'IRA wil strijd weer aangaan'

De terreurbeweging IRA (Irish Republican Army) wil de gewelddadige strijd weer aangaan. De IRA is bezig met een campagne om nieuwe leden te ronselen onder jongeren in zowel Ierland als het onder Brits gezag vallende Noord-Ierland, zo meldt de Ierse krant Irish Independent.

Volgens ''hooggeplaatste bronnen'' heeft de Ierse veiligheidsdienst premier Bertie Ahern in de eerste week van het nieuwe jaar al op de hoogte gesteld van de plannen. De dienst zou ook hebben gezegd dat de IRA verantwoordelijk is voor de megabankroof In Belfast op de Northern Bank, waarbij vorige maand ruim 26,5 miljoen pond (38 miljoen euro) werd buitgemaakt.

Overigens is het vandaag precies 33 jaar geleden dat in het Noordierse Londonderry Bloody Sunday plaatsvond waarbij uiteindelijk veertien burgers tijdens een demonstratie voor mensenrechten door het Britse leger werden doodgeschoten. In december van het vorig jaar eindigde het onderzoek naar de toedracht van het drama. Het heeft zeven jaar en 150 miljoen pond gekost. Het definitieve rapport van dit onderzoek wordt later dit jaar verwacht.