Koldo Gil wint 7e etappe Giro

De Spanjaard Koldo Gil Perez heeft de zevende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Hij vertrok met 21 renners 30 km na de start en hield als enige stand.

Na 30 km in de etappe van Grosseto over 211 km naar Pistoia ging er een groep van 21 renners weg, waaronder de Nederlander Eltink. Zij hadden een maximale voorsprong van 13 minuten. Op de klim naar Sanomme ging Zampieri aan, alleen Gil kon volgen. Het ging Gil te langzaam en hij liet Zampieri achter. In de achtergrond ging Simoni aan, de meeste favorieten konden volgen, behalve Basso en Garzelli. Op de top had Gil één minuut voorsprong op de groep van de favorieten, waarin ook nog een aantal achterblijvers van de oorspronkelijke kopgroep aanwezig waren. Hierbij was onder andere Rabo-renner Eltink.

In de afdaling verloor Gil niet veel tijd en won hij daardoor de etappe. Koldo Gil pakte naast de etappezege ook de bergtrui.

Cunego sprintte op twintig seconden naar de tweede plaats en pakte zo nog wat bonificatie mee. Danilo di Luca werd derde en pakte daardoor de roze leiderstrui weer over van Bettini. Eltink werd knap tiende.

In de laatste kilometers van de achtervolging op de andere klassementsrenners ging Garzelli onderuit. De schade leek mee te vallen, maar het kost Garzelli misschien wel zijn klassement.

Uitslag 7e etappe
1. Koldo Gil (Spa) 5.08.16
2. Damiano Cunego (Ita) +0.20
3. Danilo Di Luca (Ita) z.t.
4. Mirko Celestino (Ita) z.t.
5. Patrice Halgand (Fra) z.t.

Klassement na 7e etappe
1. Danilo di Luca (Ita) 35.06.41
2. Damiano Cunego (Ita) +0.26
3. Mirko Celestino (Ita) +0.54
4. Gilberto Simoni (Ita) z.t.
5. Michele Scarponi (Ita) 1.16