Meerderheid Iraakse kiezers naar stembus

Icoon politiek buitenland nieuwsOngeveer acht miljoen van de Iraakse kiezers, zo'n zestig procent van het totale kiezerspotentieel, heeft vandaag de gang naar de stembus gemaakt. Dat deelde de kiescommissie zondagmiddag mee. Om 15.00 uur Nederlandse tijd gingen de stembureaus dicht, tien uur na de openstelling.

Een officieel opkomstpercentage wordt pas na het tellen van de stemmen bekendgemaakt. In soennitische gebieden zou de opkomst minimaal zijn geweest, vooral uit vrees voor aanslagen. Eerder meldde de kiescommissie overigens dat de opkomst 72 procent zou zijn. Dat getal was echter een 'schatting', aldus de commissie. Een woordvoerder van de 10.000 Iraakse waarnemers liet weten dat er nauwelijks fraude is geconstateerd.

In Nederland hebben naar schatting 13.800 van de 29.000 stemgerechtigde Irakezen gestemd voor de Nationale Assemblee in hun vaderland. De kiezers konden hun stem uitbrengen in verkiezingsbureaus in Rotterdam, Amsterdam en Zwolle. Ondanks dat de stembureaus zwaar beveiligd waren, hing er een vrolijke sfeer.

Iraakse kiezers wachten om hun stem uit te brengen in Rotterdam
Iraakse kiezers in Rotterdam wachten voor het stembureau