Milosevic mag eigen verdediging voeren

Paul (MOSA)
De Servische oud-president Slobodan Milosevic mag opnieuw zijn eigen verdediging leiden voor het Haagse Joegoslavië-tribunaal. Dit blijkt uit een schriftelijk oordeel van de Kamer van Beroep dat eerder vandaag is gepubliceerd. In geval van ziekte zal de Brit Steven Kay optreden als zijn raadsman.

Zowel Milosevic als Kay waren in beroep gegaan tegen een eerder oordeel van het tribunaal dat Kay zou optreden als de raadsman van Milosevic. Het beroep van de Brit is afgewezen, maar in het vonnis over het beroep van Milosevic wordt grotendeels aan zijn eisen tegemoet gekomen. De oud-president mag voortaan weer zelf zijn getuigen uitkiezen en hen ook als eerste ondervragen. Daarnaast mag hij zijn eigen slotpleidooi houden.

Slobodan Milosevic heeft tot nu toe altijd een advocaat geweigerd, omdat hij dat ziet als een erkenning van het tribunaal. In verband met de vele afwezigheid van Milosevic wegens ziekte, had het tribunaal na het zomerreces Steven Kay toegewezen als raadsman voor de oud-president. Diens getuigen bleven vervolgens uit protest massaal weg.

Slobodan Milosevic
Slobodan Milosevic in de rechtszaal van het Joegoslavië-tribunaal