Toyota wil tweede Grand Prix in Japan

Maurice (mbn)
Toyota is hard bezig de eigen thuisbaan, Fuji Speedway, voor de Formule 1 gereed te maken. Al per 2006 zou er een Grand Prix kunnen plaatsvinden.

De rechten van de Grand Prix van Japan liggen al jaren stabiel bij Suzuka van concurrent Honda. Toyota heeft er echter nooit een geheim van gemaakt, na aankoop van het Fuji-circuit, dat ze op termijn daar een Formule 1-race willen houden. Het circuit is in 2006 zodanig gerenoveerd dat er vanaf dat jaar een Grand Prix kan worden gehouden. Voorlopig zal het team moeten mikken op een tweede Japanse Grand Prix, zoals eerder de "Pacific Grand Prix", want het lijkt op korte termijn onmogelijk Suzuka van de kalender te krijgen.

Na Zuid-Afrika, Bulgarije en andere initiatieven lijken hiermee de races in Europa nog meer onder druk te worden gezet. Als komend jaar alle Europese races op de kalender blijven, dan is het de vraag voor hoe lang. De belangen van Toyota nemen alleen maar toe als het team ook motoren gaat leveren aan andere teams, waarover momenteel wordt gesproken. Daarnaast staan er met dit jaar Bahrein en Shanghai, volgend jaar Turkije en in 2006 Mexico al veel nieuwe races op het programma.