FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 januari 2005

FOK! downtime maandag 31 januari 19:30

Zoals iteejer in een topic in MED meldt:
Quote:
Er brandt een rood lampje op Alicia, én op Aphrodite, ze krijgen het te heet. Als gevolg van een beter getunede configuratie en de daarmee gepaard gaande hogere snelheid, krijgen ze dus ook meer werk et verstouwen en dat wordt ze nu even te veel.

Morgenavond wordt daar dan ook wat aan gedaan. Omdat we de indeling van het rack iets gaan wijzigen moeten alle servers uitgeschakeld worden.

Dit zal rond 19:30 gaan gebeuren; we hopen dit zo spoedig mogelijk gereed te hebben doch een downtime van 2 uur zit er wel in.

Ik ga er in ieder geval zelf heen, naar alle waarschijnlijkheid zal Breuls er ook bij zijn.

Gratis cannabiszaad op Museumplein

Icoon Binnenlands nieuwsStichting Legalize! zal morgenochtend cannabiszaadjes uitdelen op het Amsterdamse Museumplein. De stichting zal dat doen voor de deuren van de Albert Heijn-vestiging op het plein, uit protest tegen verschillende supermarkten en winkels die afgelopen week het tijdschrift Nieuwe Revu uit de schappen haalden.

Het tijdschrift publiceerde een drugsspecial in haar laatste editie, en gaf als extraatje een zakje cannabiszaden cadeau. Uit een onderzoek van het blad zou blijken dat bijna tweederde van de Nederlandse bevolking voor legalisering van softdrugs is. Stichting Legalize! maakt zich al jaren sterk voor die stellingname. De stichting stelt daarbij dat cannabiszaden legaal zijn, en daarom zonder problemen in de supermarkten kunnen worden verkocht.

De actie van Legalize! begint om 11.30 uur. Om 12.00 uur zal een woordvoerder de actie toelichten.

Da Vinci Code breekt verkooprecord

De Da Vinci Code, het boek geschreven door Dan Brown, was afgelopen jaar het best verkochte boek. In 2004 werd de bestseller in totaal 412.330 keer verkocht. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, CPNB.

Er is maar een boek dat tot nu toe beter verkocht werd: 'Harry Potter en de Orde van de Feniks'. Daarvan gingen er 550 duizend in 2003 over de toonbank. Op nummer drie van meest verkochte boeken ooit staat 'Ik ben slank want ik eet!' van Michel Montignac. De schrijver creëerde in 1997 een nieuwe dieettrend in Nederland. Van zijn boek werden 370 duizend exemplaren verkocht.

Tien titels werden in 2004 meer dan honderdduizend keer verkocht. Na 'De Da Vinci Code' komt de nieuwe editie van de Bijbel met 330 duizend kopers. 'In Europa' van Geert Mak werd 230 duizend keer verkocht.

Karateka Sabanovic wint Frans Open

In Parijs heeft afgelopen zaterdag de 25-jarige Daniël Sabanovic het Open Franse kampioenschap gewonnen.


In de finale van de klasse tot 80 kilogram was de Hilversumse karateka veel te sterk voor de de Fransman Ludovic Cacheux.

Clubgenoot Stuart Kemp werd uiteindelijk derde in het zwaargewicht (+80 kilogram) en eiste het brons op. Vice-wereldkampioene Vanesca Nortan (+60kg) en superlichtgewicht Geoffrey Berens (-60kg) verloren hun strijd om het brons en gingen met lege handen naar huis.

Bartko/Fulst veroveren koppositie in Berlijn

Halverwege de zesdaagse van Berlijn gaan de Duitsers Bartko en Fulst aan de leiding. De publiekslievelingen wisten gisternacht voor het oog van 13.000 uitzinnige fans de opgelopen achterstand op de kop van het klassement weg te poetsen.

Het Duitse duo begon aan de derde nacht met een achterstand van één volle ronde op de leiders, het Zwitserse koppel Risi/Betschart, en de Nederlanders Slippens en Stam. Om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen tijdens de zesdaagse moesten de Duitsers de achterstand trachten goed maken.

Aan het begin van de avond leken de Duitsers echter geen aanstalte te maken om iets aan de situatie in het klassement te doen. Ze hielden zich, net als alle andere koppels, stil bij de eerste koppelkoers, de korte (30 minuten). Bij de tweede koppelkoers, de lange (45 minuten), was dit echter niet het geval.

Risi/Betschart, Slippens/Stam, Bartko/Fulst en nog enkele koppels pakten tien minuten voor het einde gezamenlijk één ronde voorsprong op de rest van het veld. Voor de Duitsers was de aanwezigheid van het Zwitserse duo en Nederlandse koppel in de kopgroep niet erg gunstig met het oog op het klassement. Vijf minuten voor het einde van de koers pakten Bartko en Fulst dan ook de benodigde ronde voorsprong.

Hiermee staan de Duitsers in het algemeen klassement qua rondes weer op gelijke hoogte met Risi/Betschart en Slippens/Stam. Omdat Bartko en Fulst de afgelopen nachten meer puntensprints hebben gewonnen, voeren zij de algemene rangschikking aan.

Stand na de derde nacht
1. Robert Bartko/Guido Fulst (Dui) 187 pnt.
2. Bruno Risi/Kurt Betschart (Zwi) 166 pnt.
3. Robert Slippens/Danny Stam (Ned) 162 pnt.
Op 1 ronde.
4. Andreas Kappes/Andreas Beikirch (Dui) 133 pnt.
Op 2 ronden.
5. Marco Villa/Franco Marvulli (Ita/Zwi) 122 pnt.
Op 3 ronden.
6. Matthew Gilmore/Joan Llaneras (Bel/Spa) 73 pnt.
Op 4 ronden.
7. Juan Curuchet/Walter Perez (Arg) 70 pnt.
Op 6 ronden.
8. Jimmi Madsen/Jakob Piil (Den) 26 pnt.
Op 8 ronden.
9. Iljo Keisse/Alex Aeschbach (Bel/Zwi) 62 pnt.
Op 11 ronden.
10. Andreas Müller/Stefan Löffler (Dui) 68 pnt.

Ekström ook succesvol op de rallypaden.

Regerend DTM kampioen Mattias Ekström heeft zaterdag voor Skoda in de Dan Anderssons Minne Rally gereden. Deze rally maakt deel uit van een 2 daags testprogramma van Skoda als voorbereiding op de Swedish Rally die 11-13 februari zal worden verreden.

Ekström rijdt in de DTM voor Audi maar heeft van de Volkswagen Groep toestemming gekregen om voor Skoda uit te komen tijdens de 2e rally van het wereldkampioenschap in Zweden. Voordat het evenement op zaterdag begon kreeg Ekström op vrijdag al de kans in een test om aan de auto te wennen. Tijdens de rally zelf, die meetelde voor het Zweeds nationaal kampioenschap, was hij de snelste over 3 stages. Hij zou het evenement hebben kunnen winnen met een voorsprong van meer dan 2 minuten, maar om het kampioenschap niet te beïnvloeden trok hij zich terug vlak voor de finish van de laatste stage.

De Zweed over zijn ervaringen: “Ik heb meer vertrouwen gekregen in de prestaties die we tijdens de rally neer kunnen gaan zetten, dit was een goede test voor mij en de auto. We hebben vooral op vrijdag een aantal zaken aan de auto kunnen veranderen. Zaterdag was vooral belangrijk voor mijzelf om te kijken of ik mee kon komen in een echte rally wedstrijd.”

Hoofd van het WRC team van Skoda Martin Muehlmeier: “Ik ben erg blij dat Mattias meteen zo goed heeft gepresteerd in zijn eerste rally met de Fabia WRC. Ik ben erg tevreden over het resultaat en we kijken nu allemaal uit naar de Swedish Rally”

FOK! downtime maandag 31 januari 19.30

Iteejer, onze server-admin, liet eerder vandaag het volgende weten:

"Er brandt een rood lampje op Alicia, én op Aphrodite, ze krijgen het te heet. Als gevolg van een beter getunede configuratie en de daarmee gepaard gaande hogere snelheid, krijgen ze dus ook meer werk te verstouwen en dat wordt ze nu even te veel.

Morgenavond wordt daar dan ook wat aan gedaan. Omdat we de indeling van het rack iets gaan wijzigen moeten alle servers uitgeschakeld worden.

Dit zal rond 19:30 gaan gebeuren; we hopen dit zo spoedig mogelijk gereed te hebben doch een downtime van 2 uur zit er wel in.

Ik ga er in ieder geval zelf heen, naar alle waarschijnlijkheid zal Breuls er ook bij zijn."

FOK!radio zal vanaf 19:30 uur uitzenden met regelmatig updates van de werkzaamheden.

Eindstand Corus Tournament


Het Corus Chess Tournament is voorbij. De winnaars zijn bekend.

In Groep A won Peter Leko. Hij maakte snel remise tegen Judith Polgar, waardoor hij zeker was van de winst. De enige vraag was nog of die winst gedeeld moest worden. Maar Viswanathan Anand kon geen gat in de verdediging van Ivan Sokolov vinden, en moest in remise berusten. Loek van Wely won nog in de laatste ronde, waardoor hij precies op 50 % uitkomt.

In Groep B is het Sergey Karjakin geworden die de groep heeft gewonnen. Hij heeft daarmee het recht om volgend jaar in Groep A te spelen. Shakhriyar Mamedyarov, die gelijk stond met Karjakin op punten, verloor van onze landgenoot Jan Smeets, en werd met diezelfde Smeets tweede.

In Groep C won Vladimir Georgiev de groep. Hij won, en zijn directe concurrent, Alexey Korotylev, speelde slechts remise. Met 10 ½ punt heeft hij het hoogste aantal punten gescoord van iedereen in de zogenaamde Grootmeestergroepen. Ook tweede staat Natalia Zhukova, die nog won, en daardoor op de valreep nog tweede werd.

De Nederlanders hadden geen succes in dit toernooi. Erwin L’Ami moest 10 uit 13 halen om een Grootmeesterstitel te krijgen, maar haalde slechts 9 uit 13. En Wouter Spoelman had vandaag remise moeten spelen om een ELO-rating van 2400 te krijgen. Met een rating van 2400 had hij voldaan aan zijn derde norm voor een meesterstitel. Hij zou dan de jongste Nederlandse meester ooit zijn. Hij is nu 14 jaar en 5 maanden oud, terwijl het record op naam van Daniel Stellwagen staat. Hij haalde zijn meesterstitel toen hij 15 jaar en 5 maanden oud was.

De eindstand in groep A:
1.P. Leko met 8½ punt.
2. V. Anand met 8 punten.
3. V. Topalov met 7½ punt.
4. A. Grischuk, J. Polgar, V. Kramnik, M. Adams met 7 punten.
8. L. Bruzon, R. Ponomariov, L. van Wely met 6½ punt.
11. P. Svidler met 6 punten.
12. N. Short met 5½ punt.
13. A. Morozevich met 4½ punt.
14. I. Sokolov met 3½ punt.

City en Rangers eens over Waterreus

Manchester City en Glasgow Rangers hebben een akkoord bereikt over de overgang van Ronald Waterreus.


Daarmee is de oud PSV'er de beoogde vervanger van doelman Stefan Klos, die momenteel met een zware knieblessure kampt.

Voordat de transfer rond gemaakt kan worden, moeten Waterreus en de Rangers echter zelf nogmaals om de tafel. Zondag hadden beide partijen gesprekken die "niet gemakkelijk verliepen", aldus zaakwaarnemer Kees Ploegsma. Toch hoopt hij dat de doelman aan het begin van de week in overeenstemming komt met Glasgow Rangers.

'Sofiane nieuwe spits van Roda JC'

Roda JC is net voor het sluiten van de transfermarkt op maandag dichtbij een transfer van Youssef Sofiane van Westham United.


De Franse spits trainde al enkele dagen met de club uit Kerkrade mee en nu ook de clubs er op enkele details na met elkaar uit zijn, lijkt er weinig in de weg te staan voor een overgang.

In plaats van een transfersom werkt Roda JC aan een regeling voor een eventuele transferwinst. De 20-jarige
jeugdinternational wordt maandag medisch gekeurd en zou volgende week zondag tegen Vitesse al mee kunnen spelen.

Opmars vrijgezellen is slechte zaak voor de man

thomas26 had ons via de nieuws-submit te melden:

In de komende decennia zal het aantal alleenstaanden verder stijgen. Maar mannen hebben het moeilijker mee dan vrouwen, zo blijkt uit een Brits onderzoek, waarvan de Observer de resultaten vandaag publiceerde. Hoewel het onderzoek in Engeland is gedaan, zijn de resultaten behoorlijk representatief voor andere Europese landen.

Twintigers van beide geslachten gaan ongeveer even vaak solo door het leven. In de leeftijd van 35 tot 44 jaar zijn er echter twee keer zo veel mannen alleenstaand als vrouwen. En mannen lijken hier minder geschikt voor. Het onderzoek laat zien dat alleenstaande mannen minder vrienden hebben, ongezonder eten, meer last hebben van depressies en in minder comfortabele omstandigheden wonen dan de alleenstaande vrouwen.

Volgens professor Richard Scase van de universiteit van Kent hebben vrouwen "de emotionele capaciteit om vriendschappen te ontwikkelen en ze te onderhouden en deel uit te maken van netwerken, terwijl mannen de neiging hebben meer geïsoleerd te raken wanneer ze geen vrouw hebben die het sociale leven regelt".

Michael Jackson: 'Ik ga door een nachtmerrie'

Michael JacksonDe van kindermisbruik beschuldigde popster Michael Jackson weet het zeker. Hij zal de rechtszaak die morgen van start gaat in de Amerikaanse stad Santa Maria winnen. Ondertussen gaat hij naar eigen zeggen wel door een hel. "De laatste paar weken is een hele hoop smerige en valse informatie in de media verschenen met betrekking tot mijn persoon", zegt Jackson in een korte videoverklaring op zijn website.

"Blijkbaar was deze informatie afkomstig van de akte van inbeschuldigingstelling waar ik of mijn advocaten nooit aan meegewerkt hebben. Die informatie is afschuwelijk en vals", aldus Jackson. Hij geeft aan veel vertrouwen te hebben in het Amerikaanse rechtssysteem en zegt evenveel recht op een eerlijk proces te hebben als iedere andere Amerikaan. "Ik zal vrijgesproken worden nadat de waarheid aan het licht is gekomen."

De popster benadrukt dat hij een destijds 13-jarige kankerpatiënt, die hij seksueel zou hebben misbruikt, alleen maar heeft willen helpen. "Deze familie had hulp nodig. Daarom heb ik ze in mijn huis toegelaten. Ik heb door de jaren heen duizenden zieke kinderen geholpen. Ik en mijn familie gaan door een nachtmerrie. Ik ben niet van plan om me ooit nog in zo’n kwetsbare positie te plaatsen", aldus Jackson.

-
Vertaald, herschreven en gesubmit door XinXin, waarvoor dank!

Smart biedt ruimte aan 16 kinderen

Er passen 16 kinderen in een Smart. Dat blijkt na een recordpoging van het kinderprogramma blinQ van de EO. Het programma stond vorige week in het teken van records. Hierop ontstond het idee om zelf een recordpoging te houden. De leerlingen van Groep 8 van de Openbare Basisschool 'De Ploeg' uit Laren propten zich daarop in de kleine auto en krijgen nu een recordvermelding in het Guinness Book of Records.

"We hadden voor de smart fortwo gekozen omdat dat een leuke, compacte auto is", vertelt Sanne Hekman van het programma blinQ. "De smart was volledig standaard, er was niets uitgehaald". De reacties van de kinderen waren heel enthousiast. Daarnaast waren ze verbaasd te zien hoe ruim de Smart ForTwo van binnen is, ondanks zijn compacte afmetingen.

Al eerder zijn Smarts gebruikt voor spraakmakende recordpogingen. Zo reed bijvoorbeeld vorig jaar een Smart Roadster via twee getrokken staaldraden tegen de televisietoren in Stuttgart op.


Je kunt er zo mee naar Zuid-Frankrijk...

'Minder seks en drugs, meer cultuur'

Icoon Binnenlands nieuwsAmsterdam heeft een imagoprobleem. Dat vindt het Amsterdams Bureau voor Toerisme. De Nederlandse hoofdstad is met name populair vanwege de hoeren op de wallen en het liberale softdrugsbeleid in de coffeeshops, en trekt daarom vooral jonge budgettoeristen aan.

Om hier verandering in te brengen werden de afgelopen dagen 34 Amerikaanse journalisten vergast op een weekendje Amsterdam. Het Bureau voor Toerisme leidde de journalisten langs de kunst en cultuur van Amsterdam, in de hoop dat ze terug in eigen land die kant van Amsterdam willen belichten. De journalisten zouden in de loop van vandaag weer vertrekken.

Hingis terug na lange afwezigheid

Na een langdurige onderbreking wegens blessureleed zal Martina Hingis voor het eerst sinds twee jaar haar opwachting maken in een WTA toernooi.

Komende dinsdag zal de Zwitserse het opnemen tegen de Duitse Marlene Weingartner in de eerste ronde van de Volvo Women's open in Thailand.

"Als sporter en athlete wil ik altijd winnen. Ik hoop dat mijn lichaam het houdt en me er door helpt te komen", zei Hingis zondag. "Ik mis het om bij een Grand Slam finale aanwezig te zijn en niet mee te kunnen doen. Het is een groot verschil tussen tv-commentaar geven en het staan op de baan. Ik mis het erg."

Tijdens haar nu al imposante carrière wist Hingis in totaal 76 singles en dubbel titels te winnen, waaronder vijf Grand Slams. Daarnaast was ze op zestienjarige leeftijd de jongste speelster ooit die de eerste positie op de WTA-ranglijst wist in te nemen.

Wikipedia-NL over de 50.000 artikelen

Met een bijdrage over het Italiaanse eiland Pianosa is de Nederlandse versie van de gratis toegankelijke en rechtenvrije online encyclopedie Wikipedia over de 50.000 artikelen heen. De Nederlandse Wikipedia ging in de zomer van 2001 van start. In oktober 2004 werd op Wikipedia-NL gemiddeld meer dan 380.000 keer per dag een pagina opgevraagd, door ruim 26.000 bezoekers per dag.

Wikipedia is een internationaal project van de in Florida gevestigde Wikimedia foundation, dat zich ten doel stelt in vele talen een vrij toegankelijke en rechtenvrije encyclopedie te publiceren. Het opvallende is dat iedereen artikelen toe kan voegen.

SpongeBob is geen homo

meranto had ons via de nieuws-submit te melden:

Eindelijk duidelijkheid. SpongeBob Squarepants is niet homoseksueel. Dit werd beweerd door ultraconservatieve christelijke groeperingen in de Verenigde Staten. De gele tekenfilmspons speelt namelijk mee in een videoclip die kinderen het belang van verdraagzaamheid tussen mensen duidelijk moet maken. Ook lopen SpongeBob en Patrick, zijn televisievriendje, regelmatig hand in hand. Reden genoeg voor twee christelijke groeperingen om hun beklag te doen.

Maar nu blijkt dus dat SpongeBob helemaal niet homoseksueel is. Het tekenfilmfiguurtje is echter ook niet heteroseksueel. Zijn geestelijk vader Stephen Hillenburg beschrijft hem als 'bijna aseksueel'. Hillenburg zei dit vrijdag tijdens een interview naar aanleiding van de première van de SpongeBob-bioscoopfilm in Singapore. In dit interview zei hij onder meer dat hij de aantijgingen vergezocht vond en dat zijn geesteskind alleen bedoeld is om grappig en onderhoudend te zijn.

SpongeBob Squarepants
SpongeBob Squarepants

Sven Nys wereldkampioen veldrijden

Topfavoriet Sven Nys heeft het wereldkampioenschap veldrijden gewonnen. In het Duitse St. Wendel waren de Belgen oppermachtig.

Vooraf werd Sven Nys door iedereen als onverslaanbaar geacht. Op het besneeuwde en gladde parkoers bleek winnen voor Nys echter een stuk moeilijker dan vooraf gedacht. Ondanks verschillende pogingen om weg te rijden, bleven met name zijn landgenoten en de Fransman Francis Mourey lange tijd in zijn wiel zitten.

In de laatste rondes kwam de Nederlander Richard Groenendaal nog terug bij de kopgroep, dan nog bestaand uit alleen maar Belgen. Als in de voorlaatste ronde wordt versneld glijdt Groenendaal onderuit en verspeelt daarmee zijn kansen op een medaille. Drie Belgen, Vanthourenhout, Vervecken en Nys, gaan tezamen de laatste ronde in.

Rabobank-renners Nys en Vanthourenhout overleggen even kort, waarna Nys in hoog tempo een klein gaatje slaat. Vervecken krijgt Vanthourenhout in zijn wiel als hij Nys probeert terug te halen. Nadat Vanthourenhout valt, probeert Vervecken nog de achterstand op Nys in te halen, maar het lukt hem niet meer. Nys pakt de overwinning, voor Vervecken en Vanthourenhout. Wilant van Gils is met zijn tiende plek de beste Nederlander. Groenendaal werd uiteindelijk zestiende.

Uitslag Wereldkampioenschap:
1. Sven Nys (Bel) 1.01.34
2. Erwin Vervecken (Bel) + 0.02
3. Sven Vanthourenhout (Bel) + 0.13
4. Francis Mourey (Fra) + 0.31
5. Davey Commeyne (Bel) z.t.
6. Tom Vannoppen (Bel) z.t.
7. Peter Dlask (Tsj) + 0.42
8. Enrico Franzoi (Ita) z.t.
9. Michael Baumgartner (Zwi) z.t.
10. Wilant van Gils z.t.

Edson Rolando naar ADO Den Haag

Vlak voor het sluiten van de transfermarkt heeft ADO Den Haag voor de rest van het seizoen Edson Rolando Silva Sousa van Tottenham Hotspur gehuurd.


Edson speelde tot afgelopen zomer bij PSV, maar kreeg daar geen nieuw contract. Frank Arnesen nam na zijn aanstelling als technisch manager de Kaapverdiaanse spits mee naar Engeland. In het tweede elftal kwam hij tot elf doelpunten.

Door deze transfer kan het verhuur van Rik Platvoet aan VVV Venlo eindelijk afgerond worden.

'Apple meest invloedrijke wereldmerk'

Icoon Algemeen nieuwsDe lezers van vaktijdschrift Brandchannel hebben computerfabrikant Apple gekozen tot het merk met de grootste wereldwijde invloed. Het succes van de iPod was er waarschijnlijk voor verantwoordelijk dat zoekmachine Google van de eerste naar de tweede plaats werd verdreven. Google stond sinds 2002 op nummer één.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera kwam op de vijfde plek. Uitgever Robin Rusch van Brandchannel denkt dat de nieuwszender dit succes dankt aan het feit dat het een van de weinige toegangswegen is tot nieuws uit Irak en Afghanistan met een ander gezichtspunt dan het westerse. De Zweedse meubelgigant IKEA en het Amerikaanse koffiemerk Starbucks staan respectievelijk derde en vierde. Veilingsite eBay kwam nieuw binnen op negen.

In het jaarlijkse onderzoek wordt lezers gevraagd aan een bepaald merk een cijfer te geven voor de invloed die het heeft op het leven van mensen. Ongeveer 2000 lezers namen deel aan het onderzoek.

Meerderheid Iraakse kiezers naar stembus

Icoon politiek buitenland nieuwsOngeveer acht miljoen van de Iraakse kiezers, zo'n zestig procent van het totale kiezerspotentieel, heeft vandaag de gang naar de stembus gemaakt. Dat deelde de kiescommissie zondagmiddag mee. Om 15.00 uur Nederlandse tijd gingen de stembureaus dicht, tien uur na de openstelling.

Een officieel opkomstpercentage wordt pas na het tellen van de stemmen bekendgemaakt. In soennitische gebieden zou de opkomst minimaal zijn geweest, vooral uit vrees voor aanslagen. Eerder meldde de kiescommissie overigens dat de opkomst 72 procent zou zijn. Dat getal was echter een 'schatting', aldus de commissie. Een woordvoerder van de 10.000 Iraakse waarnemers liet weten dat er nauwelijks fraude is geconstateerd.

In Nederland hebben naar schatting 13.800 van de 29.000 stemgerechtigde Irakezen gestemd voor de Nationale Assemblee in hun vaderland. De kiezers konden hun stem uitbrengen in verkiezingsbureaus in Rotterdam, Amsterdam en Zwolle. Ondanks dat de stembureaus zwaar beveiligd waren, hing er een vrolijke sfeer.

Iraakse kiezers wachten om hun stem uit te brengen in Rotterdam
Iraakse kiezers in Rotterdam wachten voor het stembureau

Williams-beslissing maandag

Morgen zal het Williams-team dan eindelijk de tweede rijder bekend maken. Vele Formule 1-fans, en natuurlijk ook Nick Heidfeld en Antonio Pizzonia, wachten de beslissing in spanning af.

Bij de presentatie in Valencia zal het team na maanden spanning dan eindelijk de tweede coureur bekend maken. Sinds het team te horen kreeg dat het contract met Button ongeldig was zijn er vele namen gepasseerd. Nick Heidfeld en Antonio Pizzonia zijn als kandidaten voor het stoeltje overgebleven.

Nick Heidfeld heeft in de laatste tests iets snellere tijden dan Pizzonia neergezet. Hij krijgt bovendien de steun van motorleverancier BMW en de al bevestigde coureur Mark Webber. BMW ziet in Heidfeld een coureur die in thuisland Duitsland de merknaam kan verstevigen. Webber ziet Heidfeld liever dan Pizzonia, nadat hij met de tweede bij Jaguar een moeizame relatie had.

Antonio Pizzonia kan buigen op een grotere ervaring bij het team dan Nick Heidfeld. Het team heeft na het vorige seizoen bovendien laten blijken erg tevreden te zijn over Pizzonia. Daarnaast heeft Pizzonia sponsor Petrobras achter hem staan. Het Braziliaanse bedrijf is één van de grotere sponsoren van Williams.

Morgen bij de presentatie van Williams zal dan eindelijk duidelijkheid worden gegeven. Williams heeft al laten weten nationaliteit geen rol te willen laten spelen bij de beslissing. De vraag is of de coureurs het zelf al weten. Een paar jaar geleden liet het team pas minuiten voor de presentatie Button weten dat hij dat seizoen mocht gaan rijden.

Moeder en zoon opgepakt na mishandeling

Icoon misdaad nieuwsEen moeder en een zoon uit Dordrecht zijn zaterdag aangehouden nadat ze een 19-jarige plaatsgenoot en zijn vader (47) met onder meer een hamer te lijf gingen. Reden was volgens de politie een vernielde fiets die de 19-jarige van de vrouw geleend had. De 47-jarige man hield aan de mishandeling een zware hersenschudding over.

De 35-jarige vrouw en haar 17-jarige zoon kwamen verhaal halen bij het huis van hun plaatsgenoten. De 19-jarige werd, zodra hij aan de deur verscheen, naar buiten getrokken en in elkaar geslagen. Toen zijn vader hem probeerde te ontzetten liep deze verschillende klappen op, waaronder met de hamer. De man heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. Later bleek dat ook een 18-jarige Dordtenaar betrokken was bij de vechtpartij. Hij is zondagochtend aangehouden.

'Verbod Duits extreem-rechts nog mogelijk'

Icoon politiek buitenland nieuwsEen eerdere afwijzing om de Duitse extreem-rechtse partij NPD te verbieden betekent niet dat een nieuwe poging geen kans van slagen heeft. Dat zegt Hans-Jürgen Papier, voorzitter van het constitutioneel hof dat in 2003 een verbod van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands van de hand wees.

"De opschorting van de gerechtelijke procedures toen, betekent niet dat de beslissing bij toekomstige pogingen om tot een verbod te komen, al vaststaat", schrijft Papier in een gastcolumn in de krant Bild am Sonntag. Het eerdere verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily werd afgewezen omdat het bewijs tegen de partij was verzameld door infiltranten die betaald werden door de regering.

De NPD is momenteel in opspraak, nadat vertegenwoordigers van de partij in de deelstaat Saksen een Holocaustherdenking verstoorden door demonstratief de zaal van het parlement te verlaten. Enkele dagen later deed een parlementslid van de NPD hier een schepje bovenop, door te stellen dat delen van Nederland, België en Polen bij Duitsland moeten worden gevoegd.

Vooruitblik tennisweek 5

De Australian Open is net afgelopen of de tennistour gaat alweer verder. Na Oceanië aangedaan te hebben, gaan er morgen weer drie ATP-toernooien van start. Hieronder een overzicht.

ATP Milaan Indoors:
Het eerste Europese toernooi gaat van start in Milaan. Het toernooi dat Martin Verkerk al eens op zijn naam heeft geschreven (2003). De kanshebbers dit jaar zijn onder andere Davydenko, Hrbaty, Mirnyi, Schuettler en Soderling. Voor Nederland is de hoop gevestigd op Sjeng Schalken.

Plaats: Milaan, Italië.
Datum: Jan. 31 - Feb. 6, 2005.
Deelnemers: 32.
Ondergrond: Indoor Carpet.
Prijzengeld: ¤ 323,250.
Officiële site.

Bellsouth Open:
Het eerste graveltoernooi van 2005 wordt gespeeld in Chili. De titelverdediger is Fernando Gonzalez. Hij is samen met zijn landgenoot Massú en de Argentijn Chela de favoriet voor de eindoverwinning.

Plaats: Vina del Mar, Chili.
Datum: Jan. 31 - Feb. 6, 2005.
Deelnemers: 32.
Ondergrond: Gravel.
Prijzengeld: ¤ 380,000.
Officiële site.

Millennium International Tennis Championships:
En ook in Amerika begint voor het eerst in het nieuwe tennisseizoen een ATP-toernooi, te weten de Millennium Tennis Championships. Winnaar van vorig jaar is Ricardo Mello, die dit jaar zijn titel probeert te verdedigen. Kanshebbers zijn Spadea, Novak, Malisse en Saulnier. Er doen twee Nederlanders mee, te weten Peter Wessels en Dennis van Scheppingen. We zien één van hen terug in de tweede ronde want ze spelen tegen elkaar in de eerste ronde.

Plaats: Delray Beach, Florida, USA.
Datum: Jan. 31 - Feb. 6, 2005.
Deelnemers: 32.
Ondergrond: Hardcore.
Prijzengeld: ¤ 380,000.
Officiële site.

Overzicht HCE (week 4)

De negentiende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze week en de tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 4)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00Roda JCWillem II4 - 0
.
za19.30FC Den BoschAZ0 - 1
za19.30FC TwenteFeyenoord0 - 0
za20.00Vitesse RBC Roosendaal1 - 3
.
zo12.30RKC WaalwijkPSV1 - 4
zo14.30AjaxADO Den Haag0 - 0
zo14.30NAC Bredasc Heerenveen1 - 1
zo14.30NECFC Utrecht0 - 0
zo14.30FC GroningenDe Graafschap1 - 0

NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1PSV191531485011
2AZ191441464613
3AFC Ajax191252414317
4Feyenoord19955324325
5SC Heerenveen19955323330
6Vitesse19937303127
7Roda JC19856293628
8FC Utrecht19856292321
9NAC Breda19766272838
10FC Groningen19748252833
11RKC Waalwijk19667242327
12FC Twente19649222225
13Willem II19649222232
14NEC19478192125
15ADO Den Haag194411162131
16De Graafschap192512111944
17RBC Roosendaal193214112047
18FC Den Bosch19231491146

Mogelijk aangifte voor uitspugen snoepje

Een 13-jarige jongen krijgt mogelijk een aanklacht aan zijn broek, omdat hij een winegum uitspuugde vanaf een viaduct. Het snoepje raakte een auto die er op dat moment onder door wilde rijden.

Het echtpaar uit Waalwijk dat in de auto zat schrok van de, zoals zij zeggen, harde klap. Direct na het viaduct zette de 30-jarige bestuurster de auto aan de kant, terwijl haar 34-jarige echtgenoot de politie belde. Na een zoektocht werd de 13-jarige jongen aangehouden, die toegaf een winegum te hebben uitgespuugd vanaf het viaduct.

De jongen verklaarde dat hij misschien de auto wel had geraakt, omdat hij een tik had gehoord. De politie zegt overigens te betwijfelen of de klap die het echtpaar hoorde werd veroorzaakt door de winegum.

De man en vrouw beraden zich nog op het doen van aangifte, vanwege 'de signaalfunctie die hiermee naar de jongeren kan uitgaan'. De auto van de Waalwijkers raakte niet beschadigd.

Nieuwe bedrijfsregeling ontslaat rokers

Icoon Buitenlands nieuws De werknemers van een Amerikaans bedrijf in Michigan, Weyco, moesten definitief stoppen met roken of een andere baan zoeken. De bedrijfsregeling was heel duidelijk in de definitie van niet roken: werknemers moeten totaal stoppen met roken en dus ook thuis niet roken. Niet voldoen aan deze regeling resulteerde in ontslag. Bovendien moest men instemmen met een bepaalde tabaktest ter controle van het rookgedrag.

Howard Weyer, eigenaar van verzekeringsmaatschappij Weyco, heeft zijn werknemers al in 2003 gewaarschuwd voor de nieuwe regeling. Van de tweehonderd werknemers zijn er twaalf definitief gestopt met roken en zeven zochten een andere baan. De eigenaar is trots op zijn rokersvrije bedrijf. Buitenstaanders vinden dat het bedrijf de privérechten schendt. Echter, volgens de wetten in Michigan mag Weyer iedere werknemer die rookt ontslaan.


Howard Weyer, eigenaar van Weyco

CD: Spock's Beard - Octane

De carrière van Spock's Beard is een beetje te vergelijken met die van Genesis. Blikvanger-en-zanger verlaat de band, drummer neemt het roer over en gaat zingen. Tot zover zijn er parallellen, want Spock's Beard zal commercieel zeker niet dezelfde kant op gaan als Genesis in het zeer succesvolle Phil Collins tijdperk. De vertrokken Neal Morse drukte bij Spock's Beard namelijk een erg grote stempel op de sound. Zo groot dat er van het geluid van prachtplaten The Kindness of Strangers (1997) en V (2000) anno 2005 haast niks meer over is. De eerste Morse-loze Beardplaat Feel Euphoria uit 2003 is daar het bewijs voor. De nieuwe cd Octane vormt zelfs sluitend bewijs…

Spock\'s Beard

Detroit Pistons halen uit

De Detroit Pistons hebben in eigen huis gewonnen van de New York Knicks; 91-61. Voor Detroit alweer de derde overwinning op rij. Voor New York betekent dit echter het twaalfde verlies in 14 wedstrijden.

Voor de Knicks waren de 61 punten een dieptepunt. Alleen vijf jaar geleden tegen de Utah Jazz scoorden ze minder, 58 punten. Het is al met al niet het seizoen van de Knicks. De topploeg van weleer, die in het seizoen '98-'99 nog in de finale stond, kan dit jaar de play-offs zelfs waarschijnlijk wel vergeten. De Pistons daarentegen komen steeds beter in vorm. De kampioen van vorig seizoen vernederde de Knicks en kwamen hiermee op gelijk hoogte met Cleveland in de Central Division.

In de eerst helft kon New York nog redelijk meekomen; 39-35, in het voordeel van Detroit. In de tweede helft liep Detroit echter gemakkelijk weg bij New York. "Het was niet onze avond," zei interim-coach Herb Williams. "Je weet dat Detroit verdedigend een erg goed team heeft, maar we hadden genoeg open schoten. Ze vielen voor ons helaas niet." New York schoot 26 uit 72 (36%).

Richard Hamilton werd topscorer met 18 punten. Chauncey Billups en Antonio McDyess hadden beide 16 punten. Bij de Knicks werd Jamal Crawford topscorer met 14 punten.

Martin helpt Nuggets voorbij Pacers.
Voor de tweede maal op rij onder nieuwe coach George Karl wisten de Denver Nuggets te winnen. De Indiana Pacers moesten buigen; 95-88. Het was alweer de vierde nederlaag op rij voor de Pacers. Onze landgenoot Francisco Elson mocht vijf minuten meedoen bij de Nuggets. Hierin scoorde hij niet, maar pakte wel 3 rebounds. Topscorer bij de Nuggets werd Kenyon Martin met 25 punten. Marcus Camby maakte 13 punten en pakte 12 rebounds.

Spurs blijven winnen
De San Antonio Spurs, het beste team op dit moment, hadden moeite met de New Orleans Hornets. Met ingang van het vierde kwart was de stand 73-67 in het voordeel van de Spurs. Er leek niets aan de hand. Maar door toedoen van Dan Dickau werd het aan het begin van het laatste kwart toch nog even spannend. De Spurs eindigden de wedstrijd echter met een 8-0 run en brachten de eindstand van 93-83 op het bord. Tony Parker van de Spurs werd topscorer met 23 punten. Tim Duncan had zijn zoveelste double-double; 12 punten en 14 rebounds.

Overige uitslagen:

Washington Wizards - Orlando Magic: 97-103
Memphis Grizzlies - Atlanta Hawks: 84-83
Chicago Bulls - Boston Celtics: 97-101
Dallas Mavericks - Philadelphia 76ers: 89-93
Utah Jazz - New Jersey Nets: 82-99
LA Clippers - Golden State Warriors: 96-85

Wacht houden Buckingham Palace horrorbaan

XinXin stuurde ons via de nieuws-submit dit door hem herschreven bericht, waarvoor onze dank:

Het meest verschrikkelijke werk in het Britse leger? De wacht houden bij Buckingham Palace! Dat staat althans in een vertrouwelijke brief van Generaal Roberts, verantwoordelijk voor de veiligheid van het Britse koningshuis, waar media de hand op hebben wisten te leggen.

De functie van de paleiswachten bestaat volgens Roberts uit een publiek optreden in traditioneel rood uniform en het poetsen van eigen uniform en laarzen. De kwaliteit van de barakken van de wachters zou erbarmelijk zijn. Verder schrijft Roberts dat deze soldaten vijftig procent meer overplaatsingsverzoeken indienen dan hun collega’s in andere onderdelen van het leger. Bovendien zou er volgens Roberts totaal geen uitdaging in de baan zitten. Intelligentie, inspanning, initiatief of ijver zijn niet vereist.

 Horrorbaan
Op wacht staan bij Buckingham Palace, geen leuke baan.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 4)

Icon Sport - Holland Casino EredivisieDe negentiende speelronde van de Holland Casino Eredivisie is gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen van het afgelopen weekeinde en de nieuwe tussenstand.Vrijdag 28 januari
Roda JC - Willem II (4-0)

Zaterdag 29 januari
FC Den Bosch - AZ (0-1)
FC Twente - Feyenoord (0-0)
Vitesse - RBC Roosendaal (1-3)

Zondag 30 januari
RKC Waalwijk - PSV (1-4)
Ajax - ADO Den Haag (0-0)
NAC Breda - sc Heerenveen (1-1)
FC Groningen - De Graafschap (1-0)
NEC - FC Utrecht (0-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2004/2005)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. PSV 1915314850-11
2. AZ 1914414646-13
3. Ajax1912524143-17
4. Feyenoord199553243-25
5. sc Heerenveen 199553233-30
6. Vitesse 199373031-27
7. Roda JC198562936-28
8. FC Utrecht 198562923-21
9. NAC Breda197662728-38
10. FC Groningen 197482528-33
11. RKC Waalwijk 196672423-27
12. FC Twente196492222-25
13.Willem II196492222-32
14. NEC194781921-25
15. ADO Den Haag1944111621-31
16. De Graafschap1925121119-44
17. RBC Roosendaal 1932141120-47
18. FC Den Bosch 192314911-46

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Uitslagen HCE (30/01/05)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

RKC Waalwijk - PSV (1-4)
20' Hoogendorp 1-0
35' Beasley 1-1
38' Vennegoor of Hesselink 1-2
70' Vennegoor of Hesselink 1-3
82' Vennegoor of Hesselink 1-4

Geel: Molhoek, Hoogendorp, Greene, Oost (allen RKC), Alex (PSV), Bouma (PSV)

Ajax - ADO Den Haag (0-0)

Geel: Verhoek (ADO)

NAC Breda - sc Heerenveen (1-1)
85' Lurling 1-0
90'+2 Huntelaar 1-1

Geel: Kerstens (NAC), Radomski (Hee)
Bijzonderheid: Arbiter Wegereef na een uur spelen vervangen door vierde official Van Hulten wegens blessure

NEC - FC Utrecht (0-0)

Geel: Barreto (NEC), Schut (Utr), Kruys (Utr)

FC Groningen - De Graafschap (1-0)
33' Nevland 1-0

Geel: Salmon (Gro), Van Beukering, Berck Beelenkamp, Robbemond, Van Leerdam, Van der Kruis (allen Gra)

Bekijk de huidige stand

Friesinger wint ook 3000 meter

Nadat ze gisteren al de 1500 meter op haar naam schreef, heeft de Duitse Anni Friesinger zondag in Baselga di Pinè de 3000 meter gewonnen.

De Europese kampioene allround finishde in een tijd van 4.11,56. Claudia Pechstein werd in 4:12.81 tweede. Het podium was geheel Duits, want Daniela Anschütz pakte met 4:15.53 de derde plaats.

Beste Nederlandse was Renate Groenewold, die samen met Cindy Klassen op de vierde plaats eindigde in een tijd van 4:17.38. Moniek Kleinsman (4:18.82) werd zesde en Gretha Smit (4:18.98) eindigde op de zevende plaats.

Amsterdam haalt te veel fietsen weg

In het centrum van Amsterdam worden op grote schaal fietsen verwijderd, terwijl dit helemaal niet mag. Gebleken is dat alle fietsen die niet in een stalling staan het risico lopen om losgeknipt te worden. Dit is echter in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Volgens de APV mogen fietsen alleen verwijderd worden als het rijwiel is vastgemaakt aan een bouwwerk van de gemeente of de doorgang belemmert. De verordening rept met geen woord over het al dan niet plaatsen van een fiets buiten de officiële stalling.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft laten weten het fietsenparkeerbeleid in de stad te gaan onderzoeken.

Vrouwen stelen 120 kranten

Twee vrouwen van 51 en 25 jaar hebben gistermorgen bij een kranten-verspreidingspunt in Amsterdam ongeveer 120 kranten gestolen. De dieven konden enige tijd later door de politie aangehouden worden op de snelweg A9.

Direct na de diefstal zette een medewerker van het verspreidingspunt op de Tussenmeer de achtervolging in. Hoewel de auto's met elkaar in botsing kwamen, konden ze doorrijden. De medewerker alarmeerde de politie die de twee vrouwen op de A9 ter hoogte van Ouderkerk kon aanhouden.

Het verspreidingspunt heeft vaker te maken met diefstal. Onderzocht wordt of het tweetal ook daarvoor verantwoordelijk is.

Vervolging voor vrouw die hondje verdronk

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft laten weten dat het een 61-jarige inwoonster van Leidschendam gaat vervolgen omdat zij vorig jaar haar hond verdronk. De vrouw doodde Jack Russell terriër Jip op 4 juli 2004 door hem met een zak stenen aan zijn riem in een sloot achter te laten.

Volgens de vrouw was het hondje vals. "Ik dorst 's nachts mijn bed niet meer uit vanwege Jip. Hij liet steeds zijn tanden zien. Omdat hij zo vals was, mochten mijn kleinkinderen niet meer bij me komen", aldus de Leidschendamse. De dood van het dier leidde vorig jaar tot veel ontzetting in de wijk Duivenvoorde. Buurtbewoners geven aan het 'terecht' te vinden dat de 61-jarige nu vervolgd wordt.

De vrouw moet zich op 2 maart voor de politierechter verantwoorden. De maximale straf die op het doden van een dier staat is twee jaar. De politierechter kan echter slechts straffen met een maximale duur van één jaar opleggen.

Technisch directeur weg bij Jordan

Technisch directeur Mark Smith heeft ontslag genomen bij Jordan. Hij is niet tevreden met de recente overname van het team door Midland. Smith werkte pas twee maanden voor Jordan. Ook een aantal andere medewerkers hebben na de overname hun ontslag aangeboden.

Volgens het Britse tijdschrift Autosport zou Jordan voor Smith een tussenstop zijn geweest op weg naar Toyota, de nieuwe motorleverancier van Jordan, waar hij met Mike Gascoyne zou gaan werken. Smith werd twee maanden geleden aangenomen nadat hij eerder voor Renault had gewerkt. Een opvolger bij Jordan is nog niet bekend.

Speurhond vindt vermist meisje

Een politiespeurhond heeft afgelopen nacht in de Gelderse plaats Afferden een vermist meisje weten te vinden. De twaalfjarige Michelle was in de nacht van vrijdag op zaterdag van huis weggelopen.

Direct na de melding van de vermissing startte de politie een grootschalig onderzoek waarbij dertig man betrokken waren. Berichtgeving in de plaatselijke media leidde tot informatie over de plaats van de fiets van het meisje. Toen de politie daar in de omgeving zocht, werd het kind in de struiken gevonden door de speurhond.

De wegloper maakt het volgens de politie naar omstandigheden goed en is herenigd met haar pleegouders. Waarom zij van huis wegliep is niet bekend.

Nijenhuis sterkste op 1.500m in Baselga

Beorn Nijenhuis heeft tijdens wereldbekerwedstrijden in Baselga di Pinè de 1.500 meter op zijn naam geschreven.

De Nederlander reed een nieuw baanrecord van 1:48.84, en bleef daarmee de Noor Even Wetten (1:49.07) en de wereldkampioen sprint, Erben Wennemars (1:49.89), voor.

Mark Tuitert eindigde als vijfde, maar blijft wel leider in het algemeen klassement. Ralf van der Rijst eindigde als twaalfde. Simon Kuipers wam in zijn rit bijna ten val in de voorlaatste ronde, maar kwam met veel vertraging toch over de finish in een tijd van 1:53.45. De Amerikaan Chad Hedrick werd gediskwalificeerd, net als een aantal weken geleden bij de Amerikaanse kampioenschappen vergat hij van baan te wisselen.

Lafeber tweede in Singapore

Maarten Lafeber is samen met de Schot Colin Montgomernie als tweede geëindigd op de Singapore Masters. De Engelsman Nick Dougherty won.

Lafeber draaide als vanouds goed in Singapore. Hij beeindigde het toernooi op dertien slagen onder (69 70 67 69). Dougherty bleek met 18 slagen onder niettemin veel te sterk voor de Nederlander. Op de laatste ronde zag het er tot de negende hole beloftevol uit, een dubbele bogie voor Lafeber maakte het verschil. Hij wist echter nog wel een slag goed te maken op Montgomernie. De tweede plaats levert Lafeber 66.559 euro aan prijzengeld op.

Oppas springt bij brand met kind uit dakgoot

thomas26 had ons via de nieuws-submit te melden:

In Edegem, een voorstadje van Antwerpen, heeft een babysitter een kindje weten te redden bij een uitslaande woningbrand door met de kleine uit de dakgoot te springen. De brand ontstond gisteravond kort na 23.30 uur, vermoedelijk door een imploderend televisietoestel. De babysitter, een meisje van 16 jaar, was in het huis aanwezig om een oogje in het zeil te houden voor de twee kleine kinderen die daar woonden.

Om de vlammen te ontvluchten zag zij geen andere uitweg dan naar het dak te gaan om te probeerden via de dakgoot het huis te verlaten. Eén van de twee kinderen kon met veel moeite door gealarmeerde politieagenten via het dak van een naastgelegen woning worden gered. Daarbij raakte dit kind wel lichtgewond. De oppas zag geen mogelijkheid meer om zichzelf en het andere kind op dezelfde wijze te redden en besloot met het kind naar beneden te springen. Hierbij raakte de oppas zwaargewond, maar haar verwondingen bleken niet levensbedreigend. Het kind dat ze met haar sprong meenam raakte gelukkig slechts lichtgewond.

De vader van de oppas, die eveneens was gealarmeerd over de brand, ondernam ondertussen ook een reddingspoging door de woning te betreden. Ook hij raakte hierbij lichtgewond. De woning zelf werd zwaar beschadigd.

Boete voor Noorse Napster

Een student uit Noorwegen die in 2001 de site Napster.no site opzette, moet 15.900 dollar schadeloosstelling betalen aan de muziekindustrie. De Noor had de homepage opgezet als onderdeel van een studieproject, en verwees via de site naar zo'n 170 muziekbestanden in het MP3-formaat, die op servers stonden die buiten Noorwegen waren geplaatst

De Noorse Napsterwebsite had overigens geen banden met het toen uitermate populaire Amerikaanse muziekuitwisselingsprogramma Napster.

'IRA wil strijd weer aangaan'

De terreurbeweging IRA (Irish Republican Army) wil de gewelddadige strijd weer aangaan. De IRA is bezig met een campagne om nieuwe leden te ronselen onder jongeren in zowel Ierland als het onder Brits gezag vallende Noord-Ierland, zo meldt de Ierse krant Irish Independent.

Volgens ''hooggeplaatste bronnen'' heeft de Ierse veiligheidsdienst premier Bertie Ahern in de eerste week van het nieuwe jaar al op de hoogte gesteld van de plannen. De dienst zou ook hebben gezegd dat de IRA verantwoordelijk is voor de megabankroof In Belfast op de Northern Bank, waarbij vorige maand ruim 26,5 miljoen pond (38 miljoen euro) werd buitgemaakt.

Overigens is het vandaag precies 33 jaar geleden dat in het Noordierse Londonderry Bloody Sunday plaatsvond waarbij uiteindelijk veertien burgers tijdens een demonstratie voor mensenrechten door het Britse leger werden doodgeschoten. In december van het vorig jaar eindigde het onderzoek naar de toedracht van het drama. Het heeft zeven jaar en 150 miljoen pond gekost. Het definitieve rapport van dit onderzoek wordt later dit jaar verwacht.

Training AZ gaat voor rechtspraak

Kew Jaliens (26) heeft vrijdag niet voor de rechter kunnen verschijnen, zijn trainer Co Adriaanse van AZ verbood het hem.

Kew Jaliens zou op 20 april van het vorig jaar, terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd, langs Breda gereden hebben. De verdediger moest derhalve voor de rechter verschijnen. Dat deed hij niet. De rechter ontving een briefje van diens advocaat: "Ik kan niet komen, ik moet trainen. De trainer geeft me geen vrij."

AZ won gister onverstoord met 0-1 bij FC Den Bosch. Jaliens speelde daarin enkel de laatste vijf minuten. De zaak van Jaliens is nu verdaagd tot 31 maart. Het weekend daarop treft AZ Feyenoord.

Jeugd in Italië leert voor maffiamoordenaar

Ludacriss had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens de Italiaanse procureur-generaal Riccardo Dibitonto uit Bari leidt de maffia in het zuidoosten van Italië kinderen op tot potentiële moordenaars. Sommigen van hen krijgen die opleiding al als ze net 10 jaar zijn. De kinderen krijgen les in het gebruik van vuurwapens om te intimideren en zelfs om te doden.

In zuid-oost Italië zouden ruim 1.700 kinderen uit arme gezinnen in opleiding zijn bij misdaadorganisaties. De maffiabendes verlokken hun aankomende leden door te schermen met grote financiële beloningen en door hen voor te houden dat het een gevoel van macht geeft als je kunt beschikken over leven en dood.

Lepoint naar Willem II

Willem II heeft zich versterkt met de Belgische aanvaller Christophe Lepoint. Lepoint tekende een contract bij de Tilburgse club tot het eind van dit seizoen, met een optie voor nog twee jaar.

Na het vertrek van James Quinn was Willem II op zoek naar een nieuwe aanvaller en nam de club Lepoint op proef. De Belg staat in eigen land bekend als groot talent, maar tevens een moeilijke jongen in de omgang.

De Belgische jeugdinternational doorliep de opleiding van Anderlecht en speelde daarna voor de Duitse club 1860 Munchen.

Kamer tegen namenlijsten allochtonen bij gemeente

De Tweede Kamer is totaal niet te spreken over Nederlandse gemeenten die aan kersverse Turkse en Marokkaanse ouders namenlijsten overleggen van de autoriteiten van desbetreffende landen, waaruit een naam gekozen moet worden. Het gaat om ouders die de dubbele nationaliteit bezitten en die ook voor hun kind willen aanvragen. Turkije en Marokko erkennen de nieuwgeborene pas als hij of zij een naam heeft die voorkomt op de namenlijst. Onlangs werd deze situatie actueel toen een Marokkaanse vader zijn dochter Jihad wilde noemen, maar dat volgens de gemeente Amsterdam niet mocht omdat Marokko dat niet toestaat.

De gemeenten Den Haag en Amsterdam overleggen de namenlijsten aan de ouders die een baby komen aangeven. Als ze een naam kiezen die niet op die lijst voorkomt, bijvoorbeeld een puur Nederlandse voornaam, laat de gemeente de ouders een verklaring tekenen waarin staat dat ze zich bewust zijn van het feit dat de naam niet in het land van herkomst wordt erkend. Hierdoor verliezen die kinderen hun recht op een erfenis in die landen en mogen zij niet in het familieboekje staan.

PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen vindt het verstrekken van de namenlijst een volledig verkeerd signaal: ''De gemeenten zien dat als een soort service, maar in feite is dit het tegenovergestelde van integratie. Bovendien is het uiterst merkwaardig dat je ouders die een Nederlandse naam hebben gekozen vervolgens in vertwijfeling brengt'', aldus Wolfsen.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk vindt dat de gemeenten ''zich laten mangelen door landen als Turkije en Marokko'' als zij de namenlijst voorleggen. ''Het is echt absurd als zij dit doen.'' Zowel PvdA als CDA zullen aan minister Donner van Justitie opheldering vragen over deze kwestie.

Vorig jaar liet minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie al weten dat Marokko wat haar betreft sowieso een einde moet maken aan het automatisch toekennen van de Marokkaanse nationaliteit van in Nederland geboren kinderen uit ouders van Marokkaanse komaf. Nu is het zo dat kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Marokkanen altijd de Marokkaanse nationaliteit behouden, ongeacht waar ze zijn geboren of wonen. Hier kunnen ze geen afstand van doen. Tot op heden werkte de Nederlandse overheid hier aan mee.

Tennis: Uitslag herenfinale Australian Open

Icon Sport - TennisMarat Safin heeft voor de eerste keer in zijn loopbaan de Australian Open gewonnen. Tegen de hoop van alle Australiërs - Lleyton Hewitt – won Safin in vier sets. Het is de tweede Grand Slam titel voor de Rus, na de US Open in 2000.


Met in het achterhoofd twee verloren finales op de Australian Open (in 2002 tegen Thomas Johansson en in 2004 tegen Roger Federer) begon Safin slecht aan de wedstrijd. De eerste de beste servicegame van Safin ging naar Hewitt. In het verdere verloop van de eerste set kon Safin maar niet in de wedstrijd komen. Zijn eerste service kwam amper door, wat toch belangrijk is voor het type spel wat Safin speelt en hij maakte veel onnodige fouten. Het leek door de spanning te komen want hij was geen schim van de speler die Federer in de halve finale versloeg.

Hewitt won de eerste set dan ook gemakkelijk met 6-1. Het leek erop dat Hewitt de eerste Australiër zou worden die de Australian Open zou winnen sinds Mark Edmonson in 1976. In de tweede set kwam Safin wat meer in zijn spel. Zijn service begon beter te lopen en hij retourneerde beter op de servicegames van Hewitt. Hij haalde de set binnen met 6-3.

De derde set begon als een kopie van de eerste set. Het was weer Hewitt die Safin gelijk brak en hij liep uit naar een 4-1 voorsprong. Safin begon weer eens met rackets te gooien en leek mentaal aangedaan. Hij liet zich vervolgens behandelen voor een blessure en dat zorgde voor een ommekeer. Safin won vijf games op rij en haalde de set binnen met 6-4.

Aan het begin van de vierde set onderging nu Hewitt een blessurebehandeling, maar het leek niet te helpen. Hij werd gelijk gebroken en aan één break had Safin genoeg om de set en de titel binnen te halen: 6-4.

Safin is na Kafelnikov de tweede Rus die de Australian Open op zijn naam weet te schrijven. Hij versloeg in dit toernooi achtereenvolgens Djokovic, Ulirach, Ancic, O. Rochus, Hrbaty, Federer en Hewitt.


Marat Safin.


Of je nu van tennis, schaatsen of voetbal houdt, meer sportnieuws lees je uiteraard op Sport.FOK!

Deel Rotterdam zonder water

Ruim vierhonderd woningen in Rotterdam-Noord hebben afgelopen nacht een paar uur lang geen water gehad. Halverwege de Bloklandstraat sprong omstreeks 22:00 uur de hoofdwaterleiding. Het waterleidingbedrijf heeft inmiddels de leiding hersteld en het gat gedicht.

Het water had genoeg kracht om de stoeptegels omhoog te duwen. Vanuit een gat van vier bij vier meter kwam het water een halve meter omhoog. "Het leek wel een whirlpool", aldus een omwonende.

In de Bloklandstraat stond het water over een lengte van 150 meter ongeveer twintig centimeter hoog. Het stopte net voor de huizen. Niemand hoefde geëvacueerd te worden, maar veel mensen kwamen een kijkje nemen. De brandweer heeft het water weer weggezogen.

Safin wint de Australian Open

Marat Safin heeft voor de eerste keer in zijn carrière de Australian Open gewonnen. Tegen de hoop van alle Australiërs - Lleyton Hewitt – won Safin in vier sets. Het is de tweede Grand Slam titel voor de Rus, na de US Open in 2000.

Met in het achterhoofd twee verloren finales op de Australian Open (in 2002 tegen Thomas Johansson en in 2004 tegen Roger Federer) startte Safin slecht aan de wedstrijd. De eerste de beste servicegame van Safin ging naar Hewitt. In het verdere verloop van de eerste set kon Safin maar niet in de wedstrijd komen. Zijn eerste service kwam amper door, wat toch belangrijk is voor het type spel wat Safin speelt en hij maakte veel onnodige fouten. Het leek door de spanning te komen want hij was geen schim van de speler die Federer in de halve finale versloeg.

Hewitt won de eerste set dan ook gemakkelijk met 6-1. Het leek erop dat Hewitt de eerste Australiër zou worden die de Australian Open zou winnen sinds Mark Edmonson in 1976. In de tweede set kwam Safin wat meer in zijn spel. Zijn service begon beter te lopen en hij retourneerde beter op de servicegames van Hewitt. Hij haalde de set binnen met 6-3.

De derde set begon als een kopie van de eerste set. Het was weer Hewitt die Safin gelijk brak en hij liep uit naar een 4-1 voorsprong. Safin begon weer eens met rackets te gooien en leek mentaal aangedaan. Hij liet zich vervolgens behandelen voor een blessure en dat zorgde voor een ommekeer. Safin won vijf games op rij en haalde de set binnen met 6-4.

Aan het begin van de vierde set onderging nu Hewitt een blessurebehandeling, maar het leek niet te helpen. Hij werd gelijk gebroken en aan één breek had Safin genoeg om de set en de titel binnen te halen: 6-4.

Safin is na Kafelnikov de tweede Rus die de Australian Open op zijn naam weet te schrijven. Hij versloeg in dit toernooi achtereenvolgens Djokovic, Ulirach, Ancic, O. Rochus, Hrbaty, Federer en Hewitt.


Marat Safin.

Tiplijn ook voor ondernemers

Vanaf morgen kunnen ondernemers ook anonieme tips over sociale fraude melden aan Meld Misdaad Anoniem. De meldlijn en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) hebben dat afgesproken.

Bedrijven kunnen dan bijvoorbeeld meldingen maken over fraude met subsidies en uitkeringen en het gebruik van valse identiteitsbewijzen. Veel bedrijven hebben namelijk last van de concurrenten, die goedkoper kunnen werken omdat ze frauderen of illegale werknemers in dienst hebben. De SIOD denkt tenminste honderd bruikbare tips per jaar te krijgen.

Meld Misdaad Anoniem bestaat sinds 2003 en was tot nu toe alleen beschikbaar voor burgers. Deze bleek al snel in trek te zijn.

Mr. Driller: Drill Spirits

Ten tijde van de GameBoy Classic was Tetris dé game die iedereen speelde. Het was voor iedereen toegankelijk en door de steeds stijgende moeilijkheidsgraad ook voor de experts interessant. Op de GBA hebben we niet echt een gelijkwaardige puzzelgame gehad. Laten we kijken of de Nintendo DS met Mr. Driller: Drill Spirits wel al meteen een uitstekende puzzelgame heeft.


Mjah... de hoofdpersoon in deze game is toch echt een jongetje...

Barcelona slaat bij Sevilla toe na rust

Na enkele moeizame wedstrijden na de jaarwisseling, lijkt Barcelona weer het ritme van voor de feestdagen te pakken te hebben. De ploeg van Frank Rijkaard won zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Sevilla met 0-4.

Tot het eind van de eerste helft had de nummer vier van de Spaanse ranglijst nog de illusie dat er iets te halen viel tegen de koploper. Maar nadat de wedstrijd was hervat scoorde de topscorer van de Primera División, Samuel Eto'o, de 0-1.

Tien minuten daarna werd de wedstrijd beslist door een eigen doelpunt van Julio Baptista die zijn doelman kansloos liet, en even daarna scoorde Ronaldinho, die na een afgeslagen aanval alsnog de bovenhoek vond. Ludovic Giuly schoot tenslotte de eindstand op het bord.

Hagenaar komt om door misdrijf

Icoon Binnenlands nieuwsDe man die gisteren zwaargewond werd aangetroffen op de hoek van de Zoutmanstraat en Elandstraat in Den Haag is gisteravond overleden. Vooralsnog gaat de politie uit van een misdrijf.

Het is niet duidelijk hoe de man om het leven is gekomen. Sectie moet dit morgen uitwijzen. Gisteravond zijn twee verdachten opgepakt; zij zitten nog steeds vast. De politie vraagt getuigen zich te melden.

Decolleté aangeboden als reclameruimte

XinXin herschreef en submitte het volgende bericht, waarvoor dank!

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 27-jarige vrouw uit Schotland heeft haar decolleté aangeboden als advertentieruimte. Ze werd geïnspireerd door de 20-jarige Amerikaan Andrew Fischer, die zijn voorhoofd aanbood voor reclamedoeleinden en daarmee 37.375 dollar verdiende. Angel Brammer wil het net als Fischer wel een beetje netjes houden.

Zo accepteert Brammer geen radicale logo’s of verwijzingen naar radicale sites op haar boezem. Verder wil ze dat advertenties die met seks te maken hebben voldoende worden gecensureerd om er zeker van te zijn dat ze nog legaal over straat kan lopen. De advertentie, in de vorm van een verwijderbare tattoo, zal na vijftien dagen weer verwijderd worden. Het hoogste bod op eBay is voorlopig 420 Engelse pond.

Het verhuren van het lichaam lijkt sowieso een hype te worden op veilingsite eBay. Behalve het voorhoofd van Fischer en het decolleté van Brammer kunnen belangstellende bedrijven ook de zwangere buik van de 22-jarige Amber Rainey uit de Amerikaanse staat South-Carolina huren.

Your advert here

Zweedse tweeling wordt 100 jaar

Misschien zijn ze vanochtend vroeg wakker geworden, nieuwsgierig naar hun cadeautjes. Maar de kans is groter dat de tweeling Siri Ingvarsson en Gunhill Gaellstedt gewoon in bed is blijven liggen. Want de twee zussen weten na een eeuw waarschijnlijk wel hoe een verjaardag in zijn werk gaat. De twee worden vandaag namelijk honderd jaar.

Ter gelegenheid van deze heugelijke gebeurtenis, het komt immers zelden voor dat beide helften van een tweeling zo lang leven, werd het huis van de twee afgelopen week overspoeld door journalisten en fotografen. Tot verwondering van de Zweedse bejaarden. Volgens hen is 100 worden namelijk helemaal niet zo apart. "Het voelt niet veel anders dan 99 worden", aldus Ingvarsson, de oudste van de twee.


De jarige zussen mogen zich de oudste tweeling van Zweden noemen

Beide vrouwen verkeren nog in goede gezondheid. Boodschappen doen, koken, schoonmaken: ze doen het allemaal zelf. Bovendien hebben ze zelden ergens last van. Al heeft Ingvarsson wel een teen die af en toe steekt, geeft ze toe. Of de dames de 101 halen weten ze niet. Gaellstedt windt er geen doekjes om: "Misschien vallen we morgen wel dood neer".

Verkiezingen in Irak zijn begonnen

Reya stuurde ons via de nieuws-submit dit door hem herschreven bericht, waarvoor onze dank:

Icoon Buitenlands NieuwsOm vijf uur Nederlandse tijd zijn zondagochtend door heel Irak circa 5300 stembureaus geopend. Tot drie uur vanmiddag hebben ongeveer 14 miljoen Irakezen de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de Nationale Assemblee, voor achttien regionale besturen en voor een autonome regering in het Koerdische noorden.

Alyawar De Iraakse interim-president Ghazi al-Yawar bracht vanochtend al zijn stem uit, in een stembureau in de zwaarbeveiligde Groene Zone in Bagdad. "Goddank, Goddank. Gezegend zijn de Iraakse verkiezingen", zo luidde zijn commentaar nadat hij had gestemd. Hij riep daarnaast alle Irakezen op om te stemmen.

Of dat laatste gaat lukken, valt nog te bezien. Alhoewel er beelden uit Najaf en de Bagdadse wijk Sadr City kwamen van Irakezen die in rijen voor stembureaus stonden, zijn er ook al de eerste incidenten gemeld. Zo waren er vanochtend in Kirkuk en Baquba geweersalvo's te horen na het opengaan van de stembureaus, en zijn er al op zeker twee stembureaus in Bagdad aanslagen gepleegd.

Saddam Centraal in de verkiezingen staat de strijd tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Irak. De shiïten, die de meerderheid van de Iraakse bevolking vormen, kunnen logischerwijs op een meerderheid in de assemblee rekenen. De soennieten, die onder Saddam Hoessein de bovenliggende partij waren, lijken echter te weigeren zich hierbij neer te leggen. De soennitische leider van 'Al-Qaeda in Tweestromenland', Al-Zarqawi, heeft aangegeven de kiesgang zo veel mogelijk te saboteren.


Gewapende opstand
Gevreesd wordt voor het scenario dat de Iraakse volksvertegenwoordiging zo'n kleine soennitische fractie krijgt, dat de soennieten zich massaal tegen de democratie gaan keren, hetgeen de gewapende opstand verder zal doen oplaaien. Verschillende oplossingen voor dit probleem doen al ten ronde: zo zou door een interventie achteraf in het democratische proces de soennitische bevolkingsgroep alsnog een evenredig aantal zetels in de assemblee kunnen krijgen; maar ook het plan om Irak op te delen in een Koerdisch, een Arabisch-soennitisch en een shiïtisch gedeelte, onder een overkoepelende federatie, is al genoemd.

Fatwa
Ironisch genoeg was de situatie in 1924 exact tegengesteld aan de huidige situatie: toen spraken belangrijke shiïtische leiders een fatwa uit tegen de verkiezingen, waardoor de soennieten aan de macht konden komen. De soennitische dominantie duurde daarna voort tot 2003. Nu roept de shiïtische geestelijk leider Al-Sistani juist alle shiïten op wel te stemmen. Opvallend genoeg denkt een in Bagdad woonachtige soenniet veel genuanceerder over de geloofstegenstellingen bij de verkiezingen. Tegen een verslaggever van The Independent beweerde hij dat kiezers in steden als Bagdad en Basra niet uit religieuze overwegingen zullen stemmen, maar dat ze zullen kiezen voor de partij die hen weloverwogen het beste lijkt. Niettemin is hij niet optimistisch over de situatie in Irak na de verkiezingen. Hij vergelijkt een bestuur zonder soennitisch mandaat als een tafel met drie poten, en waarschuwt voor verdere instabiliteit in Irak.

Sam&Max Freelance Police komt NIET

Slecht nieuws voor iedereen die na het gerucht dat er onderhandelingen waren tussen uitgever Bad Brain en Lucasarts om het gecancelde spel Sam & Max Freelance Police toch uit te geven, hoopte dat dat inderdaad zou gaan lukken. Bad Brain directeur Wolfgang Kierdorf gaf toen in een verklaring te kennen
"[...]
"Also there are negotiations with LucasArts but I can't get into detail here. Maybe this will be the surprise release of 2005. The game you all wanted but didn't get (except for a fine trailer)."
[...]"


Aangezien dit bijna niet anders dan over Sam&Max 2 kon gaan hoopten veel adventurefans dat het Bad Brain zou lukken de licentie te verkrijgen. Bad Brain zelf had er alle vertrouwen in. Door middel van puzzels op hun website gaven zij fans kleine hints dat het inderdaad om Sam&Max ging.

Helaas. Op hun website heeft Bad Brain zojuist bekend gemaakt dat de onderhandelingen met Lucasarts mislukt zijn.

"[...]
"This is an offical statement from our CEO:

To clear things up about Sam & Max 2 and the websites who posted news:

1. Negotiations with Lucas Arts failed. We won't get Sam & Max 2 (not the code, the artwork or anything else)

2. We don't yet have a deal with Steve Purcell but we are talking and we are talking to him since three month now. It was always our plan B to come up with when the Lucas Arts negotiations should fail.
[...]"


"[...]
We tried everything to bring you the game you all wanted. But it seems all hope has gone. They broke of negotiations. But you truly have to believe that it wasn't our fault and it sure wasn't the money. We just don't know and they don't tell.

But we don't give up that easy. There is still a glimpse of hope and Steve Purcell is the one who is in charge now. We are talking ... and we are hopeing ... again.
[...]"


De enige manier waarop Sam & Max Freelance Police nog zou kunnen verschijnen is dus als Steve Purcell de licentie aan Bad Brain wil verkopen zodra deze weer in zijn handen is (in mei). Ze zullen dan echter helemaal opnieuw moeten beginnen omdat ze niet de engine en de code van het gedeeltelijk gemaakte spel van Lucasarts hebben kunnen bemachtigen.

17 miljoen voor internet grote steden

MrUber had ons via de nieuws-submit te melden:

Goed nieuws voor de talloze internetters in de de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het ministerie van Economische Zaken geeft deze gemeenten 17 miljoen euro om de (semi-)publieke instellingen snel toegankelijk te maken voor particuliere internetgebruikers. Acht miljoen van dit bedrag is bedoeld voor de aanleg van glasvezellijnen naar onder meer scholen en ziekenhuizen. Dat heeft een woordvoerster van het departement bevestigd.

In het project investeren de gemeenten zelf 9 miljoen. De steden gaan samenwerken bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk naar elke meterkast in hun gemeenten. Op de lange termijn moet het netwerk de concurrentie aangaan met de kabelmaatschappijen. Momenteel hebben deze maatschappijen vaak nog een (te) groot marktaandeel in belangrijke diensten als tv-doorgifte en het internet. Iets waar veel gemeenten zich al lange tijd aan storen.

De vier steden hopen dat de basisinfrastructuur binnen acht tot tien jaar gereed is. Marktpartijen zullen de belangrijkste rol vertolken bij de aanleg. Het is volgens EZ echter niet de bedoeling dat de overheden de markt overneemt.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.