36e editie Pinkpop vanmiddag van start

PinkpopDe Nederlandse rockband Mindfold trapt vanmiddag om 15.15 uur de 36e editie van het popfestival Pinkpop af. Het driedaagse festival, dat traditioneel in het Pinksterweekeinde plaatsvindt, wordt maandag afgesloten met onder meer Golden Earring, Kane, Faithless en Bloc Party. De eerste bezoekers waren gisteren al in het Limburgse Landgraaf, waar Pinkpop sinds 1988 plaatsvindt, te vinden.

Behalve Mindfold krijgt het publiek vandaag onder meer The Chemical Brothers, Rowwen Hèze en Intwine voorgeschoteld. Organisator Jan Smeets verwacht 20.000 bezoekers op het festival, het laagste aantal in 20 jaar. Op de voormalige draf- en renbaan in Landgraaf kunnen ruim 60.000 muziekliefhebbers terecht.

Pinkpop werd voor het eerst georganiseerd op 18 mei 1970. Een jaar eerder was in dezelfde regio al het Picknick-festival gehouden, waarop enkel Limburgse bands speelden. Net als dit jaar trad bij de eerste editie de Golden Earring op. Verder onder meer Keef Hartley als enige buitenlandse act, en de George Baker Selection. De toegangsprijs was destijds 3,50 gulden voor één dag. Een driedaags ticket voor Pinkpop 2005 kost 95 euro.

Pinkpop 1970
Pinkpop 1970