Regering: Hezbollah moet op terreurlijst

IcoonHet kabinet wil dat de Libanese organisatie Hezbollah op de EU-lijst van terroristische organisaties komt te staan en dat alle financiŽle tegoeden van Hezbollah in de EU worden bevroren. Daarmee is het standpunt van het kabinet inzake Hezbollah radicaal veranderd. Een jaar geleden wilde minister Bot van Buitenlandse Zaken van zo'n stap nog niets weten, terwijl CDA, VVD, LPF en SGP daar wel op aandrongen.

Bot liet wel de AIVD een onderzoek instellen naar de Hezbollah. Daaruit blijkt nu dat het onderscheid tussen de politieke- en militaire tak niet goed te maken valt. Beide worden namelijk aangestuurd door ťťn en dezelfde leiding. Het gaat om de politieke tak, met parlementariŽrs in Libanon, en de de militaire tak, die strijdt tegen IsraŽl.

CDA en VVD reageerden vandaag verheugd op het nieuwe standpunt van Bot. PvdA-Kamerlid Koenders was echter "helemaal niet blij". Koenders meent dat het nieuwe regeringsstandpunt "grote gevolgen heeft die we niet kunnen overzien".

De minister zei wel dat hij niet verwacht dat er binnen de EU snel overeenstemming zal komen over het plaatsen van Hezbollah op de terreurlijst.