Onderzoek naar radicalisme 357hosting

Het Openbaar Ministerie doet in samenwerking met Zwitserland een onderzoek naar de activiteiten van het omstreden Nederlandse internetbedrijf 357hosting. Het vermoeden bestaat dat het bedrijf betrokken is bij de ondersteuning van terroristische netwerken. Talloze radicale islamitische sites worden via 357hosting 'in de lucht' gehouden.

Onlangs nog toonde een onderzoek door de publieke omroep AVRO en weblog VKmag aan dat 357hosting nog steeds ongestoord haar gang kan gaan. Dit ondanks toezeggingen van de ministers Piet Hein Donner en Johan Remkes om een einde aan deze praktijken te maken.

Het OM vermoedt nu dat 357hosting door het hosten van radicale websites meehelpt aan het oproepen tot geweld. Omdat het flinke kortingen aanbiedt aan islamitische websites, is het vermoeden gerezen dat het bedrijf wordt gefinancierd door vermogende fundamentalisten.

Internetdeskundigen zeggen al langer dat Nederland door toedoen van 357hosting ťťn van de grootste thuishavens van extreme islamitische websites ter wereld is.

Zwitserland
Dat de Nederlandse justitie nu een grootschalig onderzoek is begonnen komt na een verzoek van rechtshulp uit Zwitserland. Daar zijn de autoriteiten een offensief begonnen tegen jihad- propaganda via internet.

De Zwitserse justitie arresteerde onlangs vijf moslimextremisten die schuilgingen achter de radicale site islamic-minbar.com waarop gedreigd werd met geweld in Europa. Nadat de site gesloten werd verscheen via Nederland een nieuwe, soortgelijke website.