pheno@fok.nl    
       

Voor informatie over advertentiemogelijkheden op onze site, zie deze pagina.


Eindredactie FOK!frontpage

De eindredactie van de Frontpage is te bereiken voor vragen en opmerkingen over nieuws, reviews, columns, polls en Frontpage-moderatie op frontpage@fok.nl. Dit adres is ook geschikt voor persberichten. Voor het insturen van nieuwstips, zelfgeschreven reviews en columns kun je gebruik maken van de submit.

Frontpage-medewerkers
Managers
     
Nieuws:    
     
 
Eindredactie Nieuws
Mick frontpage@fok.nl  
Monique frontpage@fok.nl  
     
Eindredactie Reviews
DVD & Blu-Ray Daan daan1601@fok.nl
Bioscoop & televisie Peter Breuls breuls@fok.nl
Boeken    
Muziek    
Theater    
     
Eindredactie Columns
     
     


FOK!games

FOK!games is te bereiken op het algemene adres games@fok.nl.

Eindredactie
Karel kensuke@fok.nl
Wouter 2dope@fok.nl
Oscar  donald_dick@fok.nl
   


FOK!sport

Voor sportnieuws, informatie over managerspellen en overige vragen over FOK!sport kunt u contact opnemen met de Site-Admins op sport@fok.nl

Eindredactie:
heywoodu heywoodu@fok.nl
   
   
   


FOK!film
Voor algemene zaken over FOK!film en alles aangaande filmnieuws kunt u contact opnemen de eindredactie op film@fok.nl

Hoofdredactie
Peter Breuls breuls@fok.nl
Eindredactie
Daan daan1601@fok.nl
   
   


FOK!weblog
Voor informatie over de weblog kunt u contact opnemen met weblog@fok.nl.

Eindredactie
   
   
   


Beheer en moderatie FOK!forum/FOK!fotoboek

De dagelijkse leiding van het forum is in handen van de Forum-Admins. Deze zijn gezamenlijk te bereiken op forum@fok.nl.
Voor informatie over het FOK!fotoboek kunt u contact opnemen met de FA's op het gezamelijke adres fotoboek@fok.nl.

Forumadmins
Opa.Bakkebaard opa.bakkebaard@fok.nl
Pharkus pharkus@fok.nl
   
Snakey snakey@fok.nl
   


Hosting en serverbeheer

FOK! wordt op eigen servers gehost in de colocatie suite van True B.V. bij EUNetworks te Amsterdam. Deze servers worden beheerd door Johan Heslinga (iteejer@fok.nl).

Ontwikkeling
De technische ontwikkeling van FOK! wordt verzorgd door een team enthousiaste ontwikkelaars. Voor technische informatie over FOK! of vragen/opmerking over development, neemt u contact op met Johan Heslinga (iteejer@fok.nl) of Peter Breuls (breuls@fok.nl). Bugmeldingen zijn van harte welkom in FOK!features, bugs en development op het forum.

Administrators
Voor FOK!brede zaken zijn de admins bereikbaar op admins@fok.nl. Dit adres is niet geschikt voor problemen met registreren, inloggen, reacties plaatsen of andere forumzaken. Hiervoor dient het adres van de betreffende site aangesproken te worden.

Admins
Danny Roodbol (eigenaar) danny@fok.nl
Jolanda Roodbol jolanda@fok.nl
Peter Breuls breuls@fok.nl
Yvonne Heslinga yvonne@fok.nl
Johan Heslinga iteejer@fok.nl

Screenshot en interview over Project Gotham Racing 3

Xbox.com heeft vandaag een interview gehouden met Martyn Chudley, managing director en designer bij Bizarre Creations. Hierbij vertelt hij over de aankomende Project Gotham Racing 3 game en heeft het over een aantal features.

Zo zal de hele single player mode zijn omgegooid. Waar je in PGR2 nog steeds in bepaalde klassen moest rijden, zal je hier de hele game met een en dezelfde auto kunnen uitspelen. Daarnaast wordt het voor andere gamers op Xbox!Live mogelijk om jouw race live te volgen via GothamTV.

Het hele schade-systeem zal nu nog realistischer zijn doordat ze echte crashes hebben geanalyseerd. Ook zullen de steden veel realistischer zijn; bijvoorbeeld doordat er 1000 man 3D publiek je kan gaan toejuichen.

Ook zal het volgens xbw.com mogelijk zijn om per stad je eigen circuit te maken en hierop (via Xbox!Live) met vrienden te racen.

Het volledige interview is hier na te lezen

Federer, Gasquet naar finale Hamburg

De finale van het Masters Tennis Toernooi in Hamburg gaat tussen Roger Federer en Richard Gasquet. Beide spelers hadden aan twee sets voldoende voor de finaleplaats.

Roger Federer is na een relatief mindere periode weer in grootse doen. Vrijdag rekende hij al af met gravelbijter Guillermo Coria en vandaag had hij weinig moeite met Nicolai Davidenko.

De Zwitser won met 6-3, 6-4. Alleen in de beginfase had de tweevoudig kampioen van Wimbledon het even lastig. Davidenko kreeg kansen voor een dubbele break, maar Federer herstelde zich snel en maakte de wedstrijd uiteindelijk af na 71 minuten.

Zijn tegenstander in die eindstrijd is de bijna 19-jarige Richard Gasquet. De nieuwe Franse ster maakte hard een einde aan het sprookje van de Belg Christophe Rochus: 6-1, 6-1.

De finale wordt een herhaling van hun ontmoeting tijdens de Masters van Monte Carlo. Toen trok Gasquet aan het langste eind.

Koldo Gil wint 7e etappe Giro

De Spanjaard Koldo Gil Perez heeft de zevende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Hij vertrok met 21 renners 30 km na de start en hield als enige stand.

Na 30 km in de etappe van Grosseto over 211 km naar Pistoia ging er een groep van 21 renners weg, waaronder de Nederlander Eltink. Zij hadden een maximale voorsprong van 13 minuten. Op de klim naar Sanomme ging Zampieri aan, alleen Gil kon volgen. Het ging Gil te langzaam en hij liet Zampieri achter. In de achtergrond ging Simoni aan, de meeste favorieten konden volgen, behalve Basso en Garzelli. Op de top had Gil één minuut voorsprong op de groep van de favorieten, waarin ook nog een aantal achterblijvers van de oorspronkelijke kopgroep aanwezig waren. Hierbij was onder andere Rabo-renner Eltink.

In de afdaling verloor Gil niet veel tijd en won hij daardoor de etappe. Koldo Gil pakte naast de etappezege ook de bergtrui.

Cunego sprintte op twintig seconden naar de tweede plaats en pakte zo nog wat bonificatie mee. Danilo di Luca werd derde en pakte daardoor de roze leiderstrui weer over van Bettini. Eltink werd knap tiende.

In de laatste kilometers van de achtervolging op de andere klassementsrenners ging Garzelli onderuit. De schade leek mee te vallen, maar het kost Garzelli misschien wel zijn klassement.

Uitslag 7e etappe
1. Koldo Gil (Spa) 5.08.16
2. Damiano Cunego (Ita) +0.20
3. Danilo Di Luca (Ita) z.t.
4. Mirko Celestino (Ita) z.t.
5. Patrice Halgand (Fra) z.t.

Klassement na 7e etappe
1. Danilo di Luca (Ita) 35.06.41
2. Damiano Cunego (Ita) +0.26
3. Mirko Celestino (Ita) +0.54
4. Gilberto Simoni (Ita) z.t.
5. Michele Scarponi (Ita) 1.16

Politie wist dat Endstra werd afgeperst

scannerrob en Tommis hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De op 17 mei 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra werd afgeperst door zijn 'grote vriend' Willem Holleeder, zo meldt de Volkskrant vandaag. De Amsterdamse politie wist van de hoed en de rand, maar kon niet overgaan tot actie omdat Endstra weigerde aangifte te doen.

Endstra heeft in het grootste geheim wel uitgebreid met de politie gesproken. Die gesprekken zijn op tape opgenomen. Zo wist de politie dat Endstra door de oud-Heineken ontvoerder in het Amsterdamse Bos is mishandeld.

Bronnen uit Endstra's omgeving zeggen dat Holleeder tot in detail op de hoogte was van handel en wandel van Endstra en zijn vrouw en kinderen. Oók familieleden van de vastgoedmagnaat werden in de gaten gehouden. Verder beschikte Holleeder over exacte informatie over de financiële situatie van het vastgoedbedrijf van Endstra.

Volgens een voormalig zakenvriend van Endstra, die abslouut anoniem wil blijven, gingen de bedreigingen zo ver dat Endstra werd opgebeld met het verzoek ''om de groeten te doen aan de kinderen, waarbij men duidelijk liet weten waar ze op school zaten en wat ze 's middags gingen doen.'' Een andere bron: ''Het gruwelijke was dat hij zich op geen enkele manier kon verdedigen. Hij werd in elkaar geslagen door de man die volgens de buitenwereld zijn grootste vriend was.''

Aangifte
Endstra sprak uitgebreid met politierechercheurs tussen maart 2003 en januari 2004. Daarna verbrak hij zelf de contacten met de politie.

Hoewel hij bereid was om verklaringen af te leggen over de vele financiële transacties die hij voor criminelen verrichtte, kon de politie hem niet beschermen. De politie wilde dat hij aangifte deed. Dat durfde de vermoorde vastgoedmagnaat niet omdat hij geen zekerheid kreeg dat Holleeder voor langere tijd de cel in zou draaien. Hij vreesde dat de aangifte zou uitlekken en dit nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor zijn familie.

Dat Endstra nooit officieel verklaringen heeft afgelegd is pijnlijk voor de recherche, omdat hij mogelijk cruciale informatie had kunnen verstrekken over de lange rij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld en de financiële gangen van criminelen uit de hoofdstad.

Augustus vorig jaar meldde de Telegraaf dat Endstra een aanslag voorbereidde op Holleeder. Volgens een politie-informant zou de vastgoedmagnaat enkele weken voor zijn dood een tussenpersoon hebben benaderd om een huurmoordenaar te regelen, die Holleeder uit de weg moest ruimen. In september werd Hells Angels-president Willem van Boxtel afgezet, omdat hij volgens de Angels Holleeder in het clubhuis had willen laten ombrengen. Holleeder bezoekt 'Angel Place' regelmatig en onderhoudt goede contacten met een aantal Amsterdamse Angels.


Willem Endstra met Willem Holleeder op een bankje, een foto die hij indertijd tevergeefs trachtte te verbieden.

Seizoen voorbij voor Cornelisse

Voor Tim Cornelisse zit het voetbalseizoen er al op. De speler van FC Utrecht zal niet meer in actie komen omdat hij afgelopen donderdag aan zijn blinde darm werd geopereerd.

Het is tevens onzeker of trainer Foeke Booij aankomende zondag in de wedstrijd tegen Willem II kan beschikken over Dave van den Bergh, Michael Mols en Richal Leitoe. Mols en Leitoe hebben afgelopen week hun rentree gemaakt op het trainingsveld en Van den Bergh is al een paar dagen absent vanwege ziekte.

Neo-nazi met escorte naar demonstratie

Neo-nazi demoEen Duitse neo-nazi is vandaag met een politie-escorte begeleid naar de verzamelplaats van een aantal NVU'ers die in Arnhem wilden protesteren. De Duitser stond vast in een file. Door zijn late komst dreigde de start van de demonstratie vertraging op te lopen. Uit het oogpunt van de openbare orde werd de man uit de file gehaald.

Vanaf de verzamelplaats bij de A12 werden de ongeveer zestig extreem-rechtse demonstranten naar de Burgemeesterswijk in Arnhem gebracht, waar de groep onder aanvoering van NVU-leider Constant Kusters mocht demonstreren. Op- en afritten van de snelweg werden tijdens het voorbijkomen van de stoet afgesloten, om te voorkomen dat de linkse tegendemonstranten de NVU'ers zouden treffen.

De groep protesteerde tegen de Europese grondwet en tegen toetreding van Turkije tot de EU. De demonstratie verliep rustig. Na afloop werden de demonstranten onder begeleiding van motoragenten, politiewagens, een politiehelikopter en ME-busjes de stad weer uitgeleid. Elders in Arnhem werden vanochtend 21 extreem-linkse betogers aangehouden, die een tegendemonstratie wilden houden. De arrestanten konden volgens de politie geen identiteitsbewijs tonen. Enkele honderden anti-fascisten verzamelden zich 's middags in het centrum van Arnhem, om te betogen tegen de NVU. Volgens de politie zijn beide groepen niet met elkaar in aanraking gekomen.

-
Met dank aan een nieuws-submit van BrauN.

Man wil vinger niet teruggeven

Maddy_K had ons via de nieuws-submit te melden:

Een man die een afgesneden wijsvinger in zijn chocoladetoetje vond, heeft te lang geweigerd de vinger terug te geven. Het lichaamsdeel kan niet meer worden bevestigd aan de 23-jarige werknemer die de vinger kwijtraakte bij de productie van het toetje.

De reden dat de man de vingertop niet af wou geven is dat hij het als bewijs wou gebruiken om een forse schadeclaim in te dienen. Hij is er enkele keren mee op de televisie geweest. Na een paar dagen kreeg hij spijt en bood hij alsnog de vinger aan, meldden Amerikaanse media donderdag.

Volgens artsen is het echter te laat. De man bewaarde het lichaamsdeel in zijn vriezer, waardoor cellen afstierven.

Sheriff: politievrouw mag niet ongehuwd samenwonen

Icoon Buitenlands nieuws Een vrouwelijke politiebeambte in de Verenigde Staten is verteld met haar vriend te gaan trouwen, of een andere baan te zoeken. Nadat sheriff Carson Smith uit Pender County in de staat North Carolina erachter kwam dat de 40-jarige Deborah Hobbs met haar vriend samenwoont zonder getrouwd te zijn, besloot hij haar een ultimatum te stellen; ofwel trouwen, ofwel ontslag. Smith motiveert de opvallende actie met zijn hand op de wet en op zijn moreel bewustzijn, zo verklaarde hij tegen de lokale krant Star-News Wilmington.

Juridisch gezien heeft Smith dan ook het gelijk aan zijn zijde. In zeven Amerikaanse staten, waaronder North Carolina, is het namelijk verboden om ongehuwd samen te wonen. Als kan worden bewezen dat een man en een vrouw samenwonen terwijl ze tegelijk een relatie hebben, kan daar een maximumstraf op staan van duizend dollar (circa 800 euro) of zestig dagen de cel in. Tussen 1997 en 2003 werden in totaal 35 mensen vervolgd vanwege een verdenking van overtreding van deze wet, waarvan zeven mensen ook daadwerkelijk hiervoor veroordeeld werden.

De houdbaarheid van de 200 jaar oude wet staat echter wel op de tocht. Hobbs, die al twaalf jaar met haar huidige vriend samenwoont, is vastbesloten de geldigheid van deze wet aan te vechten, en heeft de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union aan haar zijde. De organisatie claimt dat de overheid geen enkel recht heeft om relaties binnenshuis te beperken. Een mogelijk proces betreft de geldigheid van de wet zou Hobbs wel eens geen windeieren kunnen leggen. Zo intervenieerde het Amerikaanse Hooggerechtshof eerder al bij de toepassing van een Texaanse wet tegen sodomie.

Spelers Fortuna Sittard transfervrij

De spelers van voetbalclub Fortuna Sittard zijn sinds vrijdagmiddag 16.00 uur transfervrij.

De afgelopen tien weken slaagde de club er niet in de salarissen uit te betalen en volgens de reglementen mogen de spelers daarom gaan en staan waar ze willen. Vooralsnog heeft er nog geen speler zijn contract ingeleverd. Vrijdagavond speelde Fortuna met 0-0 gelijk tegen BV Veendam.

De club uit de Gouden Gids Divisie verkeert al geruime tijd in financiële problemen. Afgelopen donderdag ging de club in beroep tegen de uitspraak van de KNVB-licentiecommissie om de club te bestraffen met drie punten aftrek. De Limburgse club kreeg de straf omdat ze er niet in waren geslaagd om een belastingschuld van 400.000 euro te betalen. In februari kreeg de club ook al drie punten in mindering.

Helft minder ongevallen in pretparken en op kermissen

Icoon Binnenlands nieuws De afgelopen jaren is het aantal ongevallen op kermissen en in pretparken flink verminderd. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid. In de periode tussen 1999 en 2003 moesten er 440 mensen naar aanleiding van een ongeluk in een pretpark of op een kermis naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. In de periode tussen 1997 en 2001 lag dat aantal nog op 780.

De cijfers zijn mede bekendgemaakt naar aanleiding van de onrust die onstond na twee recente ongevallen in pretparken. Begin deze maand raakten 25 mensen gewond toen een karretje van een achtbaan in het Belgische Bobbejaanland doormidden brak. Bij een ongeval met een wildwaterbaan in het pretpark Toverland raakten vorige week ook vijf mensen gewond.

Volgens de stichting wordt de forse vermindering van het aantal ongevallen vooral veroorzaakt door de strengere wet- en regelgeving. De meeste slachtoffers vallen dan ook niet door gebreken aan de attractie zelf, maar door onvoorzichtige handelingen van de bezoekers.

Bij meer dan de helft van de ongevallen is er sprake van een val; het slachtoffer valt bijvoorbeeld van een glijbaan, klimrek of schommel, of struikelt over een stoeprand. Een kwart van de slachtoffers raakt gewond door zich te stoten of tegen een muur of paal op te lopen.

In slechts drie procent van de gevallen gaat het om een ongeval met een achtbaan, en dan nog bijna altijd om verwondingen als een pijnlijke nek of een ontstoken oog door een vuiltje. In enkele gevallen ontstaan verwondingen doordat een bezoeker de veiligheidsbeugel niet goed dichtdoet.

Saddam Hussein komt met memoires

Tommis had ons via de nieuws-submit te melden:

Saddam Hussein, de voormalige dictator van Irak, gaat in zijn cel beginnen aan het schrijven van zijn memoires. Dat schrijft de Financial Times zaterdag, één van zijn advocaten citerend. Saddam zou al eerder onder een pseudoniem geschreven hebben. Hij zit momenteel vast op verdenking van onder andere misdaden tegen de menselijkheid en van het bloedige neerslaan van de opstanden van Koerden en sjiieten in 1991.

Volgens de advocaat zal Saddam diep op bepaalde details ingaan in zijn memoires. Hij zal schrijven over zijn kindertijd in Irak, zijn verbanning naar Egypte en over zijn militaire acties tegen onder andere Koeweit en Iran.

In zijn memoires zal Saddam ook proberen details te onthullen die het westen in verlegenheid kunnen brengen. Die zagen hem ooit als een nuttige bondgenoot om de opkomst van het streng islamitische Iran te verhinderen, maar lieten alle steun aan hem later vallen. Saddam zal volgens de advocaat vooral ingaan op hoe hij vindt dat Groot-Brittannië en Frankrijk hem verraden hebben door ook Iran te steunen tijdens de Irak-Iran oorlog in de jaren '80.

Er werd altijd algemeen aangenomen dat de boeken zonder auteur die actief geprezen werden door de Iraakse propagandamachine door Saddam geschreven waren. Nu wordt daar echter aan getwijfeld; mogelijk zouden de boeken door Saddam geïnspireerd zijn, maar geschreven zijn door een team van schrijvers in dienst van de voormalige dictator.

Brescia wil van Galen

Dagblad De Telegraaf meldt dat het Italiaanse Brescia interesse heeft in AZ-speler Barry van Galen.

De middenvelder verlengde afgelopen maart zijn contract bij de Alkmaarders tot medio 2006. Brescia staat momenteel negentiende in de Italiaanse Serie A en strijdt tegen degradatie. PSV'er Johan Vonlanthen speelt er op huurbasis.

De 35-jarige van Galen is bezig aan zijn achtste seizoen in Alkmaar. In 221 competitiewedstrijden was hij goed voor 51 doelpunten. Hij begon zijn profloopbaan in het seizoen 1991/1992 bij Haarlem en belandde via Roda JC en NAC Breda bij AZ. Op 17 november 2004 debuteerde hij in het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Andorra. Met een leeftijd van 34 jaar en 227 dagen werd hij de oudste debutant in Oranje.

Voormalig olympisch kampioene Szabo stopt

Voormalig olympisch kampioene Gabriela Szabo stopt met atletiek. De 29-jarige Roemeense, die tussen 1997 en 2000 de 5000 meter domineerde, kwakkelt al ruim een jaar.

"Aan alles komt een eind", verklaarde Szabo. "Te veel zware trainingen, te veel wedstrijdspanning, het is genoeg." Vorig jaar stopte ze, na een reeks nederlagen, al tijdelijk wegens een burnout. Daardoor miste ze het hele wedstrijdseizoen inclusief de Olympische Spelen in Athene. " Na zestien jaar competitie op wereldniveau voelde ik me geblokkeerd."

De drievoudig wereldkampioene en winnares van het Goud op de 5000 meter tijdens de Olympische Spelen van 2000 heeft al een nieuwe tijdsbesteding gevonden. Eerder deze week werd Szabo verkozen tot vice-voorzitter van de Roemeense atletiekbond.

Leger Oezbekistan doodt demonstranten

Icoon Buitenlands nieuws In Oezbekistan zijn vrijdag mogelijk tientallen tot honderden mensen om het leven gekomen toen regeringssoldaten het vuur openden op een paar duizend demonstranten. Dat hebben diverse ooggetuigen zaterdag gezegd. De stad zou bezaaid liggen met lijken. Het drama had plaats in de vierde stad van het land, Andizjan.

De hele stad is afgesloten van de buitenwereld door de regering. Er mag niemand meer in of uit. Buitenlandse journalisten kregen van de regering 30 minuten de tijd om de stad te verlaten, waarna er 'niet meer voor hun veiligheid ingestaan kon worden'. Over het exacte aantal slachtoffers is niets bekend, aangezien officiële cijfers ontbreken. Er wordt ook nog steeds geschoten in de stad.

Een groep rebellen bestormde vrijdag een aantal overheidsgebouwen. Daarbij werden onder andere een aantal politieke gevangenen bevrijd. Na de acties verzamelde zich in Andizjan een menigte van enkele duizenden mensen om te protesteren tegen het dictatoriale regime van president Karimov. Wat er precies gebeurde is onduidelijk, maar het is wel bekend dat het leger het vuur opende op de demonstranten.


Bij ongeregeldheden in Oezbekistan zijn vrijdag mogelijk honderden doden gevallen

Resident Evil 4 action figures in de maak

Action figure maker NECA (National Entertainment Collectibles Assiciation) heeft een contract met Capcom gesloten, zodat ze action figures mogen maken op basis van het spel Resident Evil 4. NECA heeft al een uitgebreid assortiment van action figures waaronder Pulp Fiction, The Simpsons, en Friday the 13th. Verwacht wordt dat de eerste protoypes van de speeltjes op de E3 worden getoond en dat de uiteindelijke versies in november op de markt komen.

Van den Herik steunt zijn trainer

De voorzitter van Feyenoord, Jorien van den Herik, heeft verklaard dat hij achter zijn trainer Ruud Gullit staat. "Ruud heeft dit seizoen niet alle steun gehad waar hij als Feyenoord trainer recht op heeft."

"Wij moeten binnen de club de voorwaarden scheppen, waaronder hij perfect met Feyenoord kan presteren. Daarom is de club in gesprek met Wim Jansen in een gesprek om hem weer bij de club te betrekken", aldus de voorzitter van de Rotterdamse club.

"Ik dacht altijd dat hij een type als Wim Jansen niet nodig had. Inmiddels weet ik dat iedereen steun nodig heeft. Ik, maar ook Gullit. Zelf heb ik Ruud ook niet alle steun gegeven die ik voor ogen had, buiten de vaststelling dat hij weinig signalen gaf me te willen spreken."

"Over de afgelopen drie seizoenen heeft Feyenoord 24 miljoen euro uitgegeven aan versterkingen", aldus Van den Herik. "Dus zeg niet dat de club geen geld uitgeeft. Echter, tegenover de uitgaven staat 16 miljoen euro aan inkomsten. Het tekort van 8 miljoen geeft negatieve kasstroom aan, maar is relatief omdat daar de waarde van de huidige selectie tegenover staat. In principe is de technisch directeur daarvoor verantwoordelijk. Zo´n sommetje is ook een van de redenen geweest om te breken met Rob Baan. Zijn opvolger Wotte kan ik nog moeilijk tegen het licht houden omdat hij daarvoor te kort in dienst is. Tot dusver speelt hij quitte."

Elita Webcam Messenger

Vorige keer kon je opdrachten opgeven aan de mooie meisjes van de Virtual Bartender I en Virtual Bartender II.

Nu is er een andere variant namelijk Elita Webcam Messenger.

Wil je met dit leuke vrouwtje praten ga dan naar Webcam Messenger.
Je kan haar commando's geven zoals "show me your ass", "show me your underwear", "kiss me" "get naked", "can i see your boobs", "Dance", "strip", "COPY your tits", "talk dirty to me", "show your pussy" and "You are HOT". Als er mensen zijn die er meer weten post dan je commando's

Xbox 360 kan gelinkt worden met iPod

Op BetaNews verscheen het bericht dat de Xbox 360 naast gewone CD's ook mp3-spelers gaat ondersteunen, waaronder Apple's iPod. De mp3-spelers kunnen op de USB2.0 poorten worden aangesloten, en vervolgens speelt de Xbox 360 de media af. Verder kan de console bij het afspelen van de muziek ook vijftig verschillende soorten visualisaties op het TV-scherm toveren.


Apple's iPod op Microsofts Xbox 360

Zalm loog over onderwaardering gulden

Minister Gerrit Zalm van Financiën en medewerkers van zijn ministerie hebben altijd ontkend dat de gulden was ondergewaardeerd. Dat staat haaks op recente uitspraken van de VVD'er, waarin hij toegaf dat de gulden te goedkoop in de euro is opgenomen. 'Oud nieuws', zo bestempelde Zalm op 1 mei uitspraken van Henk Brouwer, directeur van de Nederlandse Bank.

Brouwer stelde twee weken geleden in een interview dat de gulden te laag is ingeruild. Hierdoor zouden de prijzen en lonen zijn gestegen. Zalm reageerde deze week in het tv-programma Barend & Van Dorp met de bewering dat dit weinig uitmaakt, omdat de verhoudingen tussen schulden, prijzen en lonen gelijk blijven. Zalm zei in BvD dat de wisselkoers nooit in de Kamer aan de orde is geweest. Ten onrechte.

"Verder is zeker geen sprake van een onderwaardering van de gulden. (...) De spilkoersen zijn in lijn met de fundamentals", liet de minister van Financiën op 9 april 1998 in het parlement weten, kort voordat de verhoudingen tussen de verschillende Europese munten vastgesteld werden. "Steeds meer rapporten tonen aan dat van onderwaardering geen sprake was", stelde thesaurier-generaal Kees van Dijkhuizen van het ministerie van Financiën in oktober 2004 nog.

De uitlatingen stonden destijds al haaks op rapporten van banken, zoals een nota van februari 1998 van ABN Amro-medewerker Frank Heemskerk, thans PvdA-Kamerlid. Ook economen, waaronder oud-secretaris-generaal Sweder van Wijnbergen van het ministerie van Economische Zaken, hebben herhaaldelijk gewezen op de hoge inflatie, die volgens hen te wijten was aan de onderwaardering van de gulden.

Fanfiction Nintendo Revolution

Nu iedereen op beeldmateriaal van de next-gen consoles zit te wachten verschijnen er ook filmpjes die met veel bloed zweet en tranen door fans in elkaar zijn gezet. Zo ook dit filmpje over de Revolution. Het is zeker dat dit filmpje nep is omdat Nintendo gisteren nog een aantal details bekend maakte over de Revolution die niet terug zijn te vinden in het filmpje. Desondanks een creatief werkje waar menig fanboy zich een paar minuten aan kan vergapen.

Mysterie rond vinger in chili opgelost

scannerrob en marky1 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsHet net sluit zich rond Anna Alaya en haar echtgenoot James Plascencia. De vrouw die op 22 maart beweerde in een bord eten een vingertop aangetroffen te hebben heeft deze er zelf ingestopt. De vingertop is afkomstig van een kennis van Plascencia, die het lichaamsdeel eind vorig jaar bij een bedrijfsongeval verloor.

De anonieme vingertoploze man wordt vooralsnog niet verdacht van medeplichtigheid. Wel staat vast dat hij de afgerukte vinger vrijwillig heeft afgestaan aan Plascencia. De politie sluit niet uit dat er meer arrestaties volgen, in wat zij zien als samenzwering tegen Wendy's, de restaurantketen waar Alaya claimde de vinger te hebben aangetroffen. Nadat de vrouw tijdens een landelijk tv-programma vertelde dat ze na het incident problemen had met eten en slapen, en medicijnen gebruikte om haar zenuwen onder bedwang te houden klaagde ze de fastfoodketen aan.

De aanklacht werd rap ingetrokken toen politie het huis van de vrouw doorzocht, nadat verhalen in de media waren verschenen dat Ayala vaker grote ondernemingen aangeklaagd had. De vrouw werd aangehouden, maar het bleef onduidelijk waar de vingertop vandaan kwam. Een tipgeefster leidde de onderzoekers uiteindelijk naar de kennis van Plascencia. De anonieme vrouw strijkt hiermee waarschijnlijk een beloning van 100.000 dollar op, uitgeloofd door Wendy's. Een DNA-test zou de herkomst van het veelbesproken lichaamsdeeltje inmiddels hebben vastgesteld.

Anna Alaya
Verdachte Anna Alaya zit net als haar echtgenoot vast

Boobs Are Everywhere

Het reclame blad Maxim heeft een nieuwe Commercial gemaakt. Ik vind eigenlijk dat alle Commercials zo moeten zijn. Overal waar je ook maar kijkt Boobs.
Ik zou zeggen bekijk ook het reclame filmpje en enjoy.

Er zijn mensen die alles doen om voorzitter te worden. Er is een meisje dat zelfs voor het hele publiek wil strippen als ze maar tot voorzitter wordt gekozen. Ik weet niet of ze tot voorzitter is gekozen.

Man maakt foto's van vrouw in paskamer

webzapper had ons via de nieuws-submit te melden:

In de V&D in Groningen is een 34-jarige inwoner uit deze stad aangehouden nadat hij foto's had genomen van een vrouw in het pashokje naast hem. De 47-jarige vrouw was net een bikini aan het passen toen de man met zijn mobiel vanuit de paskamer naast haar foto's nam onder de scheidingswand door.

De vrouw was not amused en trok snel een t-shirt aan waarna ze gehuld in t-shirt en bikinibroekje de winkel in rende om het personeel te waarschuwen. Omstanders en personeel hielden vervolgens de man aan waarna hij kon worden overgedragen aan de politie.

Nadat de man een bekentenis had afgelegd, werd zijn mobiel in beslag genomen waarna hij huiswaarts kon keren. Volgens de politie is dit de eerste aangifte van het heimelijk maken van foto's met een mobiele telefoon.

Boerin voert echtgenoot aan honden

marky1, Vince_Taylor, scannerrob en Tommis hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Duitsland draait een Duitse boerin voor 8,5 jaar de cel in wegens het doden en het voeren van haar man aan de honden. De vriend van de dochter van de boer kreeg dezelfde straf te horen van de rechter. In 2001 werd de boer in zijn huis in Neuburg door zijn vrouw en schoonzoon doodgeslagen. Vervolgens zaagde de nu 21-jarige schoonzoon de man in stukken en wierp deze voor de honden op de boerderij.

De rechtbank sluit niet uit dat de menselijke delen ook aan de varkens zijn gevoerd omdat er geen enkel bot werd teruggevonden. In de meeste gevallen wijst dat op varkens die de botten als geen ander dier kunnen vermalen. Op dit punt kreeg de rechter echter geen zekerheid omdat de aangeklaagden de dieren mogelijk hebben geslacht en opgegeten.

In het verleden zou de boer zich regelmatig aan zijn twee dochters hebben vergrepen. Zij kregen celstraffen van 3,5 en 2,5 jaar wegens medeplichtigheid.

Kazlauskas op proef in de Major League Soccer

NEC-speler Charles Kazlauskas zal de eerste weken van juni op proef gaan spelen bij Chicago Fire en Kansas City Wizards in de Major League Soccer, het hoogste niveau in de Verenigde Staten.

De Amerikaan speelt sinds vijf jaar bij NEC, waar hij voornamelijk uitkwam bij jong-NEC. Vorig jaar seizoen werd hij nog verhuurd aan Fortuna Sittard. Kazlauskas is na dit seizoen transfervrij.

De Amerikaan heeft wel gezegd dat hij het liefst in Europa wil blijven voetballen. Omdat hij al vijf jaar bij NEC heeft gespeeld, is hij 'voetbal-Europeaan. Een club is dan niet meer verplicht een heel hoog salaris te betalen.

Ooijer dreigt bekerfinale te missen

PSVer André Ooijer dreigt de Amstel Cup finale tegen Willem II te moeten missen door een blessure.

Het PSV-seizoen dreigt voor Ooijer door een spierscheuring in het dijbeen toch nog in mineur te eindigen. De dijbeenblessure waar de verdediger mee kampt, maakt deelname aan de bekerfinale op 29 mei tegen Willem II onzeker.

Ooijer maakt bovendien deel uit van de voorlopige selectie van Marco van Basten. Oranje speelt begin juni twee kwalificatiewedstrijden, tegen Finland en Roemenië.

Lewis-Francis betrapt op cannabis

De Engelse sprinter Mark Lewis-Francis is tijdens het EK Indoor in Madrid betrapt op het gebruik van cannabis.

Lewis-Francis moet de zilveren medaille inleveren die hij in maart op het EK indoor op de 60 meter won. Dit deelde de Britse atletiekfederatie vrijdag mee. De 22-jarige atleet werd direct na zijn succesvolle race gecontroleerd.

Lewis-Francis krijgt geen schorsing opgelegd en komt er vanaf met een waarschuwing. De regels laten dat toe wanneer een sporter voor de eerste keer wordt betrapt en de autoriteiten ervan overtuigd zijn dat het middel niet is gebruikt voor betere prestaties.

Lewis-Francis won tijdens de Olympische Spelen in Athene goud met de Britse estafetteploeg op de 4x100 meter.

36e editie Pinkpop vanmiddag van start

PinkpopDe Nederlandse rockband Mindfold trapt vanmiddag om 15.15 uur de 36e editie van het popfestival Pinkpop af. Het driedaagse festival, dat traditioneel in het Pinksterweekeinde plaatsvindt, wordt maandag afgesloten met onder meer Golden Earring, Kane, Faithless en Bloc Party. De eerste bezoekers waren gisteren al in het Limburgse Landgraaf, waar Pinkpop sinds 1988 plaatsvindt, te vinden.

Behalve Mindfold krijgt het publiek vandaag onder meer The Chemical Brothers, Rowwen Hèze en Intwine voorgeschoteld. Organisator Jan Smeets verwacht 20.000 bezoekers op het festival, het laagste aantal in 20 jaar. Op de voormalige draf- en renbaan in Landgraaf kunnen ruim 60.000 muziekliefhebbers terecht.

Pinkpop werd voor het eerst georganiseerd op 18 mei 1970. Een jaar eerder was in dezelfde regio al het Picknick-festival gehouden, waarop enkel Limburgse bands speelden. Net als dit jaar trad bij de eerste editie de Golden Earring op. Verder onder meer Keef Hartley als enige buitenlandse act, en de George Baker Selection. De toegangsprijs was destijds 3,50 gulden voor één dag. Een driedaags ticket voor Pinkpop 2005 kost 95 euro.

Pinkpop 1970
Pinkpop 1970

Recordreeks Woods ten einde

De Amerikaanse golfer Tiger Woods heeft voor het eerst sinds zeven jaar de cut van een toernooi op de PGA Tour niet gehaald.

Daarmee kwam een einde aan een recordreeks van 142 opeenvolgende toernooien waarin hij de cut haalde. Woods kwam bij het EDS Byron Nelson Championship in Irving na twee ronden één slag tekort.

De streak van Woods begon bij de Buick Invitational in 1998 en eindigde op een toepasselijke plaats. Het toernooi in Irving is namelijk genoemd naar Byron Nelson, de vorige recordhouder. Nelson haalde in de jaren veertig in 113 opeenvolgende PGA-toernooien de cut. Zijn record werd in 2003 verbroken door Woods.

Gullit zet Lazovic uit selectie

Trainer Ruud Gullit heeft Danko Lazovic voor onbepaalde tijd uit de selectie van Feyenoord gezet.

Tijdens de training donderdag van de Rotterdammers kwam de Servische spits onbesuisd in op Bart Goor. De Belg liep daardoor een spierblessure op. Of hij tegen PSV kan aantreden is nog onzeker.

Voorlopig zal Lazovic met de beloftes meetrainen. Twee weken geleden was de aanvaller ook al negatief in het nieuws, in de wedstrijd tegen SC Heerenveen gaf hij tegenstander gaf hij Ugur Yildirim een elleboogstoot. Hij moest toen met rood het veld verlaten en was daardoor de resterende wedstrijden van het seizoen geschorst.

CD: Melanie C - Beautiful Intentions

Melanie C heeft het allemaal al meegemaakt: bandjes, split-ups, dates met beroemdheden, tegenvallende en meevallende CD-verkoop en de tijd in de studio's. Dit laatste resulteerde zich in twee albums, waarvan "Northern Star", haar debuut, het het beste deed. Nu is het, na haar tweede album "Reason", tijd voor een nieuw album, waar wederom een aantal rocky nummers op staan. Veegt ze nu haar laatste restje spice van zich af of zal ze toch de eeuwige sport spice blijven, zelfs na dit album? Lees verder.

Album Hoes

Onderzoek naar radicalisme 357hosting

Het Openbaar Ministerie doet in samenwerking met Zwitserland een onderzoek naar de activiteiten van het omstreden Nederlandse internetbedrijf 357hosting. Het vermoeden bestaat dat het bedrijf betrokken is bij de ondersteuning van terroristische netwerken. Talloze radicale islamitische sites worden via 357hosting 'in de lucht' gehouden.

Onlangs nog toonde een onderzoek door de publieke omroep AVRO en weblog VKmag aan dat 357hosting nog steeds ongestoord haar gang kan gaan. Dit ondanks toezeggingen van de ministers Piet Hein Donner en Johan Remkes om een einde aan deze praktijken te maken.

Het OM vermoedt nu dat 357hosting door het hosten van radicale websites meehelpt aan het oproepen tot geweld. Omdat het flinke kortingen aanbiedt aan islamitische websites, is het vermoeden gerezen dat het bedrijf wordt gefinancierd door vermogende fundamentalisten.

Internetdeskundigen zeggen al langer dat Nederland door toedoen van 357hosting één van de grootste thuishavens van extreme islamitische websites ter wereld is.

Zwitserland
Dat de Nederlandse justitie nu een grootschalig onderzoek is begonnen komt na een verzoek van rechtshulp uit Zwitserland. Daar zijn de autoriteiten een offensief begonnen tegen jihad- propaganda via internet.

De Zwitserse justitie arresteerde onlangs vijf moslimextremisten die schuilgingen achter de radicale site islamic-minbar.com waarop gedreigd werd met geweld in Europa. Nadat de site gesloten werd verscheen via Nederland een nieuwe, soortgelijke website.

Halsema bekritiseert loon Rosenmöller

LiamP had ons via de nieuws-submit te melden:

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema vindt dat de affaire rondom de hoge beloning die oud GroenLinks-leider Paul Rosenmöller ontvangt voor zijn werk als voorzitter van de commissie PaVEM, het aanzien van de politiek en ook van GroenLinks heeft geschaad. Halsema sprak gisteren in het tv-programma NOVA over de zaak.

Rosenmöller ontvangt voor zijn voorzitterschap van de commissie-PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen) jaarlijks 70.720 euro plus nog 15% extra voor de gemaakte onkosten, voor een baan die hem slechts één dag in de week werk kost.

Volgens Halsema had Rosenmöller best kunnen onderhandelen over de beloning die hij als PaVEM-voorzitter had kunnen opstrijken: ''Hij had ook nee kunnen zeggen''. GroenLinks bevindt zich in de Kamer onder een ruime meerderheid die van mening is dat het Ministerie van Sociale Zaken leden van adviescommissies te royaal beloont.

Heracles Almelo op drempel eredivisie

Heracles Almelo kan het kampioenschap in de Gouden Gids Divisie nog nauwelijks ontgaan. De ploeg van trainer Peter Bosz pakte een zeer kostbaar punt op Spangen.

Die remise betekent dat de poort naar de eredivisie voor Heracles nu wagenwijd openstaat. Volgende week speelt de ploeg in eigen huis tegen het uitgespeelde Veendam. In die wedstrijd volstaat één punt voor promotie.

Sparta en Heracles maakten er een boeiende wedstrijd van. Bosz had voorafgaand aan de wedstrijd aangegeven voor de winst te spelen, maar hij stuurde zijn team toch vooral het veld in met defensieve opdrachten. Vooral Nico-Jan Hoogma was een rots in de branding. Sparta kon nooit echt gevaarlijk worden, al miste Danny Schenkel in de laatste minuut dé kans op een treffer.

En dus kan Almelo na twintig jaar waarschijnlijk weer eredivisievoetbal gaan zien. De voorsprong van Heracles bedraagt drie punten, weliswaar met een veel minder doelsaldo. Door dat doelpuntengemiddelde heeft Sparta nog een theoretische kans. Dan moet er in ieder geval volgende week worden gewonnen, terwijl ze tegelijkertijd moeten hopen op een stunt van Veendam.

Sparta speelt volgende week overigens tegen Go Ahead Eagles. Nu al een beladen wedstrijd, want in december maakte Sparta-speler Bouaouzan een einde aan het voetballeven van de spits van de Eagles, Niels Kokmeijer.

Turkije wil einde vliegverbod Onur Air

defabiman, geldropse_polleke en Bl00dy hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Turkije wil van de Nederlandse Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) opheldering over het vliegverbod van een maand dat de Turkse maatschappij Onur Air opgelegd heeft gekregen. De Turkse regering heeft verder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een verzoek ingediend om bemiddeling via diplomatieke weg voor een spoedige oplossing van de problemen.

IVW legde het tijdelijke vliegverbod op nadat het eerst al een waarschuwing had gegeven na een reeks incidenten. Turkije zegt dat er niets mis is met de Onur Air- toestellen en dat het vliegverbod zo snel mogelijk moet worden opgeheven.

Luchtvaartexperts denken dat het einde voor Onur Air wel eens dichtbij kan zijn. Na Nederland hebben nu ook Duitsland, Frankrijk en Zwitserland de maatschappij een landingsverbod opgelegd. Veel touroperators dreigen Onur Air inmiddels met een schadeclaim, omdat het niet aan de verplichtingen kan voldoen. Alleen al via Oad reizen jaarlijks 13.500 Nederlanders naar Turkije. De luchtvaartmaatschappij zelf denkt dat de totale schade enkele miljoenen euro's zal bedragen.

Kan Daniel Majstorovic huilen?

Dicht tegen het verstrijken van de transferdeadline aan, trok FC Twente aan het begin van dit seizoen nog snel een Zweedse verdediger aan. Zijn debuutwedstrijd was in de Kuip, tegen Feyenoord, en ontlokte Ruud Gullit enkele complimenten. De stoer ogende kale Zweed werd ooit, vermoedelijk toen al kaal, geboren als Daniel Majstorovic. Deze naam verraadt een oorsprong in het voormalige Joegoslavië, waar voetbal als kunst beleefd kan worden. Artiesten als Savicevic, Stojkovic en Mijatovic hadden hun wieg immers ook daar staan. Zijn naam had ook een kunstzinnige klank. Maj-sto-ro-vic, je zou er poëzie mee kunnen schrijven.

PS3 misschien dit jaar nog?

Op de dag dat Microsoft de Xbox 360 aan het grote publiek heeft gepresenteerd komt Sony met de melding dat het misschien toch dit jaar nog de opvolger van de PS2 zal lanceren. Het hoofd van financiële zaken van Sony, Takao Yuhara, had hierover het volgende te zeggen: "For the year end sales season, simultaneously building up both the PlayStation Portable system in America and Europe as well as the next generation PlayStation is one option that we have."

Misschien dat Sony zich dan toch richt op een launch dit jaar. De games-industrie gaat hier echter niet echt vanuit; er staan namelijk nog een hele hoop PS2-games in de planning voor dit jaar en begin volgend jaar. Volgende week zal Sony de PS3 presenteren aan het grote publiek en dan zal blijken hoever ze zijn met de ontwikkeling van de PS3 en of een 2005 launch mogelijk is.

KPN eist groene kleur in logo op

Icoon Algemeen nieuwsTelecomgigant KPN is naar de Brusselse rechter gestapt omdat het van mening is dat de kleur groen die de Belgische concurrent Mobistar in het logo heeft staan, te veel overeenkomt met de groene kleur in het eigen logo. Ook al is het KPN-logo in België vrijwel nergens te zien, toch claimt het bedrijf er recht op te hebben.

Een woordvoerder van KPN lichtte de stap toe: "Het groen van Mobistar lijkt zo veel op dat van ons, dat er sprake is van inbreuk". Mobistar is echter niet van plan over de brug te komen. "We hebben altijd al de kleur groen gehad en hebben niet de bedoeling die te wijzigen, tenzij we ertoe verplicht worden", aldus een Mobistar-woordvoerder.

KPN is overigens niet de enige die een gerechtelijke procedure is gestart vanwege een conflict over kleuren, ook Orange (de eigenaar van Mobistar) heeft een telecombedrijf voor de rechter gedaagd. Kern van het conflict in deze rechtszaak is de oranje kleur in advertenties van het Britse easyMobile.


KPN-logo Mobistar-logo

Logo's van beide telecombedrijven

Gamen bevordert herstel na beroerte

Icoon Games nieuwsSlachtoffers van een beroerte herstellen sneller wanneer ze virtual reality-games spelen. Onderzoekers concluderen dit na een kleinschalig onderzoek en vinden de uitkomst hoopgevend, vooral omdat het gaat om mensen die meer dan een jaar geleden een beroerte hebben gehad. Bij deze mensen is er weinig kans meer op verder herstel.

Mensen die gebruik maken van de virtual reality-therapie leren om beter gebruik te maken van hun verzwakte benen en zullen hierdoor beter gaan lopen. Alhoewel het onderzoek kleinschalig was en de proefpersonen relatief jong waren, een gemiddelde leeftijd van 57, zijn de onderzoekers van mening dat virtual reality-games een goede manier zijn om slachtoffers van een beroerte helpen te herstellen.

De onderzoekers hebben de proefpersonen willekeurig ingedeeld in twee groepen: een controle-groep en een virtual reality-groep. De virtual reality-games waren er op gericht om de proefpersoon betere balans en betere motoriek aan te leren. Er waren drie verschillende games: een trap op en af lopen, duiken met haaien en snowboarden.

De resultaten waren positief; alle vijf de proefpersonen die gebruik maakten van de games gingen beter lopen. Bij alle vijf de proefpersonen was er weinig hoop op verder herstel. Om zeker te zijn dat virtual reality-games echt helpen bij het herstellen van een beroerte zijn er nog wel vervolgonderzoeken nodig, maar de voorlopige resultaten zijn hoopgevend.

Voor meer gamesnieuws kijk je natuurlijk op FOK!Games.

Gamen bevordert herstel na beroerte

Slachtoffers van een beroerte herstellen sneller wanneer ze virtual reality-games spelen. Onderzoekers concluderen dit na een kleinschalig onderzoek en vinden de uitkomst hoopgevend, vooral omdat het gaat om mensen die meer dan een jaar geleden een beroerte hebben gehad. Bij deze mensen is er weinig kans meer op verder herstel.

Mensen die gebruik maken van de virtual reality-therapie leren om beter gebruik te maken van hun verzwakte benen en zullen hierdoor beter gaan lopen. Alhoewel het onderzoek kleinschalig was en de proefpersonen relatief jong waren, een gemiddelde leeftijd van 57, zijn de onderzoekers van mening dat virtual reality-games een goede manier zijn om slachtoffers van een beroerte helpen te herstellen.

De onderzoekers hebben de proefpersonen willekeurig ingedeeld in twee groepen: een controle-groep en een virtual reality-groep. De virtual reality-games waren er op gericht om de proefpersoon betere balans en betere motoriek aan te leren. Er waren drie verschillende games: een trap op en af lopen, duiken met haaien en snowboarden.

De resultaten waren positief; alle vijf de proefpersonen die gebruik maakten van de games gingen beter lopen. Bij alle vijf de proefpersonen was er weinig hoop op verder herstel. Om zeker te zijn dat virtual reality-games echt helpen bij het herstellen van een beroerte zijn er nog wel vervolgonderzoeken nodig, maar de voorlopige resultaten zijn hoopgevend.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.