Politie wist dat Endstra werd afgeperst

scannerrob en Tommis hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De op 17 mei 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra werd afgeperst door zijn 'grote vriend' Willem Holleeder, zo meldt de Volkskrant vandaag. De Amsterdamse politie wist van de hoed en de rand, maar kon niet overgaan tot actie omdat Endstra weigerde aangifte te doen.

Endstra heeft in het grootste geheim wel uitgebreid met de politie gesproken. Die gesprekken zijn op tape opgenomen. Zo wist de politie dat Endstra door de oud-Heineken ontvoerder in het Amsterdamse Bos is mishandeld.

Bronnen uit Endstra's omgeving zeggen dat Holleeder tot in detail op de hoogte was van handel en wandel van Endstra en zijn vrouw en kinderen. Oók familieleden van de vastgoedmagnaat werden in de gaten gehouden. Verder beschikte Holleeder over exacte informatie over de financiële situatie van het vastgoedbedrijf van Endstra.

Volgens een voormalig zakenvriend van Endstra, die abslouut anoniem wil blijven, gingen de bedreigingen zo ver dat Endstra werd opgebeld met het verzoek ''om de groeten te doen aan de kinderen, waarbij men duidelijk liet weten waar ze op school zaten en wat ze 's middags gingen doen.'' Een andere bron: ''Het gruwelijke was dat hij zich op geen enkele manier kon verdedigen. Hij werd in elkaar geslagen door de man die volgens de buitenwereld zijn grootste vriend was.''

Aangifte
Endstra sprak uitgebreid met politierechercheurs tussen maart 2003 en januari 2004. Daarna verbrak hij zelf de contacten met de politie.

Hoewel hij bereid was om verklaringen af te leggen over de vele financiële transacties die hij voor criminelen verrichtte, kon de politie hem niet beschermen. De politie wilde dat hij aangifte deed. Dat durfde de vermoorde vastgoedmagnaat niet omdat hij geen zekerheid kreeg dat Holleeder voor langere tijd de cel in zou draaien. Hij vreesde dat de aangifte zou uitlekken en dit nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor zijn familie.

Dat Endstra nooit officieel verklaringen heeft afgelegd is pijnlijk voor de recherche, omdat hij mogelijk cruciale informatie had kunnen verstrekken over de lange rij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld en de financiële gangen van criminelen uit de hoofdstad.

Augustus vorig jaar meldde de Telegraaf dat Endstra een aanslag voorbereidde op Holleeder. Volgens een politie-informant zou de vastgoedmagnaat enkele weken voor zijn dood een tussenpersoon hebben benaderd om een huurmoordenaar te regelen, die Holleeder uit de weg moest ruimen. In september werd Hells Angels-president Willem van Boxtel afgezet, omdat hij volgens de Angels Holleeder in het clubhuis had willen laten ombrengen. Holleeder bezoekt 'Angel Place' regelmatig en onderhoudt goede contacten met een aantal Amsterdamse Angels.


Willem Endstra met Willem Holleeder op een bankje, een foto die hij indertijd tevergeefs trachtte te verbieden.