Peilingen VS: Too close to predict

Icoon US verkiezingen 2Met nog één dag te gaan blijft het uiterst onzeker wie de verkiezingsstrijd om het Amerikaanse presidentschap gaat winnen. Verschillende polls laten een vrijwel gelijke stand zien. Ook over de strijd om de kiesmannen, die uiteindelijk de president zullen kiezen, valt nog weinig te zeggen.

De dagelijkse peiling van Reuters/Zogby laat vandaag een minieme voorsprong voor Bush zien, 48 om 47 procent. Gisteren stonden de beide kandidaten nog gelijk op 48 procent. Volgens CNN/Gallup komen de beide kemphanen op 49 procent uit en CBS News verwacht een overwinning voor Bush: 47-46. De nieuwste peiling van FOX News voorspelt een kleine voorsprong voor John Kerry, 48 tegen 46 procent. Voor het weekend peilde FOX een voorsprong van vijf procent voor Bush.

Kiesmannen
Echter, het Amerikaanse kiessysteem is dusdanig ingericht dat het mogelijk is dat de kandidaat met de minste stemmen toch de president wordt. Alles draait om het binnenhalen van staten, en de daarmee samenhangende kiesmannen. Op de site Electoral-Vote.com worden per staat de meest recente peilingen bijgehouden, en vertaald naar kiesmannen. Volgens deze peilingen zou John Kerry 298 kiesmannen krijgen en George Bush 231. De belangrijke staten Ohio (20 kiesmannen), Pennsylvania (21) en Florida (27) laten echter slechts een minieme voorsprong zien voor Kerry, terwijl New Mexico (5) en New Hampshire (4) als 'too close to call' worden beoordeeld. Een kandidaat heeft tenminste 270 kiesmannen nodig om het presidentsschap binnen te slepen.

Hoge opkomst
Tot het laatst aan toe bleven John Kerry en George Bush campagne voeren in de zogenaamde swing states, de staten waar het verschil in de peilingen miniem is. De paden van de Democraat en de Republikein kruisten elkaar vandaag zelfs in Milwaukee, Wisconsin, toen John Kerry in de stad arriveerde op het moment dat George Bush net vertrok. Bush voerde vandaag campagne in Pennsylvania, Ohio, Iowa, Wisconsin en New Mexico, en keerde daarna terug naar zijn ranch in Texas. Kerry deed ondertussen de staten Florida, Wisconsin, Ohio en Michigan aan. Verwacht wordt dat de opkomst voor Amerikaanse begrippen hoog zal zijn. In 2000 nam 51 procent van de kiezers de moeite om te gaan stemmen.