Sven Nys wereldkampioen veldrijden

Topfavoriet Sven Nys heeft het wereldkampioenschap veldrijden gewonnen. In het Duitse St. Wendel waren de Belgen oppermachtig.

Vooraf werd Sven Nys door iedereen als onverslaanbaar geacht. Op het besneeuwde en gladde parkoers bleek winnen voor Nys echter een stuk moeilijker dan vooraf gedacht. Ondanks verschillende pogingen om weg te rijden, bleven met name zijn landgenoten en de Fransman Francis Mourey lange tijd in zijn wiel zitten.

In de laatste rondes kwam de Nederlander Richard Groenendaal nog terug bij de kopgroep, dan nog bestaand uit alleen maar Belgen. Als in de voorlaatste ronde wordt versneld glijdt Groenendaal onderuit en verspeelt daarmee zijn kansen op een medaille. Drie Belgen, Vanthourenhout, Vervecken en Nys, gaan tezamen de laatste ronde in.

Rabobank-renners Nys en Vanthourenhout overleggen even kort, waarna Nys in hoog tempo een klein gaatje slaat. Vervecken krijgt Vanthourenhout in zijn wiel als hij Nys probeert terug te halen. Nadat Vanthourenhout valt, probeert Vervecken nog de achterstand op Nys in te halen, maar het lukt hem niet meer. Nys pakt de overwinning, voor Vervecken en Vanthourenhout. Wilant van Gils is met zijn tiende plek de beste Nederlander. Groenendaal werd uiteindelijk zestiende.

Uitslag Wereldkampioenschap:
1. Sven Nys (Bel) 1.01.34
2. Erwin Vervecken (Bel) + 0.02
3. Sven Vanthourenhout (Bel) + 0.13
4. Francis Mourey (Fra) + 0.31
5. Davey Commeyne (Bel) z.t.
6. Tom Vannoppen (Bel) z.t.
7. Peter Dlask (Tsj) + 0.42
8. Enrico Franzoi (Ita) z.t.
9. Michael Baumgartner (Zwi) z.t.
10. Wilant van Gils z.t.