Saddam Hussein komt met memoires

Tommis had ons via de nieuws-submit te melden:

Saddam Hussein, de voormalige dictator van Irak, gaat in zijn cel beginnen aan het schrijven van zijn memoires. Dat schrijft de Financial Times zaterdag, één van zijn advocaten citerend. Saddam zou al eerder onder een pseudoniem geschreven hebben. Hij zit momenteel vast op verdenking van onder andere misdaden tegen de menselijkheid en van het bloedige neerslaan van de opstanden van Koerden en sjiieten in 1991.

Volgens de advocaat zal Saddam diep op bepaalde details ingaan in zijn memoires. Hij zal schrijven over zijn kindertijd in Irak, zijn verbanning naar Egypte en over zijn militaire acties tegen onder andere Koeweit en Iran.

In zijn memoires zal Saddam ook proberen details te onthullen die het westen in verlegenheid kunnen brengen. Die zagen hem ooit als een nuttige bondgenoot om de opkomst van het streng islamitische Iran te verhinderen, maar lieten alle steun aan hem later vallen. Saddam zal volgens de advocaat vooral ingaan op hoe hij vindt dat Groot-Brittannië en Frankrijk hem verraden hebben door ook Iran te steunen tijdens de Irak-Iran oorlog in de jaren '80.

Er werd altijd algemeen aangenomen dat de boeken zonder auteur die actief geprezen werden door de Iraakse propagandamachine door Saddam geschreven waren. Nu wordt daar echter aan getwijfeld; mogelijk zouden de boeken door Saddam geïnspireerd zijn, maar geschreven zijn door een team van schrijvers in dienst van de voormalige dictator.