'Verbod Duits extreem-rechts nog mogelijk'

Icoon politiek buitenland nieuwsEen eerdere afwijzing om de Duitse extreem-rechtse partij NPD te verbieden betekent niet dat een nieuwe poging geen kans van slagen heeft. Dat zegt Hans-Jürgen Papier, voorzitter van het constitutioneel hof dat in 2003 een verbod van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands van de hand wees.

"De opschorting van de gerechtelijke procedures toen, betekent niet dat de beslissing bij toekomstige pogingen om tot een verbod te komen, al vaststaat", schrijft Papier in een gastcolumn in de krant Bild am Sonntag. Het eerdere verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily werd afgewezen omdat het bewijs tegen de partij was verzameld door infiltranten die betaald werden door de regering.

De NPD is momenteel in opspraak, nadat vertegenwoordigers van de partij in de deelstaat Saksen een Holocaustherdenking verstoorden door demonstratief de zaal van het parlement te verlaten. Enkele dagen later deed een parlementslid van de NPD hier een schepje bovenop, door te stellen dat delen van Nederland, België en Polen bij Duitsland moeten worden gevoegd.